logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volt Sinus Pro 2000S przełączanie się miedzy AC i BAT

javjaff 13 Lis 2022 20:00 3927 30
REKLAMA
  • #1 20282965
    javjaff
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć. Od kilku tygodni jestem użytkownikiem Volt Sinus Pro 2000S, do tego dwa aku 12 V 100 Ah podłączone szeregowo (24V) - urządzenie działa na razie jako UPS (bufor energii). Mogło by się wydawać, że urządzenie jest super, t.j w przypadku zaniku napięcia z sieci na wejściu szybko przełącza się na zasilanie bateryjne, a po powrocie napięcia na wejściu przechodzi z powrotem w tryb AC.

Niestety sprzęt ma jeden defekt/wadę: w godzinach nocnych między 0:00 a 4:00 i czasami ok 8:00 rano sprzęt zaczyna wariować - zaczyna się przełączać między trybem AC i BAT kilkanaście razy w ciągu 5 sekund, z większą lub mniejszą częstotliwością; czasami męcząc przekaźnik prze 5 do 10 minut - z racji tego, że sprzęt mam na mieszkaniu zazwyczaj po tym czasie go wyłączam bo nie można przy tym spać ;)
    Czy ktoś miał podobne doświadczenia i czy może zasugerować jakieś rozwiązanie?

Dodam, że po tygodniu użytkowania/testowania oddałem sprzęt do serwisu; po 5 tygodniach leżakowania w serwisie Volt wrócił bez zmian z adnotacją: testowany, sprawny (mimo podesłanych opisów i filmików dokumentujących zachowanie sprzętu) - słabo.
    Telefonicznie kiedy przedzwoniłem i pytałem czy nie mogli skorygować jakiegoś filtra na wejściu lub programowo zmniejszyć opóźnienie powrotu na zasilanie z sieci - dostałem informację że nie, bo sprzęt działa tak jak powinien, zmiana w sprzęcie mogłaby spowodować że nie będzie działał prawidłowo, a programowo to serwis nie może wprowadzać modyfikacji bo mają taki prykaz od producenta. Generalnie serwis winę zrzuca na fotowoltaikę, która wprowadza zakłócenia w sieci i umywa ręce ;)
  • REKLAMA
  • #2 20283064
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    Witam serdecznie.
    https://youtu.be/rcEdnqtGSQg

Sprawdź przełącznik ustawień.
  • REKLAMA
  • #3 20283107
    javjaff
    Poziom 10  
    Zapomniałem napisać najważniejszego. Problem występuje:
    - zarówno w trybie pracy PV - AC - BAT jak i AC - PV - BAT;
    - mimo braku skoków napięcia w sieci (testy: monitoring przez wtyczkę zigbee i homeassistant, multimetrem - badanie napięcia max, test na tradycyjną żarówkę żarową - brak migotania) - dwa inne zwykłe ups-y podłączone dla testów do tego samego obwodu działają bez przełączania się;
    - przełączanie następuje zarówno bez obciążenia jak i z obciążeniem (100 do 200W);
    - niezależnie od napięcia w sieci ok 220V, 230, czy ok 240V;

Po wyłączeniu okrągłym zielonym przyciskiem napięcia na WY, urządzenie przestaje się przełączać, działa w trybie AC.

• REKLAMA
  • #6 20283909
    javjaff
    Poziom 10  
    MichałS napisał:
    Wygląda na akumulator fatalnej jakości, zajechany albo o dużej rezystancji wewnętrznej.

Ale czy wtedy inwerter nie zachowywałby się tak przez cały czas a nie tylko o w określonych godzinach w ciągu doby?
    (aku są nowe, 100Ah, trzymają napięcie w granicy 26V - mierzone co jakiś czas przy odłączonym inwerterze, lub na bieżąco przy podłączonym z i bez obciążenia do 400W).
  • REKLAMA
  • #7 20285574
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    javjaff napisał:
    Zapomniałem napisać najważniejszego. Problem występuje:
    - zarówno w trybie pracy PV - AC - BAT jak i AC - PV - BAT;
    - mimo braku skoków napięcia w sieci (testy: monitoring przez wtyczkę zigbee i homeassistant, multimetrem - badanie napięcia max, test na tradycyjną żarówkę żarową - brak migotania) - dwa inne zwykłe ups-y podłączone dla testów do tego samego obwodu działają bez przełączania się;
    - przełączanie następuje zarówno bez obciążenia jak i z obciążeniem (100 do 200W);
    - niezależnie od napięcia w sieci ok 220V, 230, czy ok 240V;

Po wyłączeniu okrągłym zielonym przyciskiem napięcia na WY, urządzenie przestaje się przełączać, działa w trybie AC.
    W tych godzinach (przynajmniej w naszych stronach) jest wiele komutacji ciężkich obciążeń typu: agregaty w chłodni. UPS-y mogą nie widzieć tych skoków napięcia.
    Przydał by się test: podłączyć Sinusa na wyjście stabilnego zasilania np. właśnie UPS-a i obserwować. Jeśli dalej szaleje - reklamacja.
  • #8 20828565
    wojtekla
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam SinusPro 1000W, dokładnie te same objawy. To urządzenie może pracować z priorytetem AC, albo PV - czyli akumulator ładowany z regulatora i paneli. Najczęściej wieczorami wariuje, czyli przełącza się z trybu "normal" w tryb "battery" i z powrotem. Przekaźnik pyka i po powrocie do "normal" włącza się wentylator i próbuje ładować akumulator, po chwili pyk, przełącza się w tryb battery, wyłącza się wiatrak i ładowanie i tak co chwilę, rekordowo powiedzmy dwa razy na sekundę.
    Pomiary napięcia wejściowego nie wykazują nic specjalnego, żadnych wahań, podłączenie innego aku nie zmienia sytuacji, pożyczyłem stabilizator AC, to samo. Wykorzystałem filtr przeciwzakłóceniowy F&F OP-230 - to samo.
    Po zakupie poprosiłem sprzedawcę o wymianę, wymienił - mam nadzieję na inny egzemplarz - to samo. Serwis - 5 tygodni, mail z zapytaniem co u nich słychać, obudzili się i godzinę po mailu odesłali info, że urządzenie zbadane i sprawne.
    To cacko potrafi cały dzień cicho siedzieć, ale czasami ( co kilka dni) się przełącza w ciągu dnia. natomiast wieczorem - pomiędzy 19, a 23 bardzo często wariuje - prawie codziennie.
    Wkurza to cykanie, no i martwi mnie kondycja akumulatora, który co chwilkę jest ładowany - jakieś pomysły?
    Aha, były porady z serwisu - może pompa ciepła u sąsiada, no i fotowoltaika zakłóca, no i nieczysty sinus po stronie AC - dzwoniłem do Kozienic, mówią że u nich w porządku, jedna fotowoltaika we wsi, ma homologację, poza tym wieczorami nie działa, pomp ciepła nie ma we wsi. U mnie nie ma silników, dojarni, młockarni - spokojny człowiek jestem ;)
  • #9 20828598
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20828625
    MichałS
    Poziom 35  
    wojtekla napisał:
    Witam, mam SinusPro 1000W, dokładnie te same objawy. To urządzenie może pracować z priorytetem AC, albo PV - czyli akumulator ładowany z regulatora i paneli. Najczęściej wieczorami wariuje, czyli przełącza się z trybu "normal" w tryb "battery" i z powrotem. Przekaźnik pyka i po powrocie do "normal" włącza się wentylator i próbuje ładować akumulator, po chwili pyk, przełącza się w tryb battery, wyłącza się wiatrak i ładowanie i tak co chwilę, rekordowo powiedzmy dwa razy na sekundę.
    . Proponuję założyć ochronnik na linie PV. Tu nie chodzi o jakieś niebezpieczne wyładowania a raczej o zbieranie energii w pojemnościach własnych paneli co wyzwala obwód ładowania. Przy tym falowniku potrzebny będzie ochronnik DC na 100..150V.
  • #11 20828778
    wojtekla
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Maverick73 napisał:
    Nie wiem czy tam masz gwarancję. Ja w moim otwarłem obudowę i na przewodzie AC CHARGER ON dałem przekaźnik z wyłącznika czasowego. Ustawiasz na nim od której do której ma nie ładować i tyle. To tak ode mnie może ma ktoś inny pomysł. Ja mam 1000S ale widzę ze W ma ten sam guzik to powinno tak samo działać.

Rozumiem, dzięki. To zabezpiecza przed tym ładowaniem, przerywaniem ładowania? Natomiast nie znamy przyczyny takiego zachowania zasilacza...

Dodano po 2 [minuty]:

MichałS napisał:
    . Proponuję założyć ochronnik na linie PV. Tu nie chodzi o jakieś niebezpieczne wyładowania a raczej o zbieranie energii w pojemnościach własnych paneli co wyzwala obwód ładowania. Przy tym falowniku potrzebny będzie ochronnik DC na 100..150V.

A ten mój filtr przeciwzakłóceniowy przeciwprzepięciowy nie załatwia sprawy?
  • #12 20828807
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21223450
    javjaff
    Poziom 10  
    Krótki update po dłuższej przerwie.
    Próbowałem stosować na wejściu zasilającym z sieci filtry przeciwzakłóceniowe i przeciwprzepięciowe. Pożyczyłem nawet stabilizator napięcia, który obniżał napięcie do 230V, kiedy w sieci w godzinach nocnych dobijało do 249V. Nie udało mi się wyeliminować problemu :/
    Serwisant mówił, że problemem mogą niekoniecznie być skoki napięcia, ale zmiany częstotliwości. Nie znam się, więc nie wiem, czy mnie nie wkręca.
    Oprócz SinusPro sprawdzałem jeszcze dwa standardowe UPS-y, które nie reagowały w godzinach nocnych tak jak SinusPro - przełączają się na tryb bateryjny tylko w trakcie zaniku napięcia, ale nie wariują w nocy.
    Jeżeli za sterowanie SinusPro odpowiada jakiś mikrokontroler, to fajnie byłoby móc zmniejszyć czułość reakcji, albo zwiększyć delay dla przełączania, żeby przekaźniki nie przełączały się kilkadziesiąt razy na minutę (też mają swoją żywotność). Serwisant Volt Polska powiedział jednak, że nie mogą ingerować w sprzęt, tylko wymieniają go u producenta w razie stwierdzenia usterki ;)
  • #14 21223494
    MichałS
    Poziom 35  
    javjaff napisał:
    Krótki update po dłuższej przerwie.
    Próbowałem stosować na wejściu zasilającym z sieci filtry przeciwzakłóceniowe i przeciwprzepięciowe. Pożyczyłem nawet stabilizator napięcia, który obniżał napięcie do 230V, kiedy w sieci w godzinach nocnych dobijało do 249V. Nie udało mi się wyeliminować problemu :/

Do sprawdzenia jest jeden temat. W większości przypadków Sinus pracuje z panelem/panelami na wejściu PV a nie jako UPS. Trzeba by sprawdzić zachowanie z panelem PV. Może być jakiś niewielki mocowo o ile napięcie będzie mieścić się w dolnym zakresie Sinusa. W ostateczności można podłączyć jakiś zasilacz DC 24V/1A na to wejście.
  • #15 21312572
    javjaff
    Poziom 10  
    >>20828625 To przełączanie występuje również przy całkowicie odłączonych panelach kiedy sprzęt działa jako UPS.
  • #16 21313872
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Ocena: 215
    Witam serdecznie,

Posiadam model SINUSPRO - 2200E 12V 1600W i też borykam się z tym samym problemem. Mianowicie przetwornica cyklicznie przełącza się między siecią a zasilaniem z akumulatora. Najbardziej jest to uciążliwe w godzinach porannych.

Jakoś z tym żyłem, jednak już dwa razy zdarzyło mi się, że doszło do zadziałania zabezpieczenia B16 zasilającego UPS. Co skutkuje w moim przypadku wyłączeniem całej automatyki domowej, serwerów itp.

Nie posiadam fotowoltaiki, jednak zauważyłem małą zależność, jak tylko zaświeci słońce i napięcie w sieci rośnie, wtedy to przełączenie jest znacznie nasilone.

Proszę o informację, czy ktoś z szanownych kolegów rozwiązał ten problem. Staram się ustalić, czy po prostu sprzęt VOLT POLSKA to jakaś tandeta i większość modeli zachowuje się w podobny sposób.

Pozdrawiam,
  • #18 21314505
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Kontaktowałem się w międzyczasie z działem technicznym VOLT POLSKA i otrzymałem właśnie odpowiedź, że jest to
    normalne zachowanie gdy w sieci występują zakłócenia. Głównie typu chwilowe zachwiania częstotliwości lub nieprawidłowy przebieg sinusoidy. Jest to z kolei spowodowane głównie przez PC i fotowoltaikę.

Wychodzi na to, że w taki sposób te przetwornice radzą sobie z filtracją zakłóceń. (Znaczy tak zostały zaprojektowane)

Cytuję Pana z działu technicznego:

"Jeżeli w czasie pracy zasilacza na wejściu sieciowym 230V AC pojawią się zakłócenia z sieci to zasilacz
    na czas trwania takiego zakłócenia przełączy się na pracę akumulatorową (BATTERY MODE) w celu filtracji zakłóceń.
    Po wykryciu napięcia bez zakłóceń na wejściu 230V AC zasilacz przejdzie z powrotem w tryb pracy sieciowej (NORMAL WORKING).
    Taka sytuacja może występować kilkukrotnie w krótkim przedziale czasowym (np.: 4-5 krotne przełączenie w przeciągu 10 sekund). Jest to normalne zachowanie inwertera i nie wpływa w żaden sposób negatywnie na pracę samego zasilacza
    oraz podłączonych do niego urządzeń."

Z uwagi na duży rozruch prądowy mojej wersji muszę wymienić zabezpieczenie prądowe na wersję C no i po prostu zaakceptować, że ten typ tak ma.

Poniżej filmik jak zachowuję się mój UPS.

• #19 21314842
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 736
    łuki_mar44 napisał:
    Kontaktowałem się w międzyczasie z działem technicznym VOLT POLSKA i otrzymałem właśnie odpowiedź, że jest to
    normalne zachowanie gdy w sieci występują zakłócenia. Głównie typu chwilowe zachwiania częstotliwości lub nieprawidłowy przebieg sinusoidy. Jest to z kolei spowodowane głównie przez PC i fotowoltaikę.
    Ciekawe co na to dostawcy energii.Oni zawsze tłumaczą się, że u nich wszystko OK.
  • #20 21317214
    javjaff
    Poziom 10  
    >>21314505 Mi serwis Volta powiedział to samo. Niestety u mnie takie przełączanie potrafi wystąpić do kilkudziesięciu razy na 10 sekund (a nawet na 5 sekund). Jedno przełączenie po drugim, jakby ktoś morsem nadawał w kółko tą samą wiadomość - a skoro przekaźniki mają swoją żywotność (nie wiem dokładnie) 50k do 100k przełączeń, to prawdopodobnie urządzenie nadaje w ten sposób SOS ;) Taka ilość przełączeń nie jest zdrowa dla urządzenia. Testowałem w sumie 3 urządzenia Volt Sinus Pro 2000S i wszystkie miały tą wadę. Powinno być przynajmniej kila sekund na to żeby sprzęt przełączył się spowrotem na zasilanie z sieci jeśli na wejściu nie stwierdzono żadnych zakłóceń. Lipa.
    Szkoda, że serwis Volt zajmuje się tylko testowaniem sprzętu czy "u nich" działa i nie mają uprawnień czy specjalistów żeby coś w tym sprzęcie poprawić. Jak mi przekazał serwisant: mają wytyczne od producenta, że nie mogą grzebać w urządzeniu. Wygląd ana to, że jeżeli potwierdzą że u niech coś faktycznie nie działa, to tylko wymieniają... albo dostałem ściemę.
    Fajnie byłoby móc obniżyć czułość urządzenia na zakłócenia, czy zwiększyć nieznacznie zakres przełączania dla UPS dla napięcia na wejściu.
  • #21 21317891
    MichałS
    Poziom 35  
    Jaką macie sieć? TN-C czy TN-S? Bywa tak, że pomiędzy PE, a N jest kilka volt śmieci kiedy (z niewiadomych powodów) domy przyłączane są jako TT.
  • #22 21318749
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    U mnie sieć TN-C, instalacja TN-C-S (podział PEN w rozdzielnicy).

Dzieje się to główne w godzinach porannych tak jak dzisiaj godz. 9:50 i system leży.
    W przyszłym tygodniu spróbuje przepiąć się na inną fazę całym obwodem i zobaczymy czy coś pomoże.
  • #23 21319105
    MichałS
    Poziom 35  
    Na SinusPro 2500S jest po kilka kliknięć przekaźnika, ale to widać wyraźnie jak kończy się dzień i napięcie z paneli spada poniżej 30Vdc.
  • #24 21340006
    javjaff
    Poziom 10  
    Po ok dwóch latach kombinowania zmieniłem inwerter na inny ;)

Wcześniej stosowałem takie rozwiązanie, że w nocy, przy stałym obciążeniu (lub jego braku ) monitorowałem napięcie akumulatorów (pomiar na arduino) i jeżeli nagle inwerter zaczynał przełączać się z zasilania sieciowego na akumulatory i spowrotem (wahania napięcia akumulatorów), to po kilku pikach odcinałem zasilanie sieciowe i przywracałem po jakimś czasie, albo zostawiałem wyłączone już do rana.

Teraz przy inwerterze innej firmy jest o niebo lepiej. Przy ustawionym zakresie pracy na 184-253V również wyłapuje wahania napięcia w sieci, ale przełącza się w bardziej kontrolowany/inteligentny sposób; zakładam, że monitoruje/wykrywa stabilizację napięcia i wtedy zmienia tryb pracy. Nie męczy przełącznika tak jak Volt (kilkadziesiąt razy na 5 sekund). Po przełączeniu zakresu napięcia pracy na 170- 280V, jest już totalny spokój.

Żałuję, że nie zmieniłem marki inwertera wcześniej. Jako off-grid sprzęt Volta jest rewelacyjny i zapewne dobrze spisywałby się w bardziej spokojnym sąsiedztwie; jednak u mnie na mieszkaniu się nie sprawdził.
  • #25 21342932
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Kolego javjaff czy mógł byś zdradzić w jaki dokładnie sprzęt zainwestowałeś?
    Możliwe, ze także rozważę zmianę tej przetwornicy na inną.
    Strasznie irytuje mnie w chwili obecnej praca tego urządzenia.
  • #26 21346506
    javjaff
    Poziom 10  
    >>21342932 Nie chcę, żeby wyglądało jak reklama, więc wyślę info na priv. Zamówiłem jedno z bliźniaczo wyglądających urządzeń z postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4088954.html#21317915.
    Udało się to dodatkowo podpiąć do Home Assistanta, dorzucając ESP Wemos D1 i RS485-UART adapter, więc radość tym większa :)
  • #27 21347508
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Dzięki za przesłanie modelu. W wolnej chwili przestudiuje temat.
    Jeśli można podpiąć ten model do HA to naprawdę super.

Pozdrawiam,
  • #28 21466582
    leshqo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    >>21346506

Mógłbym również prosić o info o sprzęcie? Mam już drugi inwerter Volt i szlag mnie z tym przełączaniem trafia. I nie wierzę, że nie ma wpływu na sam inwerter, bo na podłączone urządzenia na bank ma... U mnie widać przy tych częstych przełączeniach migotanie lamp LED w domu. Integracja z HA również mile widziana.
  • #29 21639879
    javjaff
    Poziom 10  
    >>21466582 Cześć. Korzystam z Greencel-a.
    Po kilku miesiącach użytkowania zebrałem się za napisanie krótkiej recenzji, więc jak co, to więcej informacji można znaleźć tutaj:
    Recenzja Inwertera Green Cell INVSOL03 MPPT 2000W
    Może się przyda :)
  • #30 21640157
    leshqo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ciekawostka: niedługo po moim ostatnim poście, ale jeszcze przed zmianą inwertera postawili u mnie na osiedlu nowe trafo. Zupełnie nowa stacja z nowymi przewodami.
    W ten sposób w końcu wszelkie wariactwo inwertera się skończyło. Zostałem zatem z Voltem i chyba jednak rzeczywiście problemem była sieć.

Podsumowanie tematu

✨ Volt Sinus Pro 2000S wykazuje problem z częstym, szybkim przełączaniem się między trybem zasilania sieciowego (AC) a bateryjnym (BAT) w godzinach nocnych i porannych, co powoduje nadmierne zużycie przekaźników i uciążliwość użytkowania. Problem występuje niezależnie od obciążenia, napięcia sieciowego (220-240V) oraz trybu pracy (UPS, PV-AC-BAT). Testy wykazały brak skoków napięcia w sieci, a inne UPS-y na tym samym obwodzie działają poprawnie. Serwis Volt Polska potwierdza, że urządzenie przełącza się na zasilanie bateryjne w przypadku wykrycia zakłóceń sieciowych, takich jak chwilowe zmiany częstotliwości lub nieprawidłowy przebieg sinusoidy, co jest rzekomo normalnym zachowaniem falownika. Użytkownicy zgłaszają, że przełączenia mogą występować kilkadziesiąt razy na kilka sekund, co jest niekorzystne dla trwałości sprzętu. Próby zastosowania filtrów przeciwzakłóceniowych, stabilizatorów napięcia oraz zmiana fazy zasilania nie przyniosły trwałej poprawy. Niektórzy użytkownicy stosowali obejścia, takie jak wyłączniki czasowe na ładowanie akumulatorów lub monitorowanie napięcia akumulatorów z automatycznym odcięciem zasilania. Po dłuższym okresie problemów niektórzy zdecydowali się na wymianę inwertera na modele innych producentów, które wykazują bardziej stabilne i inteligentne przełączanie zasilania. W jednym przypadku wymiana transformatora na osiedlu wyeliminowała problem, co wskazuje na wpływ jakości sieci energetycznej na działanie urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA