logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki laptop poleasingowy do programowania z dobrym ekranem i i5/i7?

chudybyk 23 Lut 2020 12:33 378 9
REKLAMA
  • #1 18488312
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    Dzieńdobrek.
    Proszę o poradę w sprawie kupna laptopa. Obecnie używany to Lenovo G770 z Core I3 drugiej generacji, 17-calowy o rozdzielczości 1600x900.
    Zamierzam kupić coś porządniejszego, niekoniecznie nowego - poleasingowy jak najbardziej wchodzi w grę.
    Cechy pożądane:
    1. Większa rozdzielczość, najlepiej powyżej FHD, bo co bardziej rozbudowane programy np. Eclipse potrafi zapchać ekran. Na stajonarce pracuję na dwóch monitorach FHD i jakoś daje radę - na Laptopie wolę jeden ekran.
    2. Szybkość. Coś z core I5 lub I7 powyżej 4 generacji będzie ok? Ryzeny chyba ciężko upolować na laptopie? Zastanawiam się czy przyrost wydajności będzie mocno zauważalny.
    3. Waga. Obecny G770 z zasilaczem waży ładnie ponad 3kg. Sporadycznie biorę go w teren i ten klocek jest niezbyt poręczny. Im mniej tym lepiej, ale to nie pierwszoplanowa cecha.
    4. Porty: Co najmniej 1 port USB v3, Wi-Fi, Ethernet, HDMI lub DisplayPort.
    5. Solidność. Sprzęt zmieniam dopiero kiedy muszę, więc nowy też będzie pracował kilka ładnych lat. Coś solidnego klasy biznes, nie do gier.
    6. Może być bez systemu - właduję tam Linuksa, nawet jeśli będzie coś innego.
    7. Ram i dysk - może być bez. Docelowo zamierzam pracować na 16GB ramu i SSD 512GB, więc popracuję na tym co kupię, a później dokupię jakie chcę.
    8. DVD - zbędny.
    9. Cena - pomiędzy 1,5 tys. a 3 tysiące razem z ewentualnym ramem i SSD do dokupienia.

Z poleasingowych rozważam Lenovo X1 Carbon 3 lub 4 generacji, ale może są inne modele warte przemyślenia? Ktoś coś poleci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18488378
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8238
    Witaj. Zobacz, jak Ci się podobają Lenovo X1 Carbon G4. Za 2500-3000 można dostać egzemplarz z I7-6600U, 16GB RAM, matrycą IPS WQHD (2540x1440). Przykładowy egzemplarz https://allegro.pl/oferta/thinkpad-x1-carbon-i7-4th-256ssd-16gb-wqhd-pro-lte-8444827481 - pierwszy z brzegu, nie szukałem tańszych, pewnie się znajdą - to tylko przykład do obejrzenia.
  • REKLAMA
  • #3 18494253
    chudybyk
    Poziom 32  
    dt1 napisał:
    jak Ci się podobają Lenovo X1 Carbon G4

Ostatecznie kupiłem Lenovo X1 Yoga bez dysku. Bliźniaczo podobny do tego Carbon-a pod względem parametrów, ale dotykowy i konwertowalny, więc bardziej mobilny. Dysk 1T M.2 powinien dać sporo swobody dla WIngrozy oraz Linuxa.
    Jak go otrzymam i uruchomię, to zamknę temat.
    Dziękuję za komentarz.
  • #4 18495340
    Stever2
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Warto zamontować od razu dysk SSD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18495684
    dt1
    Admin grupy komputery
    Niestety wybór słaby, dysk z niskiej półki. Plextor M9PEGN, mimo że tańszy, byłby lepszym wyborem.

SX6000 PRO to dysk "entry level", oszczędzono na kontrolerze, jest to Realtek RTS5763DL - czterokanałowy, ale bez buforowania DRAM, co odbija się niestety na wydajności. Dysk oparty o pamięci TLC 3d 64L Toshiby.

M9PeGN jest oparty o podobne kości Toshiby (TLC 3d 64L), ale różni się kontrolerem: Marvell 88SS1093 ma 8 kanałów i ma 512MB cache DRAM DDR3. Wydajnośc o wiele lepsza niż kastrata, którego niestety wybrałeś.

Na Twoim miejscu anulowałbym to zamówienie, nie ma co przepłacać za mniej niż średni dysk.
  • #7 18496025
    chudybyk
    Poziom 32  
    dt1 napisał:
    Niestety wybór słaby, dysk z niskiej półki. Plextor M9PEGN, mimo że tańszy, byłby lepszym wyborem.

No tak. Zamiast przebierać w dyskach, sortować parametry, trzeba było zapytać. ;-)
    Bardziej niż wydajności, oczekuję od dysku trwałości - nominalny czas pracy dla SX6000 podany jest na 2mln godz., oraz mam pozytywne doświadczenia z dyskami SSD ADATA. Szybkość dysku i tak będzie huraganowa w porównaniu z SSD z interfejsem SATA, nie wspominając o HDD.
    Dysk już niemal pod drzwiami, więc chyba go przetestuję, a w razie problemów zamienię na Plextora.
  • Pomocny post
    #8 18496140
    dt1
    Admin grupy komputery
    Z lepszym modelem, SX8200PRO, mam gorsze doświadczenia - na 50 kupionych sztuk już 5 odesłałem. Bez żadnego powodu czy ostrzeżenia kończyło się tak samo - brak dostępu do danych, dysk się nie wykrywał. Już ich nie kupuję. SX8200 to dysk z wyższej półki z pięcioletnią gwarancją. Tym bardziej low-endowy, budżetowy model obcięty ze wszystkich fajnych rzeczy nie jest warty uwagi. Wymieniaj go od razu - ten oczywiście będzie lepszy niż SATA, ale po co kupować szajs drożej niż dużo lepszy technicznie model? Szkoda pieniędzy, tym bardziej, że mimo wszystko to nie są tanie dyski.
  • #9 18496291
    chudybyk
    Poziom 32  
    dt1 napisał:
    Szkoda pieniędzy, tym bardziej, że mimo wszystko to nie są tanie dyski.

Przekonałeś mnie. Wymieniam.
  • REKLAMA
  • #10 18502250
    chudybyk
    Poziom 32  
    Wymieniłem na Plextor-a. Zainstalowałem Linuxa i Windowsa 10. Wszystko hula.
    Dręczy mnie jedna sprawa związana z laptopem, ale to wydzielę do innego tematu, żeby nie robić śmietnika.
    Dzięki za rady! Zamykam temat

Dodano po 7 [minuty]:

Kupiłem model laptopa (Lenovo Thinkpad X1 Yoga gen1) zbliżony do sugerowanego, oraz model dysku według porady (Plextor M9PeGN 1TB PCIe x4 NVMe).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał poleasingowego laptopa do programowania z procesorem i5 lub i7 oraz dobrym ekranem. Zdecydował się na model Lenovo X1 Yoga, który jest konwertowalny i ma matrycę dotykową. W dysku SSD wybrał Plextor M9PeGN 1TB PCIe x4 NVMe, po wcześniejszych sugestiach dotyczących lepszej wydajności dysków. Użytkownik podkreślił znaczenie trwałości dysku oraz jego wydajności w porównaniu do starszych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA