logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciepło na bokach nowej lodówki Amica FK239.3 - czy to normalne?

asziatko 22 Lut 2020 00:21 4257 2
REKLAMA
  • #1 18485807
    asziatko
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Witam,

Trzy dni temu nabyłem nową lodówkę Amica model FK239.3. Lodówka została wypoziomowana, ustawiona, podłączona pod odstaniu 10 godzin.

Nie daje mi jedna sprawa spokoju - w poprzedniej lodówce nie zauważyłem takiego zjawiska jak w tej, że boczne ścianki boki w/w lodówki są ciepłe, nie gorące, ale czuć ciepło po przyłożeniu otwartej dłoni do ścianek i to boków zarówno lewego jak i prawego. Lodówka stoi w odległości od ściany 5 cm, a od ścianek, boków szafek także 5 cm.

Tym samym nie wiem czy to ciepło co czuć na ściankach bocznych lodówki jest normalnym zjawiskiem pracy lodówki czy jest to jakaś wada owej lodówki?

Przy okazji zapytam jeszcze czy lodówkę można "ścisnąć" meblami, szafkami po lewej i prawej stronie na ściankach czy nie jest to wskazane?

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18485861
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3361
    asziatko napisał:
    czy to ciepło co czuć na ściankach bocznych lodówki jest normalnym zjawiskiem pracy lodówki
    Tak.
    asziatko napisał:
    czy lodówkę można "ścisnąć" meblami / szafkami po lewej i prawej stronie na ściankach czy nie jest to wskazane?.
    --> instrukcja obsługi.
  • #3 18486293
    asziatko
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    @zhudomel dziękuje za odpowiedź.

Dopytam jeszcze, czy ciepło co czuć na ściankach / bokach lodówki dlaczego jest wytwarzane?. Dziś rano zauważyłem że ścianki / boki lodówki są zimne, ale już koło południa były ciepłe.

Instrukcja owej lodówki mówi tak

Cytat:
    Minimalne odległości od źródeł ciepła:

● od kuchni elektrycznych, gazowych i innych - 30 mm,
    ● od pieców zasilanych olejem lub węglem - 300 mm,
    ● od piekarników do zabudowy - 50 mm.

Jeżeli nie jest możliwe zachowanie wyżej określonych odległości należy zastosować odpowiednią płytę izolacyjną.

● Tylna ściana lodówki, a szczególnie skraplacz i inne elementy układu chłodniczego nie mogą stykać się z innymi elementami, które mogą powodować uszkodzenie, w szczególności (z rurą CO i doprowadzającą wodę).

Właśnie nic nie jest wspomniane odnośnie czy można "ścisnąć" lodówkę meblami / szafkami z lewej i prawej strony.
REKLAMA