logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko WBM 51032 PT - Wydłuża czas prania, woda + piana zostaje w bębnie

Bart.x 17 Lut 2020 23:10 3615 9
REKLAMA
  • #1 18477591
    Bart.x
    Poziom 4  
    Ocena: 50
    Witam
    Posiadam ta pralkę już od 3 lat, na starcie dodam, że wymieniłem hydrostat, który był przyczyną nabierania zbyt dużej ilości wody, do bębna w skrócie lała się bez końca. Mogła aż cały bęben nabrać wody i jeszcze więcej. Po wymianie, pralka nabiera tyle wody i ma przeznaczone na dany program.

Lecz pojawia się problem, pozostającej wody w bębnie po wypompowywaniu wody, woda całkowicie nie zostaje wypuszczona, po zakończeniu cyklu. Po odkręceniu filtra w pompie odpływowej, można wylać jeszcze z 500 ml wody, dlatego też wymieniłem tą pompę, bo stara była już zasyfiona, wiatraczek na tej turbince obracał się z trudem. Czyszczenie kilkukrotne, pomagało tylko na 2-3 prania.

Kilka prań, pralka, pierze super, ale po tygodniu znowu to samo, ubrania są mokre, można wycisnąć z nich z litr wody. Na fartuchu po każdym praniu zostaje również piana z proszku, lecz proszku sypię naprawdę nie wiele, mimo to zostaję naprawdę dobra garść piany, w dodatku pralka wydłuża czas trwania cyklu, przeważnie zatrzymuję się pod koniec, stoi na 0:01, po czym nagle przełącza się na 0:004, samoistnie. Nie wiem gdzie szukać przyczyny już.
  • REKLAMA
  • #2 18477604
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Trzeba przeglądnąć cały układ odpływowy tzn.wąż wanna- pompa oraz wąż pompa -odpływ w kanalizację. Jeszce pytanie czy wąż odpływowy jest włożony w kanalizację?
    Jeżeli tak to czy na końcu węża jest syfon?
  • REKLAMA
  • #3 18477657
    Bart.x
    Poziom 4  
    Nie, pralka ma ujście poprzez wąż ogrodowy, który wylewa wodę na działkę.
    Długość węża to ok. 5m. ten wąż jest średnicy węza odpływowego, połączony złączką. Oczywiście wąż jest po wymianie ponieważ na starym były już pęknięcia i woda lała się na kostkę. Dodatkowo, pralka musi podbić wodę na wysokość ok. metra w górę ponieważ, kuchnia jest pod ziemią, i nie ma możliwości podłączenie jej pod kanalizacje, ale nigdy nie miałem z tym problemu. Pralka zaczęła szwankować od ok. 5 m-cy gdzie co nie raz muszę ją rozbierać i czyścić wszystkie węże, lecz przeważnie nic tak nie znajduję. Pompa również jest nowa, Po przejściu w tryb serwisowy pokazuje błąd E-17.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #4 18477689
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3362
    Odłącz ten dodatkowy wąż. Ustaw jakieś spore naczynie obok pralki. Wąż spustowy daj do tego naczynia na wysokości max 60 cm i zrób pranie.
  • #5 18477700
    Bart.x
    Poziom 4  
    Tak zrobiłem, i rzeczywiście, cała piana + woda zleciała do miski, około 3L.
    Rozumiem na czym polega problem, pompa nie jest w stanie wypuścić całkowicie wody podczas odpompowywania, ze względu na zbyt wysoko uniesiony wąż odpływowy?, bo muszę poprowadzić do okienka, i jeszcze wypuścić około 40cm na działkę następnie podłączyć go do wieża ogrodowego.
    Tylko co w takiej sytuacji mogę zrobić, postawić pralkę na jakieś półce która podniesie mi pralkę chociaż o te 20-30cm?
  • #6 18477702
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3362
    Bart.x napisał:
    postawić pralkę a jakieś półce ktora podniesie mi pralkę chociaż o te 20-30cm?
    To może nic nie dać. Za większy problem uważam:
    Bart.x napisał:
    pralka ma ujście poprzez wąż ogrodowy, który wylewa wodę na działkę.
    Długość węża to ok 5m
  • #7 18478126
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4477
    Bart.x napisał:
    Nie, pralka ma ujście poprzez wąż ogrodowy, który wylewa wodę na działkę.

Ekologia nie ma co.
    Zamiast węża trzeba zastosować rurkę o odpowiedniej średnicy lub rurę odpływową PCV.
    Wąż ogrodowy zagina się a pompa odpływowa ma zbyt niskie ciśnienie aby ten wąż rozciągnąć i przepompować wodę.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #9 18481365
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    Bart.x napisał:
    Po odkręceniu filtra w pompie odpływowej, można wylać jeszcze z 500 ml wody

0,5 l wody w filtrze to nie jest tragedia a nawet dopuszczalne w przypadku takiego rozwiązania odpływu jak w Twoim przypadku.
    Bart.x napisał:
    dlatego też wymieniłem tą pompę
    Bart.x napisał:
    Pompa również jest nowa

a pompa którą założyłeś jest takiej samej mocy jak była oryginalna?
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #10 18483331
    Bart.x
    Poziom 4  
    Tak kupiłem zamówiłem z strony https://www.bekoczesci.pl , tam znalazłem taką samą jaką mam zamontowaną w pralce.
    No niestety, mam możliwość ew. ponieść pralkę tylko do góry postawić na czymś. Nie mam żadnego odpływu gdzie mógłbym podłączyć pralkę. Tylko poprzez wąż ogrodowy. Wcześniej pralka stała w Łazience, gdzie takie podłączenie było możliwe, ale to było X lat temu, teraz dom po remoncie już nie ma takiej możliwości łazienka się zmniejszyła, i od paru ładnych lat, rodzice korzystają z takiego rozwiązania z tym że każdą pralkę po jakimś czasie szlak trafia, z tego powodu. Woda zostaje w pralce a pranie jest mokre, lub po ustawieniu programu na 28 min, powtarza płukanie kilka razy i robi się 2 h.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Beko WBM 51032 PT, która po trzech latach użytkowania nie wypompowuje całkowicie wody po zakończeniu cyklu prania. Po wymianie hydrostatu i pompy odpływowej, pralka nadal pozostawia około 500 ml wody w bębnie oraz pianę z proszku na ubraniach. Użytkownik zauważa, że wąż odpływowy jest zbyt wysoko umieszczony, co może wpływać na efektywność odpompowywania. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie układu odpływowego, zastosowanie rurki PCV zamiast węża ogrodowego oraz rozważenie użycia pompy rozdrabniającej do podniesienia wody na odpowiednią wysokość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA