logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo 96 - Opis przewodów do podłączenia radia bez kostek ISO

pawka007 28 Wrz 2005 03:28 3532 8
REKLAMA
  • #1 1855246
    pawka007
    Poziom 2  
    Witam
    Szukałem 2 godziny i nie znalazłem nic na ten temat, więc musze zadać pytanie. Mam Mondeo 96 i ucięte oryginalne kostki. Niestety kolory kabli są inne niż w ISO. Potrzebuję opisu, które do czego. Głośniki mam, zasilanie i akumulator też ale zostało mi kilka, nie wiem który to sterowanie anteny ewentualnie oświetlenia i cos chyba jeszcze. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1855345
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1403
    Opis powinien być na stronie

www.studio24.prv.pl
  • REKLAMA
  • #3 1855353
    mrucze
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    Mierniczek do ręki i można samemu bez trudu ustalić co jest co.A jeśli chodzi o przewody jakie zostały zastosowane w złączu forda to opis znajdziesz na www.studio24.pl
  • REKLAMA
  • #4 1855518
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Kolorów tam nie znajdziesz wiec pozostaje ci miernik. O ile mnie pamięć nie myli w mondeo od '96 był montowany model radia 2007 jako DECK. Tym samym dochodzi wtedy jeszcze jedna wiązka kabli która powinna być zakończona trochę szerszą wtyczką niż telefoniczna.
  • #5 1855816
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    W sumie to kolory by się dało zoorganizować. Ale mam kilka oryginalnych wtyków Forda i każdy ma inne kolory. Jakoś standardów nie trzymają czy co...
  • #6 1856862
    dzon
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    musisz skorzystac z miernika (jak nie masz to na żaróweczke 5V moze byc). Pewnie te trzy najgrubsze to zasilanie podtrzymanie i masa(czarna lub brązowa) a te o mniejszym przekroju to pewnie będa : wyciszenie telefonem, sterowanie antena, i podswietlenie.

wszystko mozesz sprawdzic: podpinasz zarówke i sprawdzasz po przekreceniu stacyjki przed przekreceniam itd
  • #7 1857030
    pawka007
    Poziom 2  
    ok dzieki za link teraz moze dojde. Miernikiem sprawdzałem ale miałem własnie 5V 12 V i dwa puste i nie wiedziałem do czego służą
  • REKLAMA
  • #8 1870019
    didas
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    tu masz link dokladnie wyjasniajacy (w koncowej czesci) kolory przewodow zlacza radiowego w mondeo

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia radia w Fordzie Mondeo z 1996 roku bez użycia oryginalnych kostek ISO, gdzie kolory przewodów różnią się od standardowych. Zalecane jest użycie miernika lub żarówki 5V do identyfikacji funkcji poszczególnych przewodów. Najgrubsze przewody zwykle odpowiadają za zasilanie, podtrzymanie pamięci i masę (czarny lub brązowy), natomiast cieńsze mogą służyć do sterowania anteną, wyciszenia telefonu lub podświetlenia. W Mondeo z 1996 roku montowano radio model 2007 DECK, które posiada dodatkową wiązkę kabli zakończoną szerszą wtyczką niż telefoniczna. Opisy przewodów i schematy można znaleźć na stronach www.studio24.prv.pl oraz www.studio24.pl, a także na forum elektroda.pl pod wskazanym linkiem. Kolory przewodów w oryginalnych wtykach Forda bywają niestandardowe i różnią się między sobą, co wymaga indywidualnego pomiaru i weryfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA