logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner 5.1 JVC RX5042 - jak podłączyć głośniki

Jakub2111 23 Lut 2020 22:22 963 4
REKLAMA
  • #1 18489770
    Jakub2111
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Na początku chciałbym poinformować że moja wiedza na temat audio jest na poziomie podstawowym dlatego proszę o zrozumiałe odpowiedzi. Posiadam Logitech z5500 a dziadek w bloku głośniki UNITRA Tonsil Mildton 80 -Zgc60-8-683 ,amplituner 5.1 JVC Rx5042S i jeszcze amplituner stereo Diora WS 4421, korektor graficzny FS 0421 (Diora seria 400), i Diora MDS 445. Stan wizualny jest idealny, teraz raczej na pewno już nie używa żadnego ze sprzętu. Wpadłem na pomysł by pod ten amplituner JVC podłączyć subwoofer od Logitech a na przód te głośniki Tonsil zgc a na resztę kanałów satelity od Logitech. Jak podłączyć ten subwoofer? I czy w ogóle takie połączenie jest możliwe? Z czego odtwarzać muzykę czy zakup karty dźwiękowej jest konieczny czy polepsza to jakość? Chciałbym tego zestawu używać do muzyki w garażu dlatego najlepiej jakby puszczać z telefonu. Dodam że nie chciałbym wydawać zbyt dużo pieniędzy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18490411
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 412
    Jeżeli dobrze zrozumiałem.. jeżeli Logitech jest kompletny z satelitkami, to nie ma sensu mieszać do zestawu pozostałych sprzętów. Subwoofer na pewno ma wejście analogowe RCA i prawdopodobnie wejście optical. Do odtwarzania z telefonu kupiłbym transmiter bluetooth z wyjściem optycznym/analogowym (przyzwoity ok 140zł) i to wszystko.
    Od biedy zamiast satelitek można do suba Logitecha podłączyć kolumny.
    Od biedy również, zamiast transmitera może być przewód RCA/gniazdo słuchawkowe telefonu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18490637
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1710
    Chcesz to wszystko zamontować w garażu i tam słuchać muzyki?
    Wg. mnie bez sensu.
    Poza tym nawet jak byś to chciał wszystko razem z sobą połączyć, to też nie ma w tym za dużego sensu.
    Jak zestaw Logitech nie jest Ci w domu potrzebny, to wynieś go do garażu i na nim sobie słuchaj muzyki.
    Zestaw Diora + Mildtony (swoją drogą niezłe kolumny jak na Tonsila) ustaw sobie w domu i słuchaj na nim muzyki w stereo.
    Do amplitunera KD JVC dokup zestaw kolumn 5.1 używaj w domu do oglądania filmów.

Jeszcze mała uwaga co do kolumn Mildton-80: nim zaczniesz ich używać, sprawdź stan piankowych zawieszeń głośników niskotonowych i średniotonowych, bo po kilkunastu latach ulegały degradacji.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 18491619
    Jakub2111
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    [quote="DjMapet"]Chcesz to wszystko zamontować w garażu i tam słuchać muzyki?
    Wg. mnie bez sensu.
    Poza tym nawet jak byś to chciał wszystko razem z sobą połączyć, to też nie ma w tym za dużego sensu.
    Jak zestaw Logitech nie jest Ci w domu potrzebny, to wynieś go do garażu i na nim sobie słuchaj muzyki.

Tak w garażu chciałbym słuchać i nie zależy mi na kilku różnych zestawach bo lubię słuchać muzyki samemu a dom rzadko jest pusty. DLACZEGO bez sensu? chyba takie połączenie zagra LEPIEJ?(głośniej i ogólnie będzie większy bass) Tylko pytanie czy się coś nie zepsuje.
  • Pomocny post
    #5 18496767
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1710
    Myślę że amplituner JVC z podłączonymi do niego kolumnami Mildton-80 w zupełności wystarczy do nawet głośnego słuchania muzyki w tym garażu. Dodam jeszcze, że muzyki słucha się w stereo, czyli z dwóch kolumn podłączonych do wyjść FRONT amplitunera a nie z systemu wielogłośnikowego, typu 5.1. Te są odpowiednie do oglądania filmów, ew. do gier komputerowych.
    No chyba że nie chodzi Ci o słuchanie muzyki a o zrobienie łomotu w tym garażu, to możesz dodatkowo podłączyć też w tym garażu zestaw Logitech.
    Nie radzę satelit tego zestawu logitech, podłączać bezpośrednio do wyjść satelitarnych amplitunera JVC, bo może się to źle dla nich skończyć.

Pozdrawiam.
REKLAMA