logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha X-Max 125 2012 – gaśnie na ciepłym silniku, nie odpala po rozgrzaniu

rafalpszkit 01 Lip 2025 00:39 540 1
REKLAMA
  • #1 21594318
    rafalpszkit
    Poziom 1  
    Witam. Zakupiłem Yamaha X-Max Sport 2012 rok od handlarza, jakiś miesiąc temu. Sprowadzona z Francji. Rafik, choć nie powinien, na francuskich blachach się poruszać... Pojechał świeżo zakupioną yamaszką 😎 na przegląd... Odpalając pod domem na zimnym silniku, odpaliła od strzału, więc Rafik dumnie zrobił 6 km, przegląd bez zastrzeżeń, podbity... więc dumnie wsiadłem, naciskam starter, silnik kręci, ale nie odpala i nie odpali 😑 6 km pchania, co 2 km próby odpalenia na daremno, bez skutku... Następnego dnia na zimnym od strzału zapala, ale jak osiągnie temperaturę i stanę na światłach, potrafi zgaśnąć i już jest nie do odpalenia. ... Suzuki Burgman, który stoi w garażu, był tym pierwszym skuterem 125, który, myślę, po czyszczeniu gaźnika po zimie nigdy mi takich akcji nie robił. Dodam, że moje pojęcie o serwisowaniu 125 jest na podstawowym poziomie. Proszę o pomoc, od czego zacząć? Czy może się to tyczyć czujnika położenia wałka? Czy temperatury? Czy zupełnie w innym kierunku po wymianie świecy i kabli?
    AI: Czy po tym, jak skuter zgaśnie na ciepłym silniku, pojawiają się jakieś kontrolki, błędy na liczniku, nietypowe dźwięki albo np. czuć mocno paliwo? Cokolwiek nietypowego, co rzuca się w oczy?
    Po zgaśnięciu nie czuć paliwa, żadna kontrolka się nie świeci, może być tak, że odpali za 2 godziny, a może za 4 godziny, ale zawsze na zimnym.
    AI: Czy próbowałeś już wymieniać świecę, przewody zapłonowe, filtr powietrza albo paliwa? Jeśli tak, to czy coś się zmieniło po tych wymianach?
    Wymienione filtry, oleju, świeca i kable.
  • REKLAMA
  • #2 21594337
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 462
    rafalpszkit napisał:
    dumnie wsiadłem, naciskam starter, silnik kręci, ale nie odpala i nie odpal

Jakieś, choćby podstawowe badania?
    Czy jest iskra, jak wygląda świeca itd....
    rafalpszkit napisał:
    moje pojęcie o serwisowaniu 125 jest na podstawowym poziomie

Powinno wystarczyć, bez podpowiedzi, do usunięcia tego typu usterki.
REKLAMA