logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostrojenie cewki w Safari 5 dla lepszego odbioru 90 MHz po przestrojeniu UKF

Teutel 27 Wrz 2005 17:29 3325 7
REKLAMA
  • #1 1853741
    Teutel
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Chciałbym się dowiedziec jak w Safari 5, dostroić siłe sygnału dla częstotliwości około 90MHz. (Radio zostało przestrojone z dolnego UKF na górny) tylko stacje lepiej sie łapią w okolicach 100 MHz niż 90 MHz (tu się troche nakładają). znalazłem schemat: którą cewkę trzeba dostroić?
    Załączniki:
    • Dostrojenie cewki w Safari 5 dla lepszego odbioru 90 MHz po przestrojeniu UKF Safari5.GIF (213.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1853793
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Po prostu radio zostało źle przestrojone. Ogólnie to dość trudne radio do przestrajania i bardzo trudno uzyskać w nim współbieżność heterodyny ze wzmacniaczem wejściowym. Pokręcisz jednym a ucieknie drugie, tak będzie wyglądał efekt po kręceniu bez pomyślunku. Poszukaj opisu przestrajania (chyba był już na Elektrodzie) i wykonaj całą procedurę od nowa.
    Na konwerter jest już za późno.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 1853807
    Teutel
    Poziom 17  
    przed "kręceniem bez pomyślunku" mojego montera podczas usiłowania poprawy sytuacji było lepiej. on pokręcił któreś cewki i jest gorzej, więc muszę to jakoś odkręcić, tylko jak? musze wiedzieć które
  • REKLAMA
  • #4 1856509
    efekt
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    witam
    mam pytanie ,czy radio po przestrojeniu miało cały zakres 88-108 ?
    pytam dlatego że ile razy brałem się za przestrojenie tego radia , nie mogłem uzyskać całego pasma .
  • #5 1857444
    Teutel
    Poziom 17  
    tak, jest całe pasmo 88-108 MHz stacje są trochę gęściej, w jednym miejscu się nakładają i próbuję wyselekcjonować dokładnie jest tak, że chcę oddzielić stację 88,7 MHz od 91,6 MHz (tutaj sie trochę nakładają) , natomiast dobrze odbierają stacje 103,1 MHz oraz 105,1 MHz.

Czyli oględnie rzecz ujmując probuje poprawić selektancję niższych częstotliwości pasma 88-108 MHz.
  • #6 1858288
    efekt
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Moja rada - szkoda czasu na te radio . Jeśli mam takie radio do przestrojenia umawiam się z klientem na połowę pasma góra lub dół .Następnie montuję konwerter( radio Maryja ) i po sprawie .Efekt ten sam i czas nie zmarnowany .

powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 1858514
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Bez przeróbki cewek lub wymiany rdzeni radio może łapać tylko 14MHz z nowego pasma. Fizyki się nie przeskoczy. A to, że są trochę gęściej to inny efekt - źle przestrojone powoduje nałożenie stacji "w lustrze" i nie da się uzyskać czułości.
    Ja w sumie wolę stare radio niemieckie z programatorem mechanicznym z giełdy za 5 zł niż dłubać w Safari (które i tak szczytem elektroniki nie jest).
  • #8 1859483
    Teutel
    Poziom 17  
    Po przestrojeniu było wszystko dobrze, nic sie nie nakładało, tylko po regulacji cewek sie troche pochrzaniło. Próbowałem to naprawić, już mniej sie nakładają ale to ciągle nie to co przedtem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu dostrojenia siły sygnału radia Safari 5 po przestrojeniu z dolnego UKF na górny zakres 88-108 MHz, ze szczególnym uwzględnieniem poprawy odbioru stacji około 90 MHz. Po przestrojeniu radio odbiera lepiej stacje powyżej 100 MHz, natomiast w okolicach 90 MHz sygnały się nakładają, co utrudnia selekcję, zwłaszcza między 88,7 MHz a 91,6 MHz. Problemem jest trudność w uzyskaniu współbieżności heterodyny i wzmacniacza wejściowego, a regulacja cewek bez pełnej procedury prowadzi do pogorszenia odbioru. Konieczne jest ponowne wykonanie całej procedury przestrajania według dostępnych opisów, gdyż bez przeróbek cewek lub wymiany rdzeni zakres odbioru jest ograniczony do około 14 MHz. Wskazano, że radio Safari 5 jest trudne do precyzyjnego dostrojenia, a alternatywą jest montaż konwertera lub użycie innego radia z mechanicznym programatorem. Po regulacji cewek sytuacja uległa pogorszeniu, więc konieczne jest odkręcenie zmian, jednak brak jednoznacznej informacji, którą cewkę należy dostroić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA