logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja TX/RX w radiach cyfrowych Motorola DP/DM

KRUEL 22 Lut 2020 00:03 735 1
  • #1 18485785
    KRUEL
    Poziom 11  
    W radiotelefonach analogowych nie miałem problemu z ustawieniem w jednym radiu TX i RX na różnych częstotliwościach tak, że radia komunikowały się z "bazą", ale między sobą nie można było się porozumieć (chyba dobrze wytłumaczyłem, o co mi chodzi). Teraz mam problem z radiami cyfrowymi (Motorola DP i DM). W trybie cyfrowym, jak mają inne TX od RX, robią "buu" i nie działa przycisk PTT (zachowują się tak, jakby były poza zasięgiem przemiennika). Wiem, że można w włączyć tryb "talkaround" i wtedy działają, ale mi chodzi o to żeby radio bazowe nadawało na X MHz a odbierało na Y MHz, zaś radia noszone odwrotnie - na Y nadawanie i na X odbiór, więc mogą rozmawiać tylko z "bazą".

Co muszę załączyć bądź przestawić, żeby Motorole tak działały? Z góry dziękuję za radę.
  • #2 18490635
    Moskit
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Motorola w trybie bezpośrednim (simpleks) nie będzie działać w taki sposób jak piszesz. W trybie cyfrowym możesz mieć tylko dwie różne częstotliwości podczas pracy przez przemiennik cyfrowy DMR.
REKLAMA