Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SAT dekoder na Linuxie Restart dekodera i kwestia zewn IP od VPNa a serwis Oscam

Gregory* 23 Feb 2020 16:28 1257 8
Computer Controls
    Gregory*
    Level 10  
    Witam!
    Prośba o pomoc w konfiguracji dekodera Octagon SF8008, skonfigurowałem moduł OpenVPNa korzystając z pliku .ovpn od mojego dostawcy ustawiając na sztywno jeden VPNowych serwerów wedle IP.
    Komenda: curl https://ipinfo.io/ip prawidłowo wskazuje zewnętrzne IP dekodera.

Sprawdzając jednak jakie zewnętrzne IP ma mój dekoder po restarcie z użyciem crontaba:
    @reboot curl https://ipinfo.io/ip >> /home/root/plik_ip.txt

Zauważyłem, że output powyższej komendy daje moje własne zewnętrzne IP a nie tego VPNowego, po paru sekundach kiedy loguje się do dekodera przez ssh i w bashu wpisuje curl https://ipinfo.io/ip, wynik jest poprawny czyli ten VPNowy.

Czy jest możliwość konfiguracji takiej aby uzyskanie zewnętrznego IP od dostawcy VPNa było pierwszym serwisem po restarcie ?
    ewentualnie jak opóźnić wystartowanie usługi oscam na samym dekoderze tak aby był odpalany po module OpenVPN ?

dzięki
  • Computer Controls
    Gregory*
    Level 10  
    przeqpiciel wrote:
    czy usługi openvpn i odpowiadającą za dekoder odpalasz przez systemd ? co to za linux tam jest ?

To jest jakiś lekko okrojona dystrybucja Linuxa tzw. Enigma2 przeznaczona na dekodery telewizji SAT
    Linux sf8008 4.4.35 #1 SMP Wed Jun 26 03:47:04 CEST 2019 armv7l GNU/Linux
    Linux version 4.4.35 (oe-user@oe-host) (gcc version 6.3.0 (GCC) ) #1 SMP Wed Jun 26 03:47:04 CEST 2019

jakiś engine tuxbox, moja nakładka GUI na to to tzw. OpenATV, ten Linux ma manger pakietów opkg,
    jest tam problem nawet z uruchomieniem iptables, mój problem w innym topicu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18481382

konfig OpenVPNa wrzuciłe do pliku /etc/openvpn/client.conf, gotowy .opvpn z modyfikacją aby login/passwd zaciągał z pliku txt "auth-user-pass", odnośnie systemd to nie wiem..
  • Computer Controls
    Gregory*
    Level 10  
    przeqpiciel wrote:

@reboot sleep 30; curl https://ipinfo.io/ip >> /home/root/plik_ip.txt

pokza status uslugi

systemctl status oscam

sleep 3 daje juz poprawne openVPNowe IP, a usługi systemctl w ogóle nie ma: -bash: systemctl: command not found[i]

a odnośnie serwisów jakie startują przy bootowaniu, ten plugin oscam-stable który mam zainstalowany na dekoderze znajduje się w katalogu /etc/init.d
    czy tu przypadkiem nie dałoby się to jakoś podrasować z delayem startu ?

cat softcam.oscam-stable daje:

Quote:
    #!/bin/sh
    ### BEGIN INIT INFO
    # Provides: softcam
    # Required-Start: $local_fs
    # Required-Stop:
    # Should-Start: $time $remote_fs cardserver
    # Should-Stop:
    # Default-Start: 2 3 4 5
    # Default-Stop: 0 1 6
    # Short-Description: oscam
    # Description: oscam SoftCAM, card reader and server.
    ### END INIT INFO

readlink -f $0 >/dev/null 2>&1
    if [ $? -eq 0 ]; then
    CAM=$(basename $(readlink -f $0) | sed s#^softcam\.##)
    else
    CAM=$(basename $0 | sed s#^softcam\.##)
    fi

[ -n "$CAM" ] || exit 1
    [ -x /usr/bin/$CAM ] || exit 1

PIDFILE=/var/tmp/${CAM}.pid
    DESC="Softcam service $CAM"
    DAEMON=/usr/bin/$CAM

case "$1" in
    start)
    if [ -e $PIDFILE ]; then
    PIDDIR=/proc/$(cat $PIDFILE)
    if [ -d ${PIDDIR} ] && [[ $(readlink -f ${PIDDIR}/exe) == $DAEMON ]]; then
    echo "$DESC already started; not starting."
    exit 1
    else
    rm -f $PIDFILE
    fi
    fi
    echo -n "Starting $DESC: "
    ulimit -s 1024
    $DAEMON --config-dir /etc/tuxbox/config/$CAM --daemon --pidfile $PIDFILE --restart 2 --utf8 2| grep -v "UTF-8 mode"
    sleep 0.5
    RETVAL=1
    [ -e $PIDFILE ] && RETVAL=0
    if [ "$RETVAL" -eq "0" ]; then
    echo "OK"
    else
    echo "FAILED"
    fi
    exit $RETVAL
    ;;
    stop)
    echo -n "Stopping $DESC: "
    kill `cat $PIDFILE 2> /dev/null` 2> /dev/null
    RETVAL=$?
    if [ "$RETVAL" -eq "0" ]; then
    echo "OK"
    else
    echo "FAILED"
    fi
    sleep 1
    killall $CAM 2> /dev/null
    exit $RETVAL
    ;;
    restart|reload)
    $0 stop
    sleep 1
    $0 start
    exit $?
    ;;
    status)
    echo -n "$DESC: "
    if [ -e $PIDFILE ]; then
    PIDDIR=/proc/$(cat $PIDFILE)
    if [ -d ${PIDDIR} ] && [[ $(readlink -f ${PIDDIR}/exe) == $DAEMON ]]; then
    echo "Running."
    exit 0
    fi
    fi
    echo "Stopped."
    exit 1
    ;;
    version)
    $CAM -V | grep 'Version\|IPv6' | sed 's/Version:[ ]*//' | sed 's/IPv6.*yes/with IPv6/g' | sed 's/IPv6.*no/IPv4-only/g' | sed ':a;N;$!ba;s/\n/ /g'
    ;;
    info)
    $CAM -V | grep 'Version\|IPv6' | sed 's/Version:[ ]*//' | sed 's/IPv6.*yes/with IPv6/g' | sed 's/IPv6.*no/IPv4-only/g' | sed ':a;N;$!ba;s/\n/ /g'
    ;;
    *)
    echo "Usage: $0 start|stop|restart|status"
    exit 1
    ;;
    esac
    exit 0
    Gregory*
    Level 10  
    przeqpiciel wrote:
    możesz przejrzeć katalog /etc/rcX.d (gdzie X to 1-6 i znaczy poziom runtime) szczególnie 3 będziesz miał tam pliki w stylu YXXNAZWA.
    Y - S,K Start/Kill
    XX - kolejny numer / kolejnosc uruchamiania
    NAZWA - nazwa uslugi

Sprawdz zatem czy openvpn startuje przed oscam

pliki S50softcam oraz S20openvpn z tego co widze sa w rc3.d czy tez rc6.d, z tego by wynikało, że openvpn się wcześniej odpala ale w rzeczywistości tak nie jest, chyba, że coś źle interpertuje ?
    n6210
    Level 29  
    Zestawienie tunelu chwilę trwa i pewnie oscam zdąży już wystartować. Z tego samego powodu pokazuje ci najpierw zwykle IP, a potem to z tunelu VPN. Zamiana serwisów miejscami nic ci nie da bo te procesy zachodzą w tle, współbieżnie ze sobą. Żeby opóźnić start oscam musiał byś np monitorować czy interfejs używany przez VPN ma już nadane IP i wtedy startować serwis oscam-a. Ew. cos podobnego tylko np w cronie co kilka sek. odpalać i jak VPN gotowy start oscam...
    Gregory*
    Level 10  
    n6210 wrote:
    Zestawienie tunelu chwilę trwa i pewnie oscam zdąży już wystartować. Z tego samego powodu pokazuje ci najpierw zwykle IP, a potem to z tunelu VPN. Zamiana serwisów miejscami nic ci nie da bo te procesy zachodzą w tle, współbieżnie ze sobą. Żeby opóźnić start oscam musiał byś np monitorować czy interfejs używany przez VPN ma już nadane IP i wtedy startować serwis oscam-a. Ew. cos podobnego tylko np w cronie co kilka sek. odpalać i jak VPN gotowy start oscam...

hmm to już dla mnie wyższa szkoła jazdy, aż tak dobrze Linuxa nie znam a nie będę Cie prosił o takie rzeczy ;) ale chciałbym Cie przy okazji poprosić o co innego bo i tak miałem w planach zakup lepszego routera ac, aby miał też support już we własnym GUI m.in. OpenVPNa a nie przez jakieś dd-wrt etc bo to sporo zachodu aby to instalować, jest jeden fajny router Drayteka 2133ac z obsługą openvpna, generowania do 4 SSID, segregacją ruchu w vlanów, tylko, że kosztuje 8 stówek,
    czy poleciłbyś coś do 200-300 co ma chociaż ac, segregowanie ruchu w vlanach i obsługa openvpna ? tak abym mógł trzymać ruch z/do tego dekodera tylko przez vpna, aby miał coś w rodzaju kill switcha