logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Daily 35C13 - brak napięcia na przewodzie impulsatora, co dalej?

tirr 23 Lut 2020 19:12 8172 6
REKLAMA
  • #1 18489295
    tirr
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Wtam Was. Od jakiegoś czasu walczę z prędkościomierzem w Iveco. Była to wersja z tachografem lecz ktoś wcześniej przerobił , licznik działał i po jakimś czasie przestał, prócz tego wszystko na desce jest. Wymieniłem impulsator bo wszystko na to wskazywało. Sprawdziłem przejście kabli od impulsatora do tej żóltej kostki w kabinie od tacho (pod radiem) . Napięcie na impulsator jest , masa jest i przewody są drożne sprawdzone, bezpieczniki też sprawdzone. i w ogóle sporo sprawdziłem.. niepokoi mnie jedna rzecz. W czasie jazdy jak mierzę miernikiem napięcie DC między masą a tym przewodem ,którym "wracają " impulsy to brak jakiego kolwiek napięcia. nie wiem czy dobrze w ten sposób mierzę. Ale czyżby to winny był nowy impulsator ?? a drugie pytanie czy te impulsy już w kabinie od zółtej kostki idą bezposrednio na licznik? Iveco Daily 35C13 - brak napięcia na przewodzie impulsatora, co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 18520978
    tirr
    Poziom 8  
    Witam ponownie . mam jeszcze pytanie co do mechanicznej części skrzyni biegów . czy ktoś może rozbierał skrzynię i orientuje się jak wygląda sprawa koła które nadaje impulsy , czy możliwe jest że puściło mocowanie tego koła a moze nie trafia na impulsator i dlatego brak jest sygnału na licznik ?? w ogóle jak jest mocowane te koło ..?
  • REKLAMA
  • #3 18571372
    potita
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witaj miałem podobny problem licznik pokazywał na początku w cyfrowym ekranie przejechanych kilometrów trzy kreski początkowo myślałem że uszkodzony wyświetlacz jednak nie.Tachograf elektromechanik zastąpił symulatorem tacha ,musi tak to być podłączone gdyż auto z tachem działa w trybie master i wszystkie dane przechodzą właśnie priorytetem przez niego a potem na licznik.
  • REKLAMA
  • #4 18576161
    tirr
    Poziom 8  
    Witam ponownie . u mnie licznik cyfrowy wyswietla kilometry(przebieg) ale nic nie przybywa. Licznik wskazówkowy ..bywa tak ze czasem się obudzi i wskazuje prędkość . Do tej historii dochodzi jeszcze to że zapala się symbol wtryskiwacza na desce rozdzielczej po przejechaniu kilkunastu km i juz świeci do końca jazdy. Jak juz zdarzy się że licznik zaczyna pokazywać prędkość to ta kontrolka w tym momencie gaśnie ..
  • REKLAMA
  • #5 19434320
    KrzysztofKOLO
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam Serdecznie. Poprosze o pomoc. Mam taki sam problem z iveco 3.0 2006 rok, nie działa predościomierz i po czasie zapala się kontrolka wtrysku. gdzie szukać? Sprawdziłem czujnik w skrzyni jest ok, licznik ok...gdzie szukać. Przypadek jest identyczny. Proszę o podpowiedz!

Dodano po 3 [minuty]:

tirr napisał:
    Witam ponownie . u mnie licznik cyfrowy wyswietla kilometry(przebieg) ale nic nie przybywa. Licznik wskazówkowy ..bywa tak ze czasem się obudzi i wskazuje prędkość . Do tej historii dochodzi jeszcze to że zapala się symbol wtryskiwacza na desce rozdzielczej po przejechaniu kilkunastu km i juz świeci do końca jazdy. Jak juz zdarzy się że licznik zaczyna pokazywać prędkość to ta kontrolka w tym momencie gaśnie ..

Witam Serdecznie. Gdzie szukać pomocy???? Czy móglbym prosić o jakiś trop bo nie mam pomysłu... Pozdrawiam KrzysztofKOLO
  • #6 19568096
    Wojtekdrwal
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Napiszcie proszę jeśli doszliście do porozumienia z tymi licznikami.
  • #7 19688950
    Wojtekdrwal
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Wiem że minęło trochę czasu, ale udało się.
    Problemem była kość ( złącze wiązki ) która jest pod maską, w komorze silnika. To duża kość która łączy wiązkę kabiny z wiązką ramy.
    Wypikałem przewody od impulsatora do kości i okazało się że na dwóch nie było przejścia na kości. Po naprawieniu pinów licznik ożył.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik boryka się z problemem prędkościomierza w Iveco Daily 35C13, który przestał działać po przeróbce tachografu. Po wymianie impulsatora i sprawdzeniu kabli oraz bezpieczników, nadal nie ma napięcia na przewodzie impulsatora. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w złączu wiązki kabli pod maską, które łączy wiązkę kabiny z ramą. Po naprawie pinów w tym złączu, licznik zaczął działać. Dodatkowo, pojawiają się problemy z kontrolką wtrysku, co może wskazywać na szerszy problem z elektroniką pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA