logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS GL552VW - Laptop Asus GL552VW uruchamia się jak mu się chce

malinmar1 18 Lut 2020 19:43 2211 7
REKLAMA
  • #1 18479130
    malinmar1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Jestem laikiem w temacie, a w necie nie znalazłem odpowiedzi na moje problemy.
    Mam bardzo nietypowy problem z Asusem GL552. Ma już prawie 5 lat i tuż po minięciu gwarancji zaczął się problem z uruchamianiem. Laptop uruchamia się niekiedy po jednym przyciśnięciu przycisku power, ale najczęściej udaje się go uruchomić po wykonaniu następujących czynności: podłączona bateria, podłączony zasilacz klikanie w przycisk power jednocześnie z dowolnymi innymi klawiszami na klawiaturze. Niekiedy wystarczy parę kliknięć innym razem zabawa na kilkanaście minut (najdłuższy czas do uruchomienia to 2 godziny zabawy). Zauważyłem że im dłużej laptop jest podłączony do zasilacza to szybciej reaguje na przyciski.
    Po podłączeniu zasilacza pomarańczowa lampka oznaczająca ładowanie pali się ciągle bez migania. Po wciśnięciu przycisku power laptop jest cichy, nie startuje dysk ani wentylatory, lampki dysku i podświetlenia klawiatury są zgaszone. Laptop był już 2 razy w miejscowym serwisie, czyszczono styki pamięci, klawiatury itd. wgrano ponownie BIOS. Po każdej wizycie przez parę dni laptop startował po ciśnięciu przycisku power i nawet tylko na baterii, aby po kilku uruchomieniach wrócić do "starych nawyków". Po drugiej wizycie serwis stwierdził że wina leży po stronie zabrudzonej płyty głównej z powodu dymu tytoniowego. Zaniosłem nie reagujący sprzęt do znajomego bawiącego się laptopami. Rozkręcił cały laptop sprawdził czy płyta jest czymkolwiek zanieczyszczona (nie była i nie znalazł nic co mogłoby by być uwalone) czy nie dzieje się coś z sekcją zasilania ( jest wszystko ok - nawet zasilacz nie sieje mocno harmonicznymi) posprawdzał wszelkie możliwe styki (i ponownie przeczyścił). Wymienił pastę na procesorze i karcie. Skręcił wszytko porządnie (bo z serwisu wrócił bez kilku śrubek). Laptop ożył i uruchamiał od pierwszego kliknięcia przez kilka dni. Od tygodnia znowu można go uruchomić tylko po odczekaniu na zasilaczu i dłuższym klikaniu.
    Są jeszcze dwie sprawy na które nie znalazłem odpowiedzi (zadzwoniłem do Asusa i oni też nie znają angry.gif ): Jak laptop jest uśpiony i nie mogę go uruchomić, robię restart prądowy. Odłączam zasilacz, wyjmuję baterię, przyciskam przycisk power przez około minutę, powtarzam to kilka razy. Wkładam baterię, podłączam zasilanie i po kilku - kilkunastu minutach udaje mi się uruchomić laptop. Najlepsze, że system nie startuje od zera, a wychodzi z uśpienia z wszystkimi uruchomionymi programami. Może to ktoś wyjaśnić jakim cudem bez żadnego zasilania nie następuje restart systemu? Na stacjonarce jak przy uśpieniu odłączam zasilanie to potem system startuje od zera. Drugim dziwnym aspektem był fakt że po wyjęciu na parę minut baterii cmos, bios dalej pamiętał datę.
    Może ktoś już miał takie przypadki ze swoim laptopem i doradzi gdzie szukać przyczyny? Serwis Asusa odpada bo laptop pracuje codziennie na chlebek i póki jakoś żyje nie mogę się go pozbyć na dłużej niż parę dni.
  • REKLAMA
  • #2 18479661
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Ja wiem, że to, co napiszę to rzecz oczywista, ale jednak zapytam o to. Czy przeskanowałeś laptopa programami antywirusowymi z sekcji pogotowie antywirusowe oraz czy sprawdziłeś np. programem crystal disk info stan dysku twardego. Ja nawet proponuję zacząć od tego drugiego.
  • REKLAMA
  • #3 18480069
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Z opisu wygląda na uszkodzenie w ME-Region
    - podobno b. typowe dla tych płyt GL552VW REV 2.0 Link

HM170
    kbc IT8995E
    TPS51285B (3/5V)
    RT8248AGQW. 5E= czyli DC-DC dla RAM DDR4
  • #4 18480498
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Możliwe też, że to problem z klawiszem power. Te laptopy mają przycisk power zintegrowany z całą klawiaturą. Zdarzało się, że klawisz uszkadzał się po zabrudzeniu/zalaniu - spróbował bym przeczyścić go IPA. Jeśli nic to nie da to tak jak sugeruje @lisek - problem jest w KBC i być może trzeba go przeprogramować lub wymienić.
  • REKLAMA
  • #5 18482574
    malinmar1
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
    Dysk przeskanowany CrystalDiscInfo - stan dobry. Eset nic nie znalazł.
    Klawiatura nie była zalana. Przy rozkręcaniu całości było czyszczone przez kolegę wszystko co możliwe. Po każdym rozkręceniu i wyjęciu baterii cmos laptop uruchamia się od pierwszego kliknięcia. Mija parę do kilku dni aby znowu się uruchamiał losowo. Jeśli nie ma już więcej możliwych przyczyn to pozostaje KBC. Nie oddam go już do serwisu. Jak kolega będzie miał czas to mu podrzucę z opisem z Forum i mam nadzieję że ogarnie.
    Jeszcze raz dziękuję bardzo za okazaną pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 18482764
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    To jest trop naprowadzający
    Cytat:
    Po każdym rozkręceniu i wyjęciu baterii cmos laptop uruchamia się od pierwszego kliknięcia.
  • #7 18569022
    malinmar1
    Poziom 2  
    Witam.
    Problem rozwiązany - może komuś pomoże.
    W między czasie pojawił się dodatkowo problem z przyciskami na klawiaturze: 1,w, tab. Był na tyle uciążliwy, że zapadła decyzja o wymianie klawiatury. Minęły 2 tygodnie do wymiany klawiatury i laptop uruchamia się od pierwszego przyciśnięcia "power". Niestety nie da rady wymienić klawiatury w tym modelu bez pewnych strat (opadnięta lewa strona klawisze q,w,e,a,s,d,f,z,x po usunięciu oryginalnych plastikowych nitów przy wymianie) ale przynajmniej działa.
    Dziękuję za pomoc i podpowiedzi.
  • #8 18569242
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    malinmar1 napisał:
    Niestety nie da rady wymienić klawiatury w tym modelu bez pewnych strat (opadnięta lewa strona klawisze q,w,e,a,s,d,f,z,x po usunięciu oryginalnych plastikowych nitów przy wymianie) ale przynajmniej działa.
    - da się. Wystarczy uzupełnić plastik (można pozyskać ze starej obudowy) i klawiatura siedzi jak oryginał. Używanie "opadnietej" klawiatury może spowodować uszkodzenie płyty (folia zabezpieczająca płytę może się przetrzeć i masz zwarcie).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem ASUS GL552VW, który uruchamia się losowo, wymagając wielokrotnego naciskania przycisku power oraz kombinacji klawiszy. Po podłączeniu zasilacza, pomarańczowa lampka ładowania świeci się ciągle, a laptop nie reaguje na wciśnięcie przycisku. Po przeszukaniu serwisów i skanowaniu dysku, użytkownik podejrzewa uszkodzenie KBC (Keyboard Controller) lub klawisza power. Po wymianie klawiatury problem z uruchamianiem został rozwiązany, mimo że wymiana wiązała się z pewnymi stratami estetycznymi. Użytkownik podkreśla, że klawiatura w tym modelu jest zintegrowana, co utrudnia jej wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA