logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus GL552VW - Jak naprawić przycisk zasilania w laptopie?

DonSnippero 25 Lut 2020 11:52 1101 3
REKLAMA
  • #1 18492612
    DonSnippero
    Poziom 2  
    Witam, od pewnego czasu mam problem ze swoim laptopem Asus GL552VW. Ma on wbudowany w klawiaturę przycisk włącznika. Problem coraz bardziej się nasila. Czasem laptop włączy się odrazu, ale w większości muszę długo i mocno przytrzymywać, albo odłączać i podłączać baterie, o dziwo najskuteczniejsze jest brutalne uderzenie w miejsce gdzie znajduje się włącznik, wtedy się włączy. Myślałem, ze to zabrudzenie wyczyściłem sprężonym powietrzem i środek jak i sam włącznik ale nie pomogło. Po przeczytaniu paru wątków zastanawiam się nad wymiana baterii albo klawiatury. Ale to wiąże się z wydatkiem być może nie potrzebnym. Sprawdziłem baterie przez cmd ma ona około 73% pojemności. Proszę Was o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18493007
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Miernik do ręki i sprawdź włącznik w klawiaturze. Nóżka 5 złącza klawiatury na płycie. Istotne jest napięcie względem masy przy puszczonym i wciśniętym włączniku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18496110
    DonSnippero
    Poziom 2  
    Klawiatura sprawdzona wyglada na sprawną. Chociaż teraz zauważyłem pewna zależność, że gdy wypnę na chwilę baterie i ponownie ja podłączę. Laptop bez podłączonego zasilacza włącza się bez problemu. Natomiast gdy podłączyłem zasilanie i wyłączyłem laptopa znowu nie można go włączyć. Znowu powtarzam wypinanie i wpinanie baterii i działa. Czy to może być wina zasilacza? Da się to sprawdzić?
  • #4 18496117
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Cytat:
    Laptop bez podłączonego zasilacza włącza się bez problemu.
    Natomiast gdy podłączyłem zasilanie i wyłączyłem laptopa znowu nie można go włączyć.
    Znowu powtarzam wypinanie i wpinanie baterii i działa.

Znana przypadłość Asus laptopów opisywana tu na forum.
    - na temat tego GL552VW napisano 997 odpowiedzi

na tym forum o tym GL552VW napisano 97 odpowiedzi, które wskazują na
    - jako główny problem z Bios i ME region
    Spoiler:
    * potrzeba sprawdzić czy sygnał z przycisku przychodzi na kbc i ... czy dalej jest "transponowany przez kbc " do PCH HM170 ( SR2C4) .. oraz pozostałe potrzebne sygnały dla kbc i PCH

ALL_SYSTEM_PWRGD - 3.3V
    PM_PWROK_X1 - 3.3V
    PM_SYSPWROK_X1 - 3.3V
    DPWROK_R - 3.3V
    H_CPUPWRGD - 3.3V

* z pu8801 sygnał dla kbc it8995e ( masz VR_ON (allsystempg)) > (po przyjsciu VR_HOT) powinny pojawić się :+VCCPLL_OC - 1.2V
    +VCCIO - 0.95V
    +VCCSA - 1.05V
    * jak pojawi się napięcie dla cpu +VCCCORE/ i +VCCGT
    - wtedy pojawi się PLT_RST#

- inny wspomniany problem z klawiaturą Link
REKLAMA