logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofalówka Candy 201EX - ciągłe mruczenie w trybie czuwania

Lukig2121 25 Lut 2020 09:41 861 11
REKLAMA
  • #1 18492350
    Lukig2121
    Poziom 5  
    Witajcie,
    Moja mikrofalówka do zabudowy po 9 latach pracy zaczęła mruczeć w trybie czuwania , tak jakby się robiło małe zwarcie.
    na początku słychać to było co jakiś czas, teraz jest to już ciągłe.
    Wszystko działa, grzeje, talerz się obraca, zegar wszystko sprawne tylko to mruczenie.
    Ma ktoś może pomysł co to może być lub co mam sprawdzić ?

Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 18492374
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    Lukig2121 napisał:
    Moja mikrofalówka do zabudowy po 9 latach pracy zaczęła mruczeć w trybie czuwania

No cóż, po prostu czas robi swoje. Rozkleił się transformator i mruczy. Po za efektami dźwiękowymi,
    nic złego się nie stanie.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 18492422
    Lukig2121
    Poziom 5  
    Piotr2608 napisał:
    Rozkleił się transformator i mruczy. Po za efektami dźwiękowymi,
    nic złego się nie stanie.
    Dzięki, a czy można go podreperować czy tylko wymiana?
  • #4 18493283
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    A co go może wzbudzać w trybie czuwania?
  • REKLAMA
  • #5 18495415
    Lukig2121
    Poziom 5  
    Ma ktoś pomysł z czego ten dźwięk? Bo to chyba nie transformator.
    Załączniki:
    • 20200226_190654.mp4 (81.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18495780
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Słabe nagranie. To nie z elektroniki . Ale moim zdaniem może któraś krańcówka drzwiowa czegoś nie rozłącza. A silniczek talerza nie kręci się w stanie czuwania? Masz ją blisko siebie więc Ty powinieneś bardziej określić przynajmniej przybliżone miejsce dochodzenia dźwięku.
    Trafo odpada bo w stanie czuwania nie jest zasilane pierwotne uzwojenie a co za tym idzie po stronie WN też nic nie generuje. Daj jeszcze foto płytki zasilania ( tej co wchodzi do niej przewód zasilający ).
    Dodaję, że mogą tez rezonować poluzowane elementy np. bezpiecznik temperatury po drodze od PZ do modułu.
  • #7 18496462
    Lukig2121
    Poziom 5  
    wiesiekmisiek napisał:
    Słabe nagranie. To nie z elektroniki . Ale moim zdaniem może któraś krańcówka drzwiowa czegoś nie rozłącza. A silniczek talerza nie kręci się w stanie czuwania? Masz ją blisko siebie więc Ty powinieneś bardziej określić przynajmniej przybliżone miejsce dochodzenia dźwięku.
    Trafo odpada bo w stanie czuwania nie jest zasilane pierwotne uzwojenie a co za tym idzie po stronie WN też nic nie generuje. Daj jeszcze foto płytki zasilania ( tej co wchodzi do niej przewód zasilający ).
    Dodaję, że mogą tez rezonować poluzowane elementy np. bezpiecznik temperatury po drodze od PZ do modułu.

odtwarzam to nagranie i właśnie dokładnie tj. ten dźwięk.
    najbardziej go słychać z tej puszki przy wejściu zasilania do magnetronu
  • REKLAMA
  • #8 18497308
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ale w czasie czuwania strona wysokiego napięcia, a więc trafo, kondensator, dioda WN i magneton nie pracują, są tzw. martwe. Jedyne co jeszcze może być to na górze magnetronu możesz mieć zabezpieczenie termiczne przez, które przechodzi napięcie z PZ ( płytki zasilania) do modułu sterowania. To zabezpieczenie jest przykręcone na dwa blachowkręty . Może one są poluzowane i rezonuje mocowanie zgodnie z częstotliwością napięcia VAC. Odłącz z sieci mikrofalę i sprawdź ten trop. Możesz nawet odpiąć dwie wsuwki złączyć je i zaizolować. Potem włączyć zasilanie mikrofalówki, ale bez jej uruchamiania. Może to zabezpieczenie temperaturowe tak Ci śpiewa. Jeżeli po jego pominięciu będzie cisza to kupisz takie cóś nawet na alledrogo. Na dole jego jest podana temperatura, amperaż i napięcie. Tym trzeba się posłużyć przy zakupie. Posprawdzaj też blaszki czy dobrze podokręcane osłona żarówki.

Tylko nie uruchamiaj kuchenki i tam gdzie jest kondensator, dioda, zasilanie magnetronu nie wsadzaj paluchów. Wysokie napięcie rzędu 2,7 kV jest bardzo niebezpieczne. Ja na laptopie swoim, (a jest nowy) pomimo głosu na max słyszałem tylko szum. Pewnie tak jak pisałem. Na obrazie widać poluzowane to zabezpieczenie termiczne na górze magnetronu lewa śrubka luźna. Dokręć to tylko najpierw wyłącz zasilanie. Zrobione, a świerszce poszły na łąkę. Łapka w górę i wuuala.
  • #9 18499783
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    I jak świerszcze odleciały?
  • #10 18500115
    Lukig2121
    Poziom 5  
    Nadal trzeszczy.
    Załączniki:
    • 20200228_211012.mp4 (190 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18500124
    Lukig2121
    Poziom 5  
    Czy mogę odpiąć magnetron i włączyć zasialnie?? Mam wrażenie że to z tej puszki słychać trzaski
  • #12 18500155
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Nie . Nie rób tego bo kondensator trzyma wysokie napięcie jakiś czas. Ponadto jak pisałem już wyżej w czasie czuwania strona WN nie dostaje zasilania. Wyeliminowałeś ten bezpiecznik termiczny? Może to on daje te dźwięki. Możesz odpiąć zasilanie pierwotnego uzwojenia transformatora tylko dobrze zaizoluj konektory przyłączeniowe na wszelki wypadek. Oczywiście o ile znasz zasady bezpieczeństwa . Najpierw wyłącz z sieci kuchenkę .

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofalówka Candy 201EX, po 9 latach użytkowania, zaczęła wydawać ciągłe mruczenie w trybie czuwania. Użytkownik zauważył, że mimo sprawności urządzenia, dźwięk może być spowodowany uszkodzeniem transformatora lub innymi elementami, takimi jak krańcówki drzwiowe czy zabezpieczenie termiczne. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie poluzowanych elementów oraz odłączenie zasilania w celu zbadania źródła dźwięku. Użytkownicy podkreślają, że w trybie czuwania nie powinny działać elementy wysokiego napięcia, co sugeruje, że problem może leżeć w innych komponentach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA