Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Bosch WLX2026FPL - Pulsuje symbol otwartych drzwiczek, nie startuje.

Scania 24 Feb 2020 12:26 5430 8
    Scania
    Level 14  
    Pralka kilkuletnia, nie bardzo eksploatowana, na potrzeby dwóch osób. Jak opisałem pulsuje symbol otwartych drzwiczek. Wymontowałem zaczep blokujący, po podaniu napięcia blokuje, po chwili zwalnia blokadę czyli to nie to. Przy podobnym uszkodzeniu w innych pralkach sugerowano sprawdzenie szczotek w silniku, po zwarciu odpowiednich styków podłączyłem go na "zewnątrz", działa. Triak na module sterującym sprawdzony, dla zasady podstawiony. Sugerują niektórzy Koledzy wgranie nowego wsadu do pamięci, nigdzie nie znalazłem możliwości do ściągnięcia. Serwis proponuje jedynie wymianę całego "modułu mocy" jak go nazywa za 900 zł plus 160 dojazd. Zatem czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi pomóc. Na co dzień zajmuję się inną elektroniką i jestem w stanie go zainstalować, chyba że to błędny trop. Pozdrawiam.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Scania wrote:
    Wymontowałem zaczep blokujący, po podaniu napięcia blokuje, po chwili zwalnia blokadę czyli to nie to.

Owe doświadczenie nie potwierdza ani nie wyklucza sprawności blokady

Scania wrote:
    Przy podobnym uszkodzeniu w innych pralkach sugerowano sprawdzenie szczotek w silniku, po zwarciu odpowiednich styków podłączyłem go na "zewnątrz", działa.

Wyjęte i sprawdzone czy odpalony i uznane, że sprawne bo się kręci ? Jeśli ta druga technika to niestety jak wyżej, niczego nie dowodzi.

Scania wrote:
    Triak na module sterującym sprawdzony, dla zasady podstawiony.

Te same parametry ?

Scania wrote:
    Sugerują niektórzy Koledzy wgranie nowego wsadu do pamięci, nigdzie nie znalazłem możliwości do ściągnięcia.

I raczej nie znajdziesz, z założenia bez odpowiedniej zabawki wsadu nie wgrasz

Scania wrote:
    Serwis proponuje jedynie wymianę całego "modułu mocy" jak go nazywa za 900 zł plus 160 dojazd.

W tym wgranie softu pod właściwy model, bo moduły z natury są uniwersalne.

Scania wrote:
    Zatem czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi pomóc. Na co dzień zajmuję się inną elektroniką

W takim razie zbadaj tor zasilania / sterowania blokady na module i przy okazji sprawdź czy nie jest to jednak włączona blokada przeciw dzieciom, któreś moduły pokazywały to tą sama ikonką co nie zamkniete drzwi.
    kecajk49
    Level 34  
    A ten element pod przyciskiem Start ,który ma coś tam zamykać w obwodzie to jest OK?, a nie tak od razu wymiana softu ?
    prostsze rozwiązanie proponuje serwis i pewnie by trafili !
    Więc sprawdź ten element,może ma jakiś zimny lut albo jest zużyty, wszak używany jest przy każdym uruchamianiu pralki!
    Scania
    Level 14  
    Zaczep ?. Mogę podmienić, koszt ok. 30 zł. Drugie: silnik. Wyjęty, również wyjęte szczotki. Podłączony na zewnątrz, uważam że ma co się jego czepiać. do wgrania wsadu zabawki mam. Triak podstawiony taki sam. Blokady przeciw dzieciom raczej nie ma, nie doszukałem się.

Dodano po 5 [minuty]:

Element pod przyciskiem START ?. Myślisz o mikroprzełączniku START-PAUZA ?. Symbol otwartych drzwiczek pojawia się w już momencie przekręcenia przełącznika wyboru rodzaju prania.
    mrice
    Scania wrote:
    Zaczep ?. Mogę podmienić, koszt ok. 30 zł.

Zwykle blokada to nie wszystko. Choć miewałem przypadki, że kończyło się samą blokadą, ale zwykle przy okazji elektronika była do łatania.

Scania wrote:
    Drugie: silnik. Wyjęty, również wyjęte szczotki. Podłączony na zewnątrz, uważam że ma co się jego czepiać.

Ok

Scania wrote:
    do wgrania wsadu zabawki mam

sądzę, ze jednak nie ;-) Bosch zabezpiecza sprawy wgrywania softu. Nawet ASO nie wgra softu w goły moduł, elektronika musi być wpięta do urządzenia, podłączony tablet który łączy się z BSH i dopiero następuje wgrywanie wsadu z chmury.

Scania wrote:
    Symbol otwartych drzwiczek pojawia się w już momencie przekręcenia przełącznika wyboru rodzaju prania.

Scania wrote:
    Blokady przeciw dzieciom raczej nie ma, nie doszukałem się.

NA 98% jest taka funkcja, sprawdź w instrukcji.
    Scania
    Level 14  
    Racja, blokada jest, ale wtedy pojawia się "kluczyk".
    Mikroprzełącznik sprawdzony, to nie to. Od godz 15.30 nie będę mógł odpowiadać, porady chętnie odczytam.
    Scania
    Level 14  
    Dotarła blokada. Niestety bez zmian. Skończyły się koncepcje. Jeszcze chwila i najprawdopodobniej w dziale "sprzedam" pojawi się oferta sprzedaży używanej, uszkodzonej pralki Bosch,dodatkowo z nową nieużywaną blokadą.
    mrice
    W dobrej cenie chętnie przygarnę, tylko wątpię, by było w miarę blisko
    Scania
    Level 14  
    Jest już nowa pralka, też na B. Ta została już sprzedana. Temat zamykam niestety z porażką.