logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS Volt Sinus Pro 800E - cykliczne włączanie wiatraka i ładowanie

Manlicher764 21 Lut 2020 22:23 7452 4
  • #1 18485616
    Manlicher764
    Poziom 1  
    Witam
    Posiadam UPS Volt Sinus Pro 800E podłączony do akumulatora SBL 80-12i, 80AH służy mi do podtrzymania zasilania dmuchawy pieca. Przez ostatnie dwa lata pracował poprawnie, ostatnio zaczęło się coś dziać.

UPS, nawet jeżeli nie ma przerwy w dostawie prądu - ma dziwne zachowanie, włącza się na chwilę wiatrak (parę sek), ładuje akumulator (pare sekund) , za chwile znów tryb normal. Popracuje w trybie normalnym pare minut i znów od początku cykl się powtarza. Zauważyłem ze na wskaźniku "battery capacity" świecą się na stałe tylko trzy kreski, mimo tego kilku sekundowego ładowania. Trwało to tak przez tydzień i ciągle na wskaźniku świeciły się trzy kreski.
    Znajomy powiedział mi że to winna akumulatora, więc wymieniłem na identyczny nowy . Niestety problem nie zniknął, nadal tak samo z ta różnicą ze świecą się teraz na wskaźniku " battery capacity" nie trzy a tylko dwie kreski. Sytuacja ta trwa już kilka dni. Dodam że zasilanie z sieci energetycznej jest cały czas.
    Z góry dziękuję za pomoc
  • #3 19397006
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    Mam podobny problem. Przetwornica kupiona jesienią zeszłego roku więc jest na gwarancji. Pytam z ciekawości czy udało się ustalić przyczynę niesprawności ponieważ swoją mam zamiar odesłać do serwisu po zakończeniu sezonu grzewczego.
  • #5 21723709
    zed1011
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    >>19397319
    Witam. Widać, że problem z wiatrakiem i ładowaniem Sinis pro 800-E występuje w używanych przetwornicach. Może ktoś poradził sobie z tym problemem poza serwisem i wie, co tam się uszkadza? Bo mam już stary sprzęt i przy niskim nakładzie można go próbować ratować, natomiast jeśli liczyć na serwis, to lepiej kupić nową. Pozdrawiam serdecznie
REKLAMA