logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A660-1ev - Wi-Fi wyłącza się, brak internetu

blolka 17 Lut 2020 12:33 1638 4
REKLAMA
  • #1 18476340
    blolka
    Poziom 2  
    Jakiś czas temu wysyłałam swojego laptopa Toshiba Satellite A660-1ev (Windows 10) do sierocińca do Kenii (żeby służył dzieciom do lekcji online).

Od tygodnia pojawił się problem z dotępem do internetu. Próbowałam sama temu zaradzić i przekazywać rozwiązania, ale żadne z nich nie pomogło.

Wchodząć w networok & internet settings -> Wi-FI -> WI-Fi (Off). Kiedy zmienimy to ON po chwili samo zmienia się na OFF.

Kiedy otwieramy TROUBLESHOOT - pojawia się informacja, że nie ma dostępu do internetu ponieważ WIFI is not enabled.
    "Use the switch on the front or side of the computer, or function keys if available, to enable wireless capability on this computer."

Karta sieciowa to: Broadcom 802.11n (odinstalowaliśmy ją i zainstalowaliśmy ponownie ale nie pomogło).

Czy ktoś ma jakąś radę co jeszcze możemy zrobić? Chciałabym pomóc zdalne, osoba na miejscu nie zna się ba komputerach więc temat jest mozno utrudniony. Nie ma też możliwości podłączyć się do internetu za pomocą kabla, nie ma też innego laptopa na którego mogłaby wgrać sterowniki i za pomocą usb przesłać na laptopa.
    Załączniki:
    • Toshiba Satellite A660-1ev - Wi-Fi wyłącza się, brak internetu 86707644_2799969513382732_6830884079693463552_n.jpg (143.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Toshiba Satellite A660-1ev - Wi-Fi wyłącza się, brak internetu Capture.PNG (60.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18476618
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5342
    blolka napisał:
    Windows 10

Jaka wersja jądra systemu?
    Jeśli to 1909, to na chwilę obecną sporo ludzi ma z tym problem o czym można na tym forum poczytać - brak rozwiązania (uwalili coś jakąś aktualizacją).

Można próbować przywrócić system do wartości początkowych, poinstalować wszystko jeszcze raz i zablokować aktualizacje (ale to i tak na niewiele z tą blokadą się da, bo system tylko odłoży to w czasie).
    Można jakimiś programami trwale wyłączyć aktualizacje, ale tu też nie ma pewności czy MS tego nie ominie.

https://www.guru3d.com/news-story/microsoft-pulls-windows-10-kb4524244-update.html
  • REKLAMA
  • #3 18476910
    blolka
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Z Twojej wiadomości wynika, że nie ma na ten moment długotrwałego rozwiązania, ale w linku, który wrzuciłeś jest informacja, że można odinstalować update KB4524244 i nie zostanie on ponownie zainstalowany. Być może to pozwoli naprawić problem? Czy może czegoś nie zrozumiałam?

Łatwiej byłoby gdybym miała dostęp do tego laptopa, mogłabym spróbować wykonać inne czynności o których piszesz, ale na ten moment pozostaje mi przekazywanie informacji zdalnie, osobie, która nie ma dużego doświadczenia z obsługą komputera. Laptop na ten moment nie ma możliwości podłączenia do internetu w ogóle (jeszcze sprawdzam czy uda się chociaż uzyskać połączenie na kablu - korzystają z mobile wifi, ale nie wiem czy mają do tego kabel..). Mamy naprawdę do czynienia z partyzantką ;) Ale chciałabym im pomóc, bo bez tego dzieciaki nie mogą się uczyć.
  • REKLAMA
  • #4 18476947
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5342
    blolka napisał:
    w linku, który wrzuciłeś jest informacja, że można odinstalować update KB4524244 i nie zostanie on ponownie zainstalowany. Być może to pozwoli naprawić problem?

Co to powoduje, spowoduje wie (a może nawet nie) tylko MS.
    Odinstalować jak radzą i zobaczyć.

W10 to usługa a nie system - mam wrażenie, że sam MS nad tym nie bardzo panuje (miotają się w tylu kierunkach).
    Co ciekawe, w 99% przypadków problem z wifi dotyka komputery przenośne.
    Z PC jest łatwiej, bo jak coś szwankuje to wymieniasz komponent i zmienia się konfiguracja sprzętowa.
    Są konfiguracje, że żadna aktualizacja na laptopach nie powoduje problemów, ale nie masz żadnej gwarancji, że nie jesteś kolejny w kolejce do wywołania problemu.

Jest tu na forum masa tematów, gdzie ludzie mają własnie W10 z jądrem 1909 i problemy własnie z wifi.
    Co ciekawe, wersja systemu z jądrem 1809 na takiej samej konfiguracji sprzętowej nie generuje żadnych problemów. Problem taki, że usługa WU (Windows Update - czy jak się to w W10 teraz nazywa) wykryje stare jądro systemu i sama wręcz wrzuci update jądra systemu a potem aktualizacje już do wersji 1909.
    Znalazłem w sieci informacje, że ludzie ratują się czystą instalacją W10 jądra systemu 1809 (wymagany format dysku) i blokują co się da, jak długo się da.
    Problem taki, że już chyba sam MS legalnie nie upublicznia wersji 1809 (dostępna jest legalnie tylko wersja 1909).
    A wersje pirackie 1809, to znowu nie wiesz co instalujesz, co ktoś tam pozmieniał, dołożył itd.
  • #5 18477103
    blolka
    Poziom 2  
    ***EDIT** odinstalowanie ostatneij aktualizacji nic nie dało

Sprawdziłam jakie aktualizacje zostały zainstalowane w ciągu ostatnich tygodni, jedyna w 2020 to aktualizacja - KB4528760. Nie wiem czy rzeczywiście ona sprawiła problem z wifi. Ale nie mam pomysłu co innego mogło się stać.

Poprosiłam o odinstalowanie jej - zobaczymy czy to coś da.
REKLAMA