logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer niespodziewanie restartuje się - weryfikacja usterki

Areecki 26 Lut 2020 16:59 435 5
REKLAMA
  • #1 18495140
    Areecki
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam
    Chciałbym zdiagnozować przyczynę restartów komputera, które mają miejsce od jakiegoś czasu.
    Jakiś czas temu dokupiłem 2 kość RAM oraz dysk SSD, zainstalowałem również Windows 10.
    Przez kilka tygodni było w porządku, natomiast od jakiegoś czasu komputer nieregularnie lubi się po prostu zrestartować.

Sprawdziłem temperaturę procesora - jest ok
    Sprawdziłem nowy dysk SSD na którym jest system, programem HD Tune - też jest ok
    Sprawdziłem kości ram programem MemTest z pendrive - na jednej kości jest 2 błędy, druga jest ok ( po 1 teście 25 min w 1 pętli )
    Wyjąłem więc uszkodzoną kość i zostawiłem tą dobrą sprawdzić czy to pomogło, niestety wczoraj znowu restart.
    Być może trzeba wykonać więcej pętli na tej kości, ale co mogę jeszcze zrobić, aby zdiagnozować się co powoduje problem.

Dodam, ze pin na gnieździe od procesora był przygięty --> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3637256.html ( diagnoza była w momencie jak dokupiłem 2 kość Ram i nie działała 2 kość po włożeniu do 2 slotu ). Pin ten jest od adresowania danych z 2 slotu pamięci ram, przygiąłem go więc i obie kości hulały aż do pojawienia się restartów po kilku tygodniach.
    Dla zainteresowanych mogę podać dane z podglądu zdarzeń systemu Windowsa.

Na razie komputer działa na tej jednej kości w 1 slocie ( która wg MemTesta jest dobra po 1 pętli testu)
    Druga kość wywaliła taki błąd :
    Tutaj zrzut z podglądu zdarzeń i wczorajszy błąd krytyczny gdzie był restart :

Dzisiejsze zdarzenia z podglądu zdarzeń za ostatnią godzinę :

Proszę o jakiekolwiek wskazówki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18495189
    Areecki
    Poziom 14  
    Jak sprawdzić zasilacz? Jest jakiś program do tego?
    Komputer kupiony 5 lat temu, oprócz tej specyfikacji poniżej dokupiony RAM 8 GB taki sam , oraz dysk SSD który ma 2 miesiące na którym jest system.

• REKLAMA
  • #4 18496153
    chojinka
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Odkręć bok obudowy i zrób zdjęcie zasilacza
  • REKLAMA
  • #5 18496161
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    chojinka napisał:
    Odkręć bok obudowy i zrób zdjęcie zasilacza

Masz na screenie model. Corsair VS 450.

@Areecki podmień RAM jak masz możliwość, zasilacz również.
  • #6 18499614
    Areecki
    Poziom 14  
    Niestety nie mam możliwości podmienić RAM-u ani zasilacza.
    Przetestuje jeszcze w wolnej chwili ram i posprawdzam przewody i wtyczki. może gdzieś coś zwiera i robi skok napięcia.
REKLAMA