logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Sharp SJ-SC700V-SL - Awaria grzałki no frost

dymkowski 17 Lut 2020 13:54 1770 5
REKLAMA
  • #1 18476499
    dymkowski
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Grzałka w tej lodówce jest w rurce szklanej. Pewnego dnia lodówka wywaliła bezpiecznik w skrzynce. Grzałka była pęknięta i została wymieniona na nową oryginalną. Po miesiącu znowu wywaliło prąd, tym razem spaliło bezpiecznik na płycie F4. Zgasło oświetlenie led w lodówce. Na forum wyczytałem, który to bezpiecznik. Wlutowany nowy i led świeci, ale po pewnym czasie znowu ciepło w chłodziarce. Znowu rozebrałem zamrażalnik i znowu lód na parowniku, ale tym razem grzałka jest w całości.

Czy grzałka i bezpiecznik termiczny mogę sprawdzić miernikiem? Ze schematu wynika, ze jest to pin 5 i 10 na złączu 10 pin. Chodzi mi o to, jak sprawdzić czy bezpiecznik jest ok. Niby rodzaj styku NC. Czy dobrze myslę, jeśli pod pin 5 i 10 podepnę miernik na ciągłość połączenia, to przy sprawnym bezpieczniku i grzałce, miernik powinien piszczeć?
    Załączniki:
    • Lodówka Sharp SJ-SC700V-SL - Awaria grzałki no frost dane techniczne bezpiecznika.jpg (23.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lodówka Sharp SJ-SC700V-SL - Awaria grzałki no frost bezpiecznik.jpg (41.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lodówka Sharp SJ-SC700V-SL - Awaria grzałki no frost 20200216_134115.jpg (827.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18476515
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    Bezpiecznik sprwdzisz tak jak piszesz miernikiem, tylko wcześniej wypnij wtyczkę, żeby ci nie zakłamywało po obwodzie ze sterownika. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18476518
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    dymkowski napisał:

Czy grzałka i bezpiecznik termiczny mogę sprawdzić miernikiem?

Zarówno grzałkę jak i bezpiecznik sprawdzisz omomierzem - multimetr z zakresem [Ω]. Bezpiecznik sprawny wskaże w okolicach 1 Ω, natomiast grzałka sprawna wskaże około kilkuset Ω - zależy to od mocy grzałki. Natomiast niesprawny bezpiecznik i niesprawna grzałka wskaże opór nieskończenie duży.
  • REKLAMA
  • #4 18476523
    dymkowski
    Poziom 10  
    A jak wypnę kostkę z płyty i podepnę miernik pod piny kostki 5 i 10?
    Grzałka to drut, bezpiecznik też, więc powinno być przejście? (Pisk)
  • REKLAMA
  • #5 18476527
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    dymkowski napisał:
    A jak wypnę kostkę z płyty i podepnę miernik pod piny kostki 5 i 10?
    Grzałka to drut, bezpiecznik też, więc powinno być przejście? (Pisk)

Tak, przy czym przy grzałce może już nie zapiszczeć, gdyż zależy to od progu rezystancji na jaką zaprojektowany jest multimetr, a nie wiem dokładnie jaki opór winna mieć twoja grzałka. Jednak z pewnością wskazany zostanie opór grzałki w omach.
  • #6 18476528
    dymkowski
    Poziom 10  
    ^ToM^ napisał:
    Zarówno grzałkę jak i bezpiecznik sprawdzisz omomierzem - multimetr z zakresem [Ω]. Bezpiecznik sprawny wskaże w okolicach 1 Ω, natomiast grzałka sprawna wskaże około kilkuset Ω - zależy to od mocy grzałki. Natomiast niesprawny bezpiecznik i niesprawna grzałka wskaże opór nieskończenie duży.
    A razem spięte? Bo wiesz, żeby się dostać do tych elementów, jest trochę zabawy i rozmrażania.
    ^ToM^ napisał:
    Tak, przy czym przy grzałce może już nie zapiszczeć, gdyż zależy to od progu rezystancji na jaką zaprojektowany jest multimetr, a nie wiem dokładnie jaki opór winna mieć twoja grzałka. Jednak z pewnością wskazany zostanie opór grzałki w omach.

Wysłałem Ci na PW jaka to grzałka i może coś wywnioskujesz. W każdym razie miernik nie piszczy na pinach kostki...
REKLAMA