logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jvc kd-sh55r problem z cd po zwarciu - nie czyta płyt

chriss666 27 Wrz 2005 18:20 1998 7
REKLAMA
  • #1 1853874
    chriss666
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Posiadam radio kd-sh55r , na wiązce zasilającej radio powtało zwarcie w wyniku czego zjarała się ścieżka ( - ) w radiu to naprawiłem , radio zaświeciło , stwierdziłem że " zabita jest jeszcze końcówka mocy , ale nie wiem dlaczego nie chodzi cd - tzn po włożeniu płyty pojawi się napis play cd płyta nie rusza nie pracuje też silnik przesuwu lasera . Po chwili przełacza się automatycznie na radio . czy uszkodzenie końcówki ma wpływ na pracę cd ? czy może jest uszkodzony motor driver? a może laser padł ? tylko nie wiem od czego? szukałem na uploadzie schematu ale nie znalazłem , jest trochę podobne do kd-sh99 ( mechanika i laser ) ale płyta jest inna . gdzie mogę znależć schemat tego radia ? ewentualnie jak sprawdzić laser?
  • REKLAMA
  • #2 1854349
    noboin
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam,

Dołączam się do postu. Mam taki sam problem w KD-SH77R. Uszkodzona końcówka mocy i upalona ścieżka masy. Podmieniony mechanizm, więc usterka ograniczona do elektroniki. Schemat do tego radia podobny jest do JVC KD-LX110R/330R.

Pozdrawiam,
    Przemek
  • REKLAMA
  • #3 2534873
    noboin
    Poziom 20  
    Witam,

Ponawiam prośbę o pomoc w/w problemie. Może ktoś już rozwiązał ten problem. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam,
    Przemek
  • REKLAMA
  • #4 2534928
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    moze pomierzyc napiecia czy dochodza wszedzie pewnie cos jest jeszcze spalone i niema zasilania
  • #5 2535276
    noboin
    Poziom 20  
    Witam,

Odtwarzacz przyjmuje płytę i nią kręci ale bardzo wolno. Napięcie na silniku SPINDLE wynosi 0,48V więc trochę za mało. Scalak RF AMP oraz FAN8037 są zasilane prawidłowo. Mechanizm z laserem został podmieniony.

Pozdrawiam,
    Przemek
  • #6 2606571
    mimelektronik
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Ponawiam prośbę o pomoc ,bardzo podobne objawy kd-sh77r też nie działa silnik od przesuwu lasera i bardzo wolno kręci sie płyta , zauwazyłem bardzo duzy pobór prądu około 3A w czasie pracy cd a około 1.7A w trakcie pracy tunera . Może ktoś już rozwiązał ten problem. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #7 2607787
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Układ TC wymiękł - w JVC kameleonie po odwrotnym podłączeniu zamyka się masa przez tranzystor i ten scalak, nawet jak przeżyje to potem nie ma dźwięku - uwalone źródło napięcia odniesienia. 2 przypadki na 2 to chyba potwierdza uszkodzenie :(.
  • #8 2609737
    noboin
    Poziom 20  
    Witam,

Czy ktoś wie gdzie można dostać ten układ scalony TC9490F bo taki występuje w KD-SH77R. Za informację bardzo dziękuje.

Pozdrawiam,
    Przemek

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego JVC KD-SH55R, które po zwarciu na wiązce zasilającej i uszkodzeniu ścieżki masy przestało prawidłowo odczytywać płyty CD. Po naprawie ścieżki radio włącza się, wyświetla komunikat "play cd" po włożeniu płyty, jednak silnik napędu lasera i mechanizm przesuwu nie działają, a urządzenie automatycznie przełącza się na radio. Podejrzewa się uszkodzenie końcówki mocy, drivera silnika lub lasera. Brak dostępnego schematu do modelu KD-SH55R utrudnia diagnozę, choć mechanika i laser są podobne do modelu KD-SH99. W dyskusji pojawia się analogiczny problem w modelu KD-SH77R, gdzie również uszkodzona jest końcówka mocy i ścieżka masy, a schematy podobne są do JVC KD-LX110R/330R. Wskazano na możliwe uszkodzenie układu scalonego TC (np. TC9490F), który może powodować brak zasilania i problemy z silnikiem SPINDLE, co skutkuje wolnym obrotem płyty lub brakiem pracy mechanizmu lasera. Zalecane jest pomiar napięć zasilających oraz sprawdzenie układu TC i drivera silnika. Poszukiwania schematów i części zamiennych, takich jak układ TC9490F, są kluczowe do naprawy.
REKLAMA