logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vuze/BitTorrent - porty (pod odblokowaniu jest tylko gorzej)

MyBijaCZ 20 Lut 2020 17:21 930 4
REKLAMA
  • #1 18482852
    MyBijaCZ
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, zainstalowany nowy system Windows 10.
    Internet: Orange
    Router: Livebox 2.0 ZTE (ZXV10 H202N)
    Program P2P - Vuze / BitTorrent

Problem polega na tym, że podczas pobierania ów program nie osiąga pełnej prędkości. Ba, nawet 5% łącza...
    Po przeczytaniu Vuze wiki odblokowałem wybrany przez siebie port "63579" w protokole TCP/UDP.
    Co więcej dodałem również tę samą regułę w "Zapora Windows Defender" w działę "reguły przychądzacę". Również port "63579" TCP jak i UDP.

Sytuacja się tylko pogorszyła więc pytam łot de fak? Co robię nie tak... Po odblokowaniu portów jest jeszcze gorzej? Mam ochotę spalić ten router i komputer już. Czytałem tyle tematów i artykułów, wszędzie piszą to samo więc to zrobiłem i nic. Żałosne
  • REKLAMA
  • #2 18483574
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 388
    Po pierwsze jeśli dobrze i prawidłowo odblokowałeś porty to powinno być lepiej to znaczy powinieneś mieć dostęp do większej ilości źródeł P2P, gdyż niejako wystawiasz swój komputer "na świat".
    Niestety ale nie zawsze takie odblokowanie skutkuje widocznym zwiększeniem prędkości a już szczególnie do maksymalnej prędkości deklarowanej przez operatora. Wynika to także z faktu że w sieciach P2P ludzie ograniczają prędkość wysyłanych danych, stąd nie dziw się że nie uzyskasz dużych prędkości. Również nie zawsze liczba peerów przekłada się jak ogólną prędkość.
    na koniec najważniejsze, jeśli dokonałeś zmian o których pisałeś i sprawdziłeś czy rzeczywiście port który wskazałeś jest otwarty to teraz daj wykazać się programowi Vuze / BitTorrent, aby rozwinął skrzydła. W sieciach P2P nigdy nie masz tak że od razu uzyskujesz najbardziej wydajną prędkość. Te programy wymagają "rozkręcenia się"
  • REKLAMA
  • #3 18491536
    MyBijaCZ
    Poziom 9  
    Zamówiłem serwis bo jak się okazało z centrali na kablu łącze dochodzi do 24mb... Panowie przyjechali, stwierdzili, ze mój router jest jakis wadliwy bo pokazuje jedynie 4, podłączyli swój (inny) i wszystko hulało. Więc wymieniłem na taki jak posiadali Panowie, który obsługuje i przepływ 20mb wzwyż a nie jak poprzedni router tylko do 20mb.
    W tym momencie widać znaczną różnice, nawet w głupim użytkowaniu internetu, speed testy pokazują odpwiednią prędkość ale, używałem niedawno netflixa i kilka razy jakosć obrazu się zepsuła ale film musiał się załadować wiec czekać może coś musi się teraz poustawiać albo coś jest SPIERDOLONE i nigdy do tego nie dojdę bo u nich na "górze" wszystko jest poprawnie. Dramat
  • REKLAMA
  • #4 18491549
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 388
    Czyli reasumując, to nie był problem ustawień portów, ale sprzętu.
  • #5 18492575
    MyBijaCZ
    Poziom 9  
    Na to wychodzi
    Aby nowy sprzęt rozwiązał wszystkie problemy
REKLAMA