logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odległość stacji transformatorowej od lasu i linii 110kV

misiekUKP 24 Lut 2020 15:05 1614 1
REKLAMA
  • #1 18490829
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam forumowiczów.
    Moje pytanie dotyczy lokalizacji projektowanej kontenerowej stacji transformatorowej.

1.Czy stację kontenerową można zaprojektować w odległości od lasu mniejszej niż 22,5 m? (Moim zdaniem tak, ponieważ stacja to nie budynek tylko obiekt budowlany wg. interpretacji sądu).

2. Czy stację kontenerową można zaprojektować pod linią 110kV? jeżeli nie to jaka jest wymagana minimalna odległość? (widziałem przypadki gdzie stacja stała pod liniami WN)
  • REKLAMA
  • #2 18490966
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1325
    misiekUKP napisał:
    1.Czy stację kontenerową można zaprojektować w odległości od lasu mniejszej niż 22,5 m? (Moim zdaniem tak, ponieważ stacja to nie budynek tylko obiekt budowlany wg. interpretacji sądu).

Kwalifikacja czy to budynek czy obiekt techniczny zależy od Starostwa Powiatowego. Od ich widzinisię. No chyba, że w przypadku decyzji niekorzystnej, masz czas się odwolywać.
    misiekUKP napisał:
    2. Czy stację kontenerową można zaprojektować pod linią 110kV? jeżeli nie to jaka jest wymagana minimalna odległość? (widziałem przypadki gdzie stacja stała pod liniami WN)

Pierwsza decyzja - uzgodnienie i tak należy do operatora tej linii 110 kV. Jeżeli będzie pozytywna to urząd nie bedzie stawiał przeszkód.
REKLAMA