logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czujnik temperatury - Grzanie się Yamaha x-max 125

Pablo8606 25 Lut 2020 14:18 6543 5
REKLAMA
  • #1 18492881
    Pablo8606
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam. Czy wie ktoś może co może być przyczyną lub powodem ewentualnie ktoś miał taką sytuację że:
    Kiedy chcę odpalić skuter yamahę x-max 125 z 2007r to nie może odpalić a jeśli już złapie to się dusi jest tak na zimnym silniku bo na ciepłym odpala normalnie od "kopa" dodam jeszcze że gdy kręce rozrusznikiem to mi temperatura rośnie bardzo szybko i podejżewam że to może być czujnik temperatury. Bo gdy zimny silnik nie chce odpalić a wskaźnik temperatury pokazuje że silnik jest ciepły to nie włącza się mu ssanie i przez to nie może odpalić. Stało się mi to jak raz jechałem i mi zaczeła temperatura rosnąć. Czy może być inna przyczyna? Trochę się rozpisałem ale chciałem objaśnić w miarę☺
    Czy przy zepsutym termostacie lub pompy wody też by mi tak temperatura rosła po kilku obrotach rozrusznikiem?
    Czy do wymiany pompy wody trzeba wyciągać silnik? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18492979
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Najlepiej sprawdzic tak że na zimnym silniku jak wskaźnik temp zacznie ci rosnąć wtedy odłącz czujnik temperatury i zobacz czy wskazówka odapa i jak wtedy pali, i oczywiście jest to wtrysk tak bo jesli gaxnk to i tak powinien palić
  • REKLAMA
  • #3 18495238
    Pablo8606
    Poziom 2  
    Więc tak
    Dziś sprawdziłem czujnik temperatury i zanim odpaliłem skuter zauważyłem że po przekręceniu stacyjki na zapłon wskazówka od temperatury powędrowała na środek mimo próby odpalenia po wypięciu czujnika skuter odpala normalnie bez problemu. Czyli czujnik temperatury do wymiany. Wie może ktoś gdzie go dostanę?
    Sprawdziłem od razu termostat i po zalaniu go gorącą wodą otwar się może ze 3 mm i tak już został bo zalewalem go zimną wodą i nic dalej był otwarty.
    Dzięki kolego za podpowiedź z tym czujnikiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18495414
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Czujnika poszukaj na aukcjach w necie uzywke oryginał i możesz do serwisu zadzwonić czasami nie śa wcale drogie zadzwon zapytaj
  • REKLAMA
  • #6 18497022
    Pablo8606
    Poziom 2  
    Wymieniłem zepsuty czujnik temperatury cieczy i przy okazji termostat wymienilem bo raczej też był zepsuty.
REKLAMA