logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy zawór napełniający spłuczki Inter-Sano nie odcina dopływu wody

Krzysiek1260 22 Lut 2020 14:35 4503 2
REKLAMA
  • #1 18486552
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Wymieniliśmy cały zbiornik spłuczki górnej na spłuczkę firmy Inter-Sano, z zaworem napełniającym takim jak na zdjęciu. Niestety po zamontowaniu zawór napełniający nie działa prawidłowo - zwykle nie odcina dopływu wody po wypełnieniu zbiornika, w wyniku czego woda spływa przez przelew, regulacja wysokości pływaka nic nie daje. Zaobserwowałem też, że czasem dla odmiany nie wypełnia zbiornika do pełna. Zauważyłem, że woda z zaworu dopływowego wydostaje się trzema drogami - główny strumień spływa rurą służącą jednocześnie za prowadnicę pływaka, natomiast woda kapie także z wystającego elementu bezpośrednio nad pływakiem, widocznego na zdjęciu w miejscu litery B. Woda kapie powoli także z małego otworu z lewej strony, który jest zamykany uszczelką po podniesieniu dźwigni pływaka. Kapanie na pływak i napływ wody rurą nie ustaje po podniesieniu tej dźwigni. Czy problem może tkwić w małym dopływie wody do spłuczki i niskim ciśnieniu w rurach? Przed spłuczką mamy jakiś lipny zawór, w którym po kilku użyciach urwało się plastykowe pokrętło i od dawna zawór jest tylko minimalnie otwarty. Ale w starej spłuczce to wystarczało, więc nie ruszaliśmy. Tylko tamta miała bardziej prymitywny zawór z pływakiem na długim ramieniu, którego dźwignia wciskała trzpień dotykający bezpośrednio gumowej membrany. A tutaj chyba działa to w jakiś inny sposób i może zbyt małe ciśnienie da dopływie sprawia, że membrana nie pracuje prawidłowo?

Nowy zawór napełniający spłuczki Inter-Sano nie odcina dopływu wody
  • REKLAMA
  • #2 18486724
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    Może być winne niskie ciśnienie.
    Natomiast niedopełnienie to pewnie złe wyregulowanie pływaka kiedy zawór zadziałał prawidłowo.
    Zawsze możesz kupić kolejny zawór dla testu drogie to nie jest natomiast ten prędzej czy puźniej i tak się zepsuje szczególnie przy twardej wodzie. Możesz spróbować odkręcić zaworu wajchę i delikatnie spróbować kluczem. Zakładam ze masz możliwość w razie czego odcięcia wody. Przy starych instlacjach róznie bywa.
  • #3 18486788
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    To instalacja w bloku, pion był wymieniany, odciąć można zimną wodę tylko na zaworze przed licznikami (tylko też jakieś niewygodne w użyciu zawory dali i przepuszczają trochę po zamknięciu). Ale w razie czego mogę przełożyć do nowej spłuczki zawór ze starej, w niej chyba tylko pływak się utopił. Wszystko pasuje, a nawet mam jeszcze do tamtej zapasowy zawór.
REKLAMA