logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala DSC HS2016 - sygnalizacja włamania na wyjściu PGM

PAWEL11610 17 Lut 2020 17:51 1077 10
  • #1 18476914
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Witam serdecznie, potrzebuję podłączyć moduł powiadamiania GSM firmy Elmes do centrali DSC HS2016. Niestety mam pewien problem związany z powiadamianiem o Włamaniu. Do wyjścia Bell centrali ma być podłączony sygnalizator zewnętrzny (SPL-2010) z czasem sygnalizacji 5 minut, a powiadomienie o Włamaniu ma być zrealizowane z wyjścia PGM. Chciałbym jednak, aby było to zrealizowane w następujący sposób - jeśli w dozorze jakaś czujka PIR wykryje ruch i centrala wejdzie w stan alarmu (uruchomi wyjście Bell na 5 minut), to chciałbym, aby wyjście PGM zaprogramowane jako Włamanie uruchomiło się, ale tylko na 5 sekund (w tym czasie nadajnik wyśle sms o włamaniu) i w przypadku jeśli wyjście PGM powróci do stanu normalnego i ta sama lub inna czujka w czasie trwania sygnalizacji alarmu Bell zostanie ponownie naruszona, chciałbym, aby wyjście PGM (Włamanie) uruchomiło się ponownie na 5 sekund (w tym czasie nadajnik wysyłałby kolejny sms z informacją o włamaniu) , jeśli jakaś czujka zostanie naruszona trzeci raz to wyjście PGM ponownie uruchomi się na 5 sekund - i tak aż do zakończenia sygnalizacji Bell (końca stanu alarmu w centrali). Chciałbym w ten sposób uzyskać informację, że intruz przemieszcza się po obiekcie (czujka/czujki PIR cały czas wykrywają ruch) w przypadku gdyby zdarzyła się taka sytuacja, a nie otrzymać tylko jednej wiadomości sms o włamaniu. Niestety nie mam teraz przy sobie tej centrali i nie jestem pewien czy da się na DSC HS2016 zrealizować tą funkcję i czy wyjście PGM typu włamaniowego (Sygnalizacja Włamania i pożaru, Alternatywny Nadajnik z zaznaczoną funkcją sygnalizacji włamania) w przypadku kiedy ustawimy jego czas aktywności na 5 sekund będzie działać niezależnie od czasu sygnalizacji alarmu na Bell i po powrocie PGM-a do stanu normalnego, kiedy w czasie trwania alarmu po raz kolejny zostanie naruszona jakaś linia, wyjście wystartuje nam po raz kolejny, niezależnie od tego, że wyjście sygnalizatora alarmu Bell będzie ustawione na 5 minut?
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie, Paweł
  • #2 18477154
    LouWw
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    instrukcja strona 58 masz wszystko opisane jak ustawić
  • #3 18477739
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    Dzięki, ale nie chodziło mi o samo zaprogramowanie wyjścia PGM jako włamanie, ale czy można w centralach DSC zaprogramować je tak, aby działało to w taki sposób jak napisałem powyżej, bo niestety w instrukcji nie ma wprost napisane jak zaprogramować wyjście PGM "Sygnalizacja włamania i pożaru", aby działało dokładnie tak jak potrzebuję. Może napiszę jeszcze raz co chciałbym uzyskać. Wyjście Bell z czasem sygnalizacji 5 minut do którego będzie podłączony sygnalizator zewnętrzny oraz wyjście PGM sygnalizujące włamanie z czasem aktywności 5 sekund, do którego będzie podłączony nadajnik GSM Elmes. Chciałbym żeby w momencie kiedy w dozorze jakaś czujka zostanie naruszona i wywoła alarm (uruchomienie wyjścia Bell na 5 minut oraz wyjścia PGM sygnalizującego włamanie na 5 sekund) i kiedy po czasie 5 sekund, kiedy wyjście PGM powróci do stanu normalnego, a w czasie trwania sygnalizacji Bell ta sama lub inna czujka ponownie zostanie naruszona, chciałbym, żeby wyjście PGM ponownie uruchomiło się na czas 5 sekund i tak za każdym razem, kiedy w czasie alarmu czujki w obiekcie będą naruszane (dzięki temu uzyskam informację, że intruz pląta się w czasie alarmu po obiekcie i narusza cały czas czujkę/czujki, a nie jest to tylko pojedyncze naruszenie czujki). Czy da się to w taki sposób zaprogramować w centralach DSC HS2016, czy wyjście PGM "Sygnalizacja włamania i pożaru" zostanie przy alarmie po naruszeniu jakieś czujki aktywowane tylko raz następna jego aktywacja będzie możliwa dopiero po zakończeniu sygnalizacji Bell? Czy zadziała ono w taki sposób w jaki chciałbym uzyskać? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, gdyż teraz nie mam przy sobie tej centrali, a potrzebuję wiedzieć to wcześniej.
    Pozdrawiam, Paweł
  • Pomocny post
    #4 18477776
    LouWw
    Poziom 14  
    Tak da radę to tak zaprogramować, ustawiasz czas zadziałania na 5 sek i kolejne naruszenie wyzwala ponownie wyjście pgm1
  • #5 18480899
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    Bardzo Ci dziękuje za pomoc, własnie o to mi chodziło. Mam jeszcze pytanie jak w takim razie ustawić wyjście PGM sygnalizujące Włamanie, aby przy włamaniu zostało wyzwolone tylko raz na przykładowo 5 sekund i po powrocie do stanu normalnego ignorowało kolejne naruszenia czujek? Może się zdarzyć potrzeba zaprogramowania systemu również w taki sposób. Czy na DSC serii HS20XX można również w taki sposób zaprogramować to wyjście PGM? Z góry dziękuje. Pozdrawiam, Paweł
  • Pomocny post
    #6 18481040
    LouWw
    Poziom 14  
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to ustawienie w wyjściu opcji zatrzask, wyjście naruszy się tylko raz po wywołaniu alarmu i będzie nie aktywne aż ktoś nie skasuję alarmu.
  • #7 18483788
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    Bardzo Ci dziękuje za pomoc, teraz już wszystko jasne :) Pozdrawiam, Paweł
  • #8 18499723
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    Pozwólcie, że pomęczę jeszcze ten temat :) Chciałem zapytać o jeszcze jedną sprawę. Czy w takim przypadku jak napisałem powyżej, jeśli w systemie będą też kontaktrony, to czy istnieje możliwość ustawienia tap wyjścia PGM sygnalizującego włamanie, aby w przypadku uzbrojenia systemu po wywołaniu alarmu z czujki PIR wyjscie było aktywowane przy każdym naruszeniu na 5 sekund, a w przypadku, kiedy alarm zostanie wywołany przez kontaktron np. w drzwiach, który zostanie naruszony cały czas przy włamaniu, bądź przez czujkę PIR, która będzie sygnalizować trwałe naruszenie w dozorze (np. uszkodzenie przekaźnika czujki, utrata zasilania czujki), wyjście PGM będzie cały czas naruszone do momentu powrotu do stanu normalnego wszystkich linii?
    Czy w przypadku DSC HS2016 można w ten sposób zaprogramować wyjście PGM typu włamaniowego? Z góry bardzo dziękuje.
  • Pomocny post
    #9 18500003
    LouWw
    Poziom 14  
    To co napisałeś to chyba na żadnej centrali nie zrobisz, ustawiasz na dwa sposoby tak jak ci napisałem wyżej, co do naruszenia czujnika na stałe to sygnał o włamaniu pójdzie raz bo nie zmieni stanu linia dozorowa więc jak czujka się uszkodzi to dostaniesz tylko jedno powiadomienie
  • Pomocny post
    #10 18560121
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    Zrobisz na Aritechu, (interlogix), sam decydujesz co ma być na pgmie w danej chwili i w danym czasie, myślę jeszcze jak w HS to zrobić ale pomimo że HS to zupełnie inna centrala niż poprzednie to jednak te zależności i logika może nie pozwalać na uzyskanie takiej funkcjonalności.
  • #11 18574858
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    Dzięki, może warto w przyszłości przyjrzeć się możliwościom programowym central Aritech ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie modułu powiadamiania GSM Elmes do centrali DSC HS2016, aby skonfigurować sygnalizację włamania. Chce, aby wyjście PGM uruchamiało się na 5 sekund w przypadku wykrycia ruchu przez czujkę PIR, podczas gdy wyjście Bell sygnalizuje alarm przez 5 minut. W przypadku kolejnego naruszenia czujki w czasie trwania alarmu, wyjście PGM ma ponownie aktywować się na 5 sekund. Użytkownik pyta również, jak ustawić wyjście PGM, aby przy włamaniu aktywowało się tylko raz na 5 sekund, ignorując kolejne naruszenia. Odpowiedzi sugerują, że można to skonfigurować, ustawiając czas działania na 5 sekund oraz opcję zatrzasku, co pozwoli na jednorazowe uruchomienie wyjścia PGM po wywołaniu alarmu. Wskazano również, że bardziej zaawansowane funkcje mogą być dostępne w centralach Aritech.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA