logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skuter Router Bassa 50 - wahania obrotów na biegu jałowym

Kuna12 19 Lut 2020 12:05 3435 4
REKLAMA
  • #1 18480370
    Kuna12
    Poziom 4  
    Ocena: 11
    Witam, mam problem ze skuterem Router Bassa 50, otóż jak uruchomię skuter to na początku ma wysokie obroty a potem z nich schodzi, potem z powrotem wchodzi. Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18481734
    MrKillereq
    Poziom 8  
    Ocena: 20
    Też walczę obecnie z podobnym problemem ale nie mam już siły na ten chiński gaźnik i najprawdopodobniej kupię nowy.Tobie też to radzę, spędziłem przy skuterze sporo czasu-zmieniałem dysze wolnych obrotów,śruby składów mieszanki,kręciłem śrubką 1,5 2,5 0,5 obrotu od max. wkręcenia a on dalej swoje także odradzam.
  • REKLAMA
  • #3 18482629
    Kuna12
    Poziom 4  
    Napiszesz czy coś dało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18485934
    MrKillereq
    Poziom 8  
    Ocena: 20
    Przepraszam, że tak długo ale wczoraj jakoś wypadło mi z głowy i zapomniałem odwiedzić forum :D Skuter złożony na gaźniku seryjnym (membrana 16mm) mieszanka wykręcona dokładnie 3 obroty i silnik pracuję prawidłowo.Sam nie wiem czemu potrzebował aż tak dużo obrotów ale jak widać problemem była błędna regulacja i musiałem jeszcze bardziej odkręcić śrubkę, żeby silnik pracował równo.U ciebie sytuacja wygląda tak jakbyś miał źle ustawiony skład mieszanki,zapchany gaźnik,źle wyregulowane zawory lub nieszczelność w układzie gaźnik-głowica.Jeśli wszystkie problemy są wykluczone oprócz 1 to sprawa jest już bardzo prosta.Na początku uruchamiasz silnik i poczekasz ok.3 min aż wyłączy się ssanie(spadną obroty) i wtedy możesz już regulować.Nie będę opisywał całej procedury regulacji bo to można łatwo znaleźć na internecie ale dam Ci jedną uwagę:Jeśli regulujesz gaźnik, nie sugeruj się liczbami wykręconych obrotów od max. wkręcenia śrubki bo jak widzisz w moim przypadku ta metoda się nie sprawdziła.Najlepiej jest regulować na "czuja". Tak wyregulowany silnik jeśli ma wszystko dobrze ustawione(zawory,dysze etc.) powinien dość równo pracować na wolnych obrotach,energicznie się wkręcać po przekręceniu gazu na maxa,szybko schodzić z obrotów i ogólnie aby się nie dławił przy szybkim otwieraniu przepustnicy.
  • #5 18543825
    Kuna12
    Poziom 4  
    Wystarczyło wyregulować gaźnik
REKLAMA