logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 128 - Zasilanie expanderów/manipulatorów

sowson 24 Lut 2020 15:45 1437 6
REKLAMA
  • #1 18490899
    sowson
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Zwracam się po raz kolejny o opinię:

Chodzi o podpięcie zasilania wybranych urządzeń pod konkretne wyjście, powiedzmy OUT4. Urządzenia to: manipulator INT-TSI, moduł ETHM-1 Plus, expander wyjść przekaźnikowych oraz jedna klawiatura z czytnikiem kart zbliżeniowych.

Celem takiego zabiegu jest aby po dłuższej awarii prądu (powiedzmy po godzinie - dwóch), odciąć niektóre urządzenia które nie wypływają bezpośrednio na zdolność pracy systemu (czyli wszystkie czujki itp. pracują dalej) a dość znacznie jednak drenują akumulator. Jedyną komunikacją z centralą będzie wówczas zasilany na stałe moduł BasicGSM (od Ropam) oraz druga klawiatura przy drzwiach wejściowych. Zaniki napięcia u mnie to średnio raz na miesiąc (krótkie, kilka minut) oraz powiedzmy jedno dłuższe w roku (kilka godzin, nie wykluczone kilkanaście godzin). Akumulator 18 Ah, powinien wystarczyć na ok. 10 - 12 h (z wszystkimi urządzeniami włączonymi).

Pytanie:
    - czy można podpiąć zasilanie expanderów/manipulatora pod wspólne OUT4 (zamiast oryginalnie +KPD lub +EX1..2)?
    - czy takie wyłączanie napięcia może spowodować jakieś nieprzewidziane i negatywne konsekwencje? (moduł GSM będzie mógł również włączyć wyjście OUT4 w razie takiej potrzeby).
    - czy takie rozwiązanie się w ogóle stosuje czasem?

Jak zwykle czekam na Wasze opinie!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18490927
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Wszystkie urządzenia wpływają na zdolność pracy systemu, po utracie komunikacji z odciętymi modułami centrala wywoła alarm sabotażowy "brak obecności modułów"
    Bilans prądowy, czyli dobranie zasilaczy i akumulatorów ma być taki żeby wszystkie elementy systemu pracowały prawidłowo przez zadany czas.
  • REKLAMA
  • #3 18490957
    sowson
    Poziom 12  
    Ano, fakt... z tym alarmem sabotażowym to nie pomyślałem... !!!
    Ale nie zgodzę się z Tobą w kwestii:
    alster1 napisał:
    Wszystkie urzšdzenia wpływajš na zdolnoœć pracy systemu

bo po kiego (...) mi np. moduł ETHM-1 kiedy router do internetu nie działa bo jest też na prąd?
    albo na co mi sterowanie expanderem przekaźników do sterowania rolet i oświetleniem podczas awarii prądu?
    inne przykłady mogę mnożyć... :) Oczywiście bez urazy!

Wobec tego, czy da się wyłączyć sabotaż braku ekspanderów?
  • REKLAMA
  • #4 18490993
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Urazy nie żywię:)
    W mojej prywatnej instalacji router, switch, rejestrator kamer, oświetlenie zrealizowane na zasadzie czujek Aqua Luna i sporo innych urządzeń mają zasilanie buforowe z akumulatora 120Ah, także ETHM1 jak najbardziej mi się przydaje.
    Co do reszty to ekspander wyjść przekaźnikowych, INT-TSI, czy klawiatura strefowa są jak najbardziej elementami systemu alarmowego i jest to dla mnie normalna sytuacja że mają pracować po zaniku prądu.
    Rozmawiamy o "systemie alarmowym" którego głównym zadaniem jest strzec i chronić, jeżeli w Twojej konfiguracji część systemu jest nie istotna to trzeba było wejść np w Fibaro, lub inne systemy sterujące roletami, oświetleniem itp. a które mogą się bez konsekwencji wyłączyć w razie zaniku prądu.

Dodano po 1 [minuty]:

sowson napisał:
    Wobec tego, czy da się wyłączyć sabotaż braku ekspanderów?

Nie da się, nawet podmiana ekspandera na drugi taki sam wywoła alarm sabotażowy.
  • REKLAMA
  • #5 18491049
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 670
    Najprostsze i jednocześnie prawidłowe rozwiązanie to dokupienie APS-412 wraz z jeszcze jednym akumulatorem i podłączenie go do jednego z ekspanderów.
    Moduł INT-GSM da zapasowe łącze do internetu zasilane z akumulatora. Zamiast tego można kupić UPS pod ruter, urządzenia LAN i komputer.

Dodano po 58 [sekundy]:

alster1 napisał:

W mojej prywatnej instalacji router, switch, rejestrator kamer, oświetlenie zrealizowane na zasadzie czujek Aqua Luna i sporo innych urządzeń mają zasilanie buforowe z akumulatora 120Ah

Jaki zasilacz buforowy używasz z tak dużym akumulatorem?
  • #7 18491951
    sowson
    Poziom 12  
    alster1 napisał:
    i sporo innych urządzeń mają zasilanie buforowe z akumulatora 120Ah, także ETHM1 jak najbardziej mi się przydaje.

Pewnie i tak, ale ani instalacja jest nie przygotowana na taki scenariusz, ani w zasadzie potrzeby nie ma zbytniej bo raz na rok przez parę godzin bez internetu dam radę :) ETHM1 do podglądania co w chacie piszczy ok, jako główny moduł powiadomień - tylko GSM (prędzej będzie telefon z zasięgu GSM niż konfiguracja ETHM połączony z Routerem, Router z ISP, akurat działający internet, sprawne zasilanie, telefon w zasięgu internetu (a nie wszędzie jest z tym kolorowo - a np. w Serbii czy Albanii to lepiej w ogóle wyłączyć, a niby to dalej Europa...!))
    alster1 napisał:
    jeżeli w Twojej konfiguracji część systemu jest nie istotna to trzeba było wejść np w Fibaro, lub inne systemy sterujące roletami, oświetleniem itp. a które mogą się bez konsekwencji wyłączyć w razie zaniku prądu.

To są zamierzenia które dopiero wynikły teraz, na dotarciu, niejako przy okazji. Dodatkowych inwestycji do stanu obecnego nie przewiduję już. Sytuację zastałem gdy alarmowiec dał dyla i nie dokończył systemu i musiałem wszystko zacząć sam od zera (dosłownie od resetu wszystkiego do ust. fabr.) i teraz tylko się zastanawiam co jeszcze można wycisnąć z konfiguracji sprzętowej którą posiadam...
    Jan_Werbinski napisał:
    Najprostsze i jednocześnie prawidłowe rozwiązanie to dokupienie APS-412 wraz z jeszcze jednym akumulatorem i podłączenie go do jednego z ekspanderów.
    Moduł INT-GSM da zapasowe łącze do internetu zasilane z akumulatora. Zamiast tego można kupić UPS pod ruter, urządzenia LAN i komputer.

Jak wspomniałem dodatkowych inwestycji nie planuję. System działa jak miał działać z założenia. Jedynie jak wspomniałem się zastanawiam czy da się wycisnąć coś więcej przez jedynie odpowiednią konfigurację tego co mam.

Temat z mojego punktu widzenia wyjaśniony - czyli pomysł upadł.
    Dziękuję za interesujące informacje - jak zwykle z wielu nie zdawałem sobie sprawy (jako amator jednego projektu jakich koło nowego domu jest z tysiąc...).
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zasilania do wybranych urządzeń w systemie alarmowym Satel Integra 128, w celu odcięcia niektórych z nich po dłuższej awarii prądu, aby oszczędzać energię akumulatora. Użytkownik rozważa podłączenie manipulatora INT-TSI, modułu ETHM-1 Plus, expandera wyjść przekaźnikowych oraz klawiatury z czytnikiem kart. Odpowiedzi wskazują, że odcięcie tych urządzeń może wywołać alarm sabotażowy, co jest problematyczne. Proponowane rozwiązania obejmują zakup dodatkowego zasilacza buforowego APS-412 oraz akumulatora, a także UPS dla routera i innych urządzeń. Użytkownicy podkreślają, że wszystkie elementy systemu powinny być zasilane, aby zapewnić ich prawidłowe działanie w przypadku zaniku prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA