logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP 11-2B słabo odpala - czyszczenie czy serwis?

ddde2 20 Lut 2020 20:01 1503 4
REKLAMA
  • #1 18483200
    ddde2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    posiadam piecyk Junkers WRP 11-2B- zauważyłem że z upływem czasu coraz gorzej odpala (mam tu na myśli wystartowanie iskry- gdy już się pojawi piecyk odpala bez problemu). Pierwsze co to wyczyściłem filtr wody oraz wymieniłem baterie jednak to nie pomogło. Jedyna pomocna rzecz na która zwróciłem uwagę to przekręcanie pokrętła od wody w prawo (tj. rozumie od spowolnienia przepływu w celu podgrzania wody)- jednak z tygodnia na tydzień muszę dokręcać go coraz bardziej. Czy jest możliwa jakaś próba naprawy/wyczyszczenia elementów które nie wymagają od razu serwisu?
    Jeśli jednak nie to czy ktoś mógłby określić skąd bierze się taka dolegliwość aby uniknąć niedomówień i dodatkowych kosztów podczas wizyty serwisanta?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18484092
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Powodem może być mikroprzełącznik. Jeśli piecyk ma wiele lat, to może zespół wodny jest zakamieniony (zamulony), a może membrana do wymiany (w tych piecykach membrany są w zasadzie trwałe i ona nieraz "przeżyje" cały piecyk).
  • REKLAMA
  • #4 18485847
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 532
    Wyczyścić elektrody do połysku metalicznego:
    [2] Elektroda zapłonowa
    [3] Elektroda jonizacyjna

[15] Mikroprzełącznik rozebrać i styki wyczyścić
    [14] Filtr wodny wyczyścić
    Dodatkowo perlatory w kanach, wyczyścić
  • #5 18489249
    ddde2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    dzięki wszystkim za rady- dopiero dzisiaj miałem czas zrobić przegląd i wszystko wydaję się być suche bez żadnych wycieków. Swoją drogą piecyk wydaje mi się też nie należy jeszcze do tych najstarszych trochę więcej jak dwa lata. Jutro postaram się zrobić to co pisał ROWE- jeśli to nie pomoże pozostaje pewnie tylko serwis ;)
    między czasie jeśli komuś przyjdzie jeszcze coś do głowy będę wdzięczny
REKLAMA