logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Bosch SPV69T30EU/07l - Wąż odpływowy skrócenie

palmus 24 Lut 2020 21:14 2967 6
REKLAMA
  • #1 18491641
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 745
    Witam.
    Dwa wężowe pytania:
    1. Pompka odpływowa po wymianie przestała wypompowywać wodę. Przytkał się na szczęście wąż odpływowy. Odłączyłem go od syfonu i dmuchnąłem ze 3 razy weń pod prąd. Do zmywarki wróciły resztki, które go zablokowały. Zmywarka działa, a na trasie węża do pompy, jest jednak zawór zwrotny.Czy może ulec uszkodzeniu jak się go zmusi do takiej pracy?

2. Podejrzewam, że na zapychanie i wydajność pompki ma wpływ też długość węża.Ma on (nie pamiętam) z półtora metra.Mi wystarczy z 0,8m.
    Chętnie bym go obciął,ale zakończony jest miękką końcówką, raczej na stałe związaną z wężem. Jest jakieś proste rozwiązanie problemu?
  • REKLAMA
  • #2 18491843
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6908
    palmus napisał:
    Czy może ulec uszkodzeniu jak się go zmusi do takiej pracy?

Teoretycznie tak, ale wówczas posypią się błędy.

palmus napisał:
    Podejrzewam że na zapychanie i wydajność pompki ma wpływ też długość węża.

Nie i zostaw go w spokoju, na zapchanie wpływ ma jedynie syf który został włożony do zmywarki z naczyniami. Zmywarka to nie młynek do resztek i nalezy zgrubnie naczynia opłukać przed włożeniem, a wąż zostaw w spokoju.
  • REKLAMA
  • #3 18492014
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 18492145
    palmus
    Poziom 34  
    Resztki to np. zielony groszek, liscie z herbaty,większych nie ma.Nie tylko ja tam gary wrzucam :-/ Problem z wężem jest taki, że ledwo mi się mieści w zabudowie razem z dopływowym.Każde wyjęcie zmywarki czy jakieś grzebanie przy filtrze wody pitnej wiąże się z precyzyjnym układaniem węży, żeby się gdzieś nie załamały.
    A pompę wymieniłem, bo padła.Jest o tym osobny wątek:-)
  • #5 18492883
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6908
    palmus napisał:
    Każde wyjęcie zmywarki czy jakieś grzebanie przy filtrze wody pitnej wiąże się z precyzyjnym układaniem węży, żeby się gdzieś nie załamały.

JAk kiedyś przyjdzie dzień awarii zmywarki i będziesz chciał ją uruchomić wysuniętą z zabudowy to podziekujesz sobie, że tego węża nie skróciłeś, to raz, dwa że po ucięciu wąż często rozwala się na karbowaniu, bo jest dość cieńki, nie mówiąc o problemach z uszczelnieniem na syfonie.
  • REKLAMA
  • #6 18492937
    palmus
    Poziom 34  
    Co do wyjmowania,problemu nie ma.Wąż zasilający jest i tak sporo krótszy.Za to reszta argumentów jest przekonująca.
  • #7 18505477
    palmus
    Poziom 34  
    Po namyśle zostawiam jak jest, a jak wąż klęknie, poszukam krótszego.
    Dzięki za sugestie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch SPV69T30EU/07l zgłasza dwa problemy związane z wężem odpływowym. Po wymianie pompki odpływowej zmywarka przestała wypompowywać wodę, co spowodowane było zablokowaniem węża. Użytkownik dmuchnął w wąż, co pomogło, ale zastanawia się nad wpływem zaworu zwrotnego na działanie systemu. Dodatkowo, użytkownik rozważa skrócenie węża odpływowego z 1,5 m do 0,8 m, jednak obawia się o uszkodzenie węża oraz problemy z uszczelnieniem. Ostatecznie, po rozważeniu argumentów, decyduje się pozostawić wąż w obecnej długości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA