Witam serdecznie, potrzebuję podłączyć moduł powiadamiania GSM firmy Elmes do centrali DSC HS2016. Niestety mam pewien problem związany z powiadamianiem o Włamaniu. Do wyjścia Bell centrali ma być podłączony sygnalizator zewnętrzny (SPL-2010) z czasem sygnalizacji 5 minut, a powiadomienie o Włamaniu ma być zrealizowane z wyjścia PGM. Chciałbym jednak, aby było to zrealizowane w następujący sposób - jeśli w dozorze jakaś czujka PIR wykryje ruch i centrala wejdzie w stan alarmu (uruchomi wyjście Bell na 5 minut), to chciałbym, aby wyjście PGM zaprogramowane jako Włamanie uruchomiło się, ale tylko na 5 sekund (w tym czasie nadajnik wyśle sms o włamaniu) i w przypadku jeśli wyjście PGM powróci do stanu normalnego i ta sama lub inna czujka w czasie trwania sygnalizacji alarmu Bell zostanie ponownie naruszona, chciałbym, aby wyjście PGM (Włamanie) uruchomiło się ponownie na 5 sekund (w tym czasie nadajnik wysyłałby kolejny sms z informacją o włamaniu) , jeśli jakaś czujka zostanie naruszona trzeci raz to wyjście PGM ponownie uruchomi się na 5 sekund - i tak aż do zakończenia sygnalizacji Bell (końca stanu alarmu w centrali). Chciałbym w ten sposób uzyskać informację, że intruz przemieszcza się po obiekcie (czujka/czujki PIR cały czas wykrywają ruch) w przypadku gdyby zdarzyła się taka sytuacja, a nie otrzymać tylko jednej wiadomości sms o włamaniu. Niestety nie mam teraz przy sobie tej centrali i nie jestem pewien czy da się na DSC HS2016 zrealizować tą funkcję i czy wyjście PGM typu włamaniowego (Sygnalizacja Włamania i pożaru, Alternatywny Nadajnik z zaznaczoną funkcją sygnalizacji włamania) w przypadku kiedy ustawimy jego czas aktywności na 5 sekund będzie działać niezależnie od czasu sygnalizacji alarmu na Bell i po powrocie PGM-a do stanu normalnego, kiedy w czasie trwania alarmu po raz kolejny zostanie naruszona jakaś linia, wyjście wystartuje nam po raz kolejny, niezależnie od tego, że wyjście sygnalizatora alarmu Bell będzie ustawione na 5 minut?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie, Paweł
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie, Paweł