logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola Radius P110 GP300 - wyłączenie programowo FX-a

Van_Gandalf 24 Mar 2008 20:04 3146 17
REKLAMA
  • #1 4949438
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam posiadam motorolkę Radius P110 (GP300) i mam kilka pytań.

Czy programowo mona wyłączyć TX ?
    - ja w zaawansowanych opcjach dałem Power TX na 0 lecz dalej nadaje
    chcę sobie posłuchać pasma 145 MHz nie mam licencji więc chce wyłączyć TX

2 pytanie, radio jest 2 kanałowe, lecz ustawiona jest na nich ta sama częstotliwość TX i RX chciałem programem motorolkowym P110 wpisać inna częstotliwość na 2 kanał lecz mam chyba zablokowaną tą opcje.
    pozdrawiam Van

aHa jeszcze to - MODEL P23QLC00A2AA
  • REKLAMA
  • #2 4949654
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Soft mam, ale nie mam pod ręką żadnej trzysetki, więc 70% opcji jest niedostępne.

Radio nadaje, czy świeci się tylko dioda ?

Info o Twoim poście przekazałem dalej, więc może kumpel pomoże.
  • #3 4949771
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    W Motorolach, a raczej dosowych softach, jest tak dziwnie że 0 wcale nie oznacza braku mocy w.cz a wręcz odwrotnie, leci na ile może moc. Trzeba wziąć max. skali która tam jest. Np. w MC2100 chciałem sciagnąć moc do 1W i sam się zdziwiłem dlaczego ustawiając 2 na wskaźniku /pasku/, w zakładce ustawiając na małą moc, na mierniku mam 28W. Dopiero jak zaryzykowałem w drugą stronę dać spadło mi do tylu ilu chciałem. W GP300 blokowało się nadajnik. Sam miałem z tym problem ale udało mi się go rozwiązać. Niestety nie powiem jak, musiałbym mieć radio przy sobie, nie pamiętam :( W każdym razie pokombinuj opcjami w tej zakładce gdzie ustawiasz częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #4 4950020
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Przy częstotliwościach mam tylko TX squelch (?)

esli dam w opcjach serwisowych TX na "0" to radiotelefon pobiera 0.6A przy wcisśnietym PTT więc nadaje, jutro sprawdzę z tą skalą

Czy są różne wersje softów do obsługi motoroli?? tzn można ustawiać inne funkcje?

Chciałbym przerobić ją na 8 lub 16 kanałów lecz nigdzie nie znalazłem jak to zrobić po polsku ... czy wie któryś z kolegów jak to zrobić?
    pozdrawiam van
  • REKLAMA
  • #6 4950718
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Ja mam blokadę w pokrętle, jeśli zdejmę pokrętło to obracam przełącznikiem 16 pozycji.
    Na anglojęzycznej stronce czytałem ze trzeba w codeplugu edytować w hexshopie pewna linijkę (numer seryjny?, żeby program odblokował dodatkowe opcje?), oraz poprawić sumę kontrolną.
    Czy to wystarczy?
    pozdrawiam Van
  • #7 4950832
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Van_Gandalf, w miejscu częstotliwości nadawczej "blank" i naciśnij enter.
    Lukashb jak zwykle piszesz bzdury, pod gałką przełącznika jest plastikowa blokada więc o jakim rozbieraniu przełącznika piszesz?
  • Pomocny post
    #9 4951172
    IjeSJot
    Poziom 27  
    To zanim coś napiszesz to się upewnij zamiast wprowadzać kolegów na forum w błąd.
    Van_Gandalf: znalazłem link do przejrzystego opisu przeróbki: http://www.g1ivg.com/motgp300.htm
    Niestety po angielsku. Kiedyś widziałem też filmik obrazujący modyfikację, jak znajdę to podrzuce.
  • #11 4952436
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    zgadza się BLANK w miejsce częstotliwości TX-a

dziękuje też za stronke z przerobka krok po kroku moze sie uda, jesli wyjdzie to opisze ja po polsku bo brak takiego opisu w sieci.
  • #12 4957959
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Witam ponownie.
    Zmodyfikowałem plik GP300.mdf wstawiając wartość 10 po moim typie radiotelefonu P23QLC00A2AA w hex edytorze lecz zadnych zmian nie widze w obsludze programu, w miejscu gdzie wpisuje czestotliwości nie da sie wybrac kolejnych kanałów.
    Ten "reczniak" posiada oryginalnie tylko 2 kanały, lecz na obu jest ta sama czestotliwosc odbioru i nadawania. nie da sie nawet ustawic 2 czestotliwosci.
    Po wyjeciu kapturka od zmiany kanałów mogę przełączać 16 pozycji i na wszystkich jest zadana czestotliwosc kanalu 1 ... hmmm
    Czy to radio ma tylko jeden kanał???
    pozdrawiam van

Udało mi się uruchomić 2 kanały, lecz program (dos) ma zablokowane wpisywanie kolejnych... hmm
  • REKLAMA
  • #13 4967324
    sp3nyx
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam,niestety z mojego doświadczenia wiem że wersja 2kan jest nie do przeskoczenia ,soft softem lecz kanały będą naprzemiennie 1,2,1,2,1,2 itd .Jest specjalny soft pod dosem do rozszerzenie radia w wersji 8kan n a 16 ,włącznie ze zmianą nr fabrycznego radia .
    Pozdrawiam.
  • #14 4968859
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    niestety zmieniaja sie mi kanały na przemian jak napisales 1,2,1,2,1,2 jest mozliwosc przeskoczenia tego?
  • #15 4970674
    IjeSJot
    Poziom 27  
    A czy próbowałeś rozszerzać go tylko do 8 kanałów?
  • #16 4972583
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    tak do 8 przy zapisie i odczycie programem dosowym sa zadane czestotliwosci na 8 kanałach, lecz radio tylko na przemian ustawia 1 lub 2 kanal.
    Motorolka jest z 96 roku
  • #17 4972608
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Czyli najwidoczniej wersje 2-kanałowe nie dają się rozszerzyć :( Niestety nie mam pojęcia od czego to zależy, może sam przełącznik jest tak zrobiony. Trzeba by było przestudiować serwisówkę i porównać wykonania, powinno się wyjaśnić czy to jest kwestia sprzętu czy oprogramowania.
  • #18 4972695
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Note: Sometime in 1994 Motorola changed the 2 channel radios such that if you were to hack the radio into an 8 channel model, you still get 2 channels. The change was the microprocessor to a new unit that only recognizes the common and 1 line of the channel selector. The channel switch is the same regardless of which radio you have. Only by changing the CPU can you then change the number of channels to more than 2. To tell if you can convert your radio, pop the knob off and turn the selector. If the 2 channels programmed in the radio come up in the order 1,2,2,2,2,2... it will work. If they come up 1,2,1,2,1,2,1,2... forget it, you'd probably have to change the microprocessor to get it to work.

Dokopalem sie takiego textu, wynika z niego ze po 94 roku motorola wprowadzila procesory do tych radyjek które dekodują tylko 2 linie z przełącznika kanałów i jeśli po modyfikacji softu kanały zmieniaja się na przemian dwa pierwsze zadane w programie to niestety, Ta motorolka posiada już ten nowszy(dla nas gorszy) procesor i bedzie pracowac tylko na 2 kanały.

no cóż zostaje pogodzić sie z tym faktem, chyba że ktoś z kolegów posiada uszkodzoną P110 lub GP300 i odsprzeda to wymienił bym sobie samego CPU

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za porady

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowego wyłączenia nadawania (TX) w radiotelefonie Motorola Radius P110 (model GP300, P23QLC00A2AA). Użytkownik próbuje ustawić moc nadawania na 0, jednak radio nadal nadaje, co wynika z nietypowego działania oprogramowania Motoroli, gdzie wartość 0 nie oznacza braku mocy, a wręcz przeciwnie. Sugerowano eksperymentowanie z ustawieniami mocy w programie serwisowym oraz wpisanie "BLANK" w miejsce częstotliwości TX, co może wyłączyć nadawanie. Próby rozszerzenia liczby kanałów z 2 do 8 lub 16 napotykają na ograniczenia sprzętowe i programowe. Model z 1996 roku posiada fizyczną blokadę przełącznika kanałów, którą można zdjąć, ale oprogramowanie DOS ma zablokowane opcje wpisywania dodatkowych kanałów. Wersje radiotelefonów po 1994 roku mają zmieniony mikroprocesor, który rozpoznaje tylko dwie linie przełącznika kanałów, co powoduje, że po modyfikacji kanały zmieniają się naprzemiennie (1,2,1,2...), uniemożliwiając rozszerzenie liczby kanałów bez wymiany CPU. Podano link do anglojęzycznego opisu modyfikacji oraz wskazówki dotyczące edycji pliku konfiguracyjnego w hex edytorze i poprawy sumy kontrolnej. Ostatecznie, programowe wyłączenie TX jest możliwe przez wpisanie "BLANK" w częstotliwość nadawczą, natomiast rozszerzenie kanałów jest ograniczone przez sprzęt i wersję mikroprocesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA