logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła Viessmann i SolarEdge, zakłocenia w sieci, błąd falownika 8x38.

Przemko21 18 Lut 2020 09:14 3561 6
REKLAMA
  • #1 18477937
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Otóż klient posiada pompę ciepła VIESSMANN oraz instalacje fotowoltaiczną SolarEdge.
    Pompa ciepła VIESSMANN specyfikacja (nie pamiętam dokładnej nazwy ale napiszę później.
    - zasilanie jednostki zewnętrznej 1 fazowa (L2)
    - zasilanie grzałek w jednostce zewnętrznej (każda grzałka rozdzielona na 3 osobne fazy L1, L2, L3)
    - zasilanie jednostki wewnętrznej 1 fazowe L1
    Instalacja fotowoltaiczna SolarEdge 3 fazowa

Wszystko uziemione wspólnym przewodem 16mm do szpilki uziemiającej (wbite 15 sztuk)

Zabezpieczenia:
    Wyłącznik różnicowoprądowy 3 fazowy (przed różnicówką podpięte AC 3 fazy do falownika)
    Wyłącznik nadprądowy B16 3 fazowy (grzałki rozbite na L1,L2,L3)
    Wyłącznik nadprądowy B16 1 fazowy na jednostkę wewnętrzną L1
    Wyłącznik nadprądowy C16 na jednostkę zewnętrzną L2

Pompa oraz falownik pracują dobrze ale osobno. Pompa pracuje cały czas ale gdy włączam falownik za jakiś czas wybija błąd 8x38 (pasywna funkcja przeciwdziałania wyspowemu trybowy pracy), zaznaczam, że uziemienie jest w normie.

Błąd powstaje tylko gdy pracuje pompa ciepła. Przy wyłączonej pompie falownik pracuje idealnie. Sama pompa pracuje bez zarzutu.
    Teraz pytanie gdzie jest błąd. Czy w falowniku SolarEdge czy w samej pompie ciepła?
    Mierzyłem napięcia L1 - 240V, L2-225V, L3-240V, czyli występuje jakaś asymetria faz. Przełączałem jednostkę zewnętrzna na L3, wówczas na L3 jest napięcie 225V a L1 i L2 po 240V.

Myślę, że pompa generuje zakłócenia w sieci, gdzie SolarEdge wyłapuje jako błąd i się wyłącza, później sam się resetuje i wszystko wraca do normy ale za jakiś czas znów to samo. Chyba, że falownik jest uszkodzony.
    Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18477991
    Przemko21
    Poziom 27  
    Jak temu zaradzić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18478240
    Przemko21
    Poziom 27  
    Aleksandria koło Częstochowy. Nie wiem jak daleko jest sieć transformatorów. Myślisz że to niedostateczna jakość energii lub za mały przydział?
  • #6 18478473
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Przemko21 napisał:
    Aleksandria koło Częstochowy

Na GSV wygląda że sieci tam są z przed pół wieku...

Przemko21 napisał:
    Myślisz że to niedostateczna jakość energii

Zapewne tak, rozruch pompy ciepła powoduje chwilowy spadek napięcia.

Przemko21 napisał:
    Jak temu zaradzić?

Sprawdzić czy problem nie jest u ciebie - niedostateczne przekroje przewodów między licznikiem a punktem rozgąłęzienia pompa/PV, i ewentualne smażące się przewody w puszkach i na bezpiecnikach. Poza tym niewiele jesteś w stanie zrobić, bo reszta sieci w dyspozycji ZE...
    Sprawdzić jeszcze można czy falownik w konfiguracji ma możliwość zmniejszenia czułości detekcji pracy wyspowej...
  • #7 18478487
    Przemko21
    Poziom 27  
    Wszystkie przewody są połączone prawidłowo. Przekrój 3x2,5mm2 do pompy (10 metrów), 5x2,5mm2 do falownika (12 metrów). Juz napisałem do SolarEgde odnośnie problemu, może mają jakąś łatkę na oprogramowanie. Ja nie chcę grzebać w ustawieniach, gdyż jeżeli falownik pójdzie z dymem to ja za to zapłacę

Podsumowanie tematu

✨ Klient posiada pompę ciepła Viessmann oraz instalację fotowoltaiczną SolarEdge. Pompa ciepła działa prawidłowo, jednak po włączeniu falownika SolarEdge występuje błąd 8x38, związany z pasywną funkcją przeciwdziałania wyspowemu trybowi pracy. Użytkownik podejrzewa, że problem może być spowodowany przez spadki napięcia w sieci, co może być efektem niedostatecznej jakości energii lub niewłaściwego przydziału. Wskazano na możliwość sprawdzenia przekrojów przewodów oraz konfiguracji falownika, aby zmniejszyć czułość detekcji pracy wyspowej. Klient planuje skontaktować się z SolarEdge w celu uzyskania wsparcia.
REKLAMA