logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak automatycznie przypisać zmiany w grafiku Excel na podstawie symboli?

b4rt3zz 25 Lut 2020 11:20 1488 6
REKLAMA
  • #1 18492535
    b4rt3zz
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie,

z wielką nadzieją proszę Szanownych Forumowiczów o pomoc.

Potrzebuję stworzyć Grafik Tygodniowy, który automatycznie wpisze imiona do odpowiedniej części tabeli po sprawdzeniu symbolu.

W skrócie:

Jeżeli Pracownik1 (b5) ma wpisaną literkę R to kopiujemy jego imię B5 do tabeli RANO do komórki E9.
    Jeżeli Pracownik2 (b6) ma wpisaną literkę R to kopiujemy jego imię B6 do tabeli RANO do komórki E10.
    Jeżeli Pracownik3 (b7) ma wpisaną literkę R to kopiujemy jego imię B7 do tabeli RANO do komórki E11, jeżeli ma wpisaną literkę P to pomijamy.
    Jeżeli Pracownik 4 (b8) ma wpisaną literkę R to kopiujemy jego imię B8 do tabeli RANO do komórki E11.

Screen dla lepszej wizualizacji.

Analogicznie zmodyfikowałbym sobie dla zmiany POPO. Jak automatycznie przypisać zmiany w grafiku Excel na podstawie symboli?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18492701
    b4rt3zz
    Poziom 2  
    Ok, to by bardzo pomogło. Jest jedna rzecz, która by przeszkadzała. Czy może wypisywać pracowników po kolei bez pustych komórek?
  • Pomocny post
    #4 18492861
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    b4rt3zz napisał:
    Czy może wypisywać pracowników po kolei bez pustych komórek?

:D
    Owszem można, ale każdy z Twoich warunków (po kolei, bez pustych) to poważna komplikacja formuły :please:
    Może wystarczy Ci zapis bez pustych :spoko:
    Jak automatycznie przypisać zmiany w grafiku Excel na podstawie symboli?2020-02-2..2).png (28.84 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18494074
    b4rt3zz
    Poziom 2  
    Prot napisał:
    b4rt3zz napisał:
    Czy może wypisywać pracowników po kolei bez pustych komórek?

:D
    Owszem można, ale każdy z Twoich warunków (po kolei, bez pustych) to poważna komplikacja formuły :please:
    Może wystarczy Ci zapis bez pustych :spoko:

Mógłbyś wrzucić plik excela? Możliwe, że moja wersja nie rozpoznaje formuły, i nie działa :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18494562
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    b4rt3zz napisał:
    moja wersja nie rozpoznaje formuły :-o

A jaka to wersja Excela ? Mam wrażenie, że to Ty nie potrafisz przepisać dokładnie formuły i uruchomić jej jako jednokomórkową formułę tablicową ( klawisze CTRL + SHIFT + ENTER :idea: ) :cunning:
    b4rt3zz napisał:
    Mógłbyś wrzucić plik excela?

Jak autor wstawia ilustracje obrazkową swojego problemu to wnoszę, że oczekuje również obrazkowych odpowiedzi :please:
    Ale skoro prosisz to przesyłam Ci plik z kolejną wersją formuły (po kolei i bez pustych) :D
    Jak automatycznie przypisać zmiany w grafiku Excel na podstawie symboli?2020-02...png (26.99 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    FunTab..lsx (10.18 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18494578
    b4rt3zz
    Poziom 2  
    Możliwe, że przerosło mnie to na ten moment. Ale już się zabieram za to. Dzięki wielkie jeszcze raz :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w automatycznym przypisywaniu imion pracowników do tabeli w Excelu na podstawie symboli (np. "R" dla porannej zmiany). Forumowicze sugerują różne podejścia do rozwiązania problemu, w tym modyfikacje formuł, aby uniknąć pustych komórek. Pojawia się również prośba o przesłanie pliku Excel, aby sprawdzić, czy formuły są poprawnie rozpoznawane. Wskazówki dotyczą także użycia formuły tablicowej oraz klawiszy CTRL + SHIFT + ENTER.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA