logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekaźnik czasowy na szynę do bojlera zamiast starego systemu?

mi3chal7 27 Lut 2020 08:37 576 3
REKLAMA
  • #1 18496406
    mi3chal7
    Poziom 2  
    Witam,

Mam w tej chwili w mieszkaniu w skrzynce rozdzielczej przekaźnik na listwie. Przekaźnik sterowany jest z licznika PGE z zegara. Stary licznik indykcyjny. Jak jest taryfa tańsza (G12, strefa nocna) to licznik załącza przekaźnik. Przekaźnik zaś włącza bojler. Taryfa tańsza jest w godzinach 13.00-15.00 i 22.00-6.00. Przy bojlerze jest osobne gniazdko załączane przez ten przekaźnik. Kabel w ścianach zrobione podczas remontu.

Teraz PGE wymieniło mi licznik na Norax1. Nie ma już opcji sterowania tym przekaźnikiem z licznika. Ogólnie Pan powiedział mi, że to było nielegalne, kiedyś tak można było zrobić, teraz już nie wolno. Zasugerował zakup włącznika czasowego. OK, może być i tak.

Potrzebuje więc zakupić programowany przekaźnik montowany na szynę, który zastąpi obecny przekaźnik. Przekaźnik powinien umożliwiać zaprogramowanie włączenia bojlera we wskazanych wcześniej godzinach.
    Proszę o moc w wyborze, ponieważ nie wiem co kupić. Trudność, która tu widzę to zaprogramowanie dwóch włączeń w ciągu dnia. Wydaje mi się, że programowanie będzie polegać na włącz o godzinie 13.00, wyłącz za 2h, włącz o 22.00, wyłącz za 8h.

Pomóżcie proszę.
  • REKLAMA
  • #2 18496504
    Maxxc
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Dzień dobry,

Z powodzeniem w takiej sytuacji stosowałem zegar Zamel ZCM-11.
    Proponuję zapoznać się z instrukcją, dostępna na stronie producenta: Zamel

Z poważaniem
    Maxxc
  • REKLAMA
  • #3 18496807
    mi3chal7
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź.

Znalazłem coś co mogę kupić jadąc do domu: ORNO OR-PRE-414
    8 programów. Jak potrzebuje zdaje się tylko 2 - dwa ustawienia na dwie różne godziny.
    Tylko zastanawiam się nad ustawieniem czasu w tym ORNO. Czy sam się sam przestawi letni/zimowy?
  • #4 18496835
    Maxxc
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Dzień dobry,

według instrukcji moduł OR-PRE-414 nie ma możliwości automatycznej zmiany czasu letni/zimowy.
    Tak więc sugerowałbym zastosować przywołany przeze mnie zegar sterujący Zamel.
    W przypadku ORNO należy dwa razy do roku skorygować ustawienie godziny. Jeżeli nie będzie to uciążliwe - można go zastosować.

Z poważaniem
    Maxxc
REKLAMA