logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Safari 6- jak przestroić na pasmo wysokie UKF ( 88-108)

BURMAR 30 Sty 2006 11:25 5990 4
REKLAMA
  • #1 2236672
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    Witam Wszystkich,
    Znowu mam problem. Dostałem sprawne Safari 6. Chciałbym zamontować je w moim Trabancie ( chodzi o ten sam styl i epokę),ale wiadomo,że pasmo było kiedyś niższe i teraz ono milczy na UKF.
    Słyszałem, że jest jakiś bardzo prosty sposób przestrojenia bez zastosowania konwerterów. Proszę o pomoc ( jakąś podpowiedź, schmat ) Dziękuję, pozdrawiam.:cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2236726
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Było już o tym , użyj "SZUKAJ" i wpisz safari przestrojenie, ale powiem Ci żeby uzyskać zadowalajacy efekt nie jest to takie proste, wymaga sporo wprawy.

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2237289
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Witam.Zgadzam sie ze SlawKiem,ze trzeba troche wprawy.Musisz "grzebac"w glowicy.Prawde mowiac to bez miernika czestotliwosci ciezko Ci bedzie.Odnajdz heterodyne.Zmien pojemnosci przy niej tak aby nietylko podniesc pasmo ale tez rozciagnac.Pozniej obwod wejsciowy.Rowniez musisz powymieniac kondensatorki.I najlepsze przed toba.Musisz dostroic radyjko aby byl jak najlepszy sygnal.Powodzenia.
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2238216
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Dwa razy robiłem przestrojenie Safari i aby chodziło w miarę to trzeba się orobić po pachy. Pomijam tu wymianę dużej ilości kondensatorów bo to jest mniejszy problem niż przeróbka taka, aby objęło całe pasmo. Lepiej kupić sobie stare radio niemieckie z programatorem mechanicznym i zapomnieć o PRLowskim symbolu niemocy technicznej.
  • #5 2266843
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    dZIĘKUJĘ wSZYSTKIM, KTÓTRZY POMOGLI MI W SPRAWIE PRZESTROJENIA sAFARI 6.Trochę się przestraszyłem tych rad ( nie jestem aż tak zaawansowany ) i spróbowałem rady innej osoby spoza Elektrody. Według jej rad przestroiłem w następujący sposób : odwinąłem z każdej z cewek, w których wsuwane są rdzenie poprzez pokręcanie gałką strojenia, po 1 zwoju. Wiedziałem, że mam próbować odwijać od 1 do 2 zwojów.Dwa było zbyt dużo . Odwinąłem więc po 1 zwoju, odciąłem odwinięty drut i podlutowałe na krótko. Nie dochodząc do spodu płytki głowicy. Tak obciąłęm zwoje, że ich kawałki wystawały z płytki. Po lekkim strojeniu polegającym na przeginaniu kondensatorów w głowicy udało mi się złapać od 70 do ok 100 MHz. Wszystkie staje położonw są w drugiej połowie skali. Czułość też nienajgorsza Mogłoby być dużo lepiej ale gra i to dość dobrze. Tak więc można spróbować zanim wyrzucicie stare Safari. Pozdrawiam
REKLAMA