logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio w Ford Mondeo '93, by nie resetowało się po wyłączeniu?

Misiu200 01 Wrz 2005 16:35 8631 8
  • #1 1783838
    Misiu200
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam pewien problem otoz nie wiem jak podlaczyc radio samochodowe tzn niby wszystkie przewody sa prawidlowo podlaczone do orginalnej instalacji (ford mondeo 93r.) ale jakos niby chodzi po przekreceniu kluczyka w stacyjce na pozycje II i III ale jak wylacze zaplon radio i pamiec sie resteuja do zera i potem trzeba od nowa programowac.W instukcji radia jest napisane ze jeden z przewodow ma byc podlaczony do +12v stacyjki jak mam go znalesc ktory to jest w org instalacji tak zeby potem mi akumulatorka nie rozladowywalo bo i takie problemy znam.Prosze o opisy,zdjecia i porady.
    Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
  • #2 1783870
    rafuls2
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Poczytaj dobrze instrukcję. Jeden z przewodów powinien mieć + zasilania z akumulatora a drugi + ze stacyjki. Prawdopodobnie pomyliłeś te przewody i stąd twój problem. Kabel który idzie bezpośrednio do akumulatora zasila wszystkie obwody radia także pamięć. A kabel od stacyjki inicjuje jedynie "zdalne" włączenie lub wyłączenie radia.
  • #3 1783880
    Misiu200
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    rafuls2 napisał:
    Poczytaj dobrze instrukcję. Jeden z przewodów powinien mieć + zasilania z akumulatora a drugi + ze stacyjki. Prawdopodobnie pomyliłeś te przewody i stąd twój problem. Kabel który idzie bezpośrednio do akumulatora zasila wszystkie obwody radia także pamięć. A kabel od stacyjki inicjuje jedynie "zdalne" włączenie lub wyłączenie radia.

Ja to rozumiem ale skad mam wiedziec ktory idzie do akumulatora a ktory do satcyjki o to mi caly czas chodzi.
  • Pomocny post
    #4 1783946
    Frodek
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Tylko miernik lub żarówka Cię uratuje. Szukaj stałego + i tego po załaczeniu stacyjki. Powinny być w wiązce orginalnej
  • Pomocny post
    #5 1784414
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Na moje oko masz pomylone przewody, tam gdzie powinieneś mieć stały to masz po stacyjce (lub pozycja ACC, zależy od auta), a na zapłonie masz stały pozamieniać przewody i będzie chulało. Tak jak kolega napisał żarówka 12V 5W lub 10W i sprawdzasz i wiesz wszystko w razie pomyłki na pewno nie uszkodzisz instalacji w samochodzie kiedy będziesz szukał za pomocą żarówki.

Krzysztof
  • #6 1795709
    didas
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    nie chce mi sie sprawdzac ale jak dobrze pamietam to czerwony jest to zasilanie po stacyjce a pomarancz to stale z akumulatora dla pewnosci masz w zalaczniku rozpiske zlacza
    Załączniki:
    • Jak podłączyć radio w Ford Mondeo '93, by nie resetowało się po wyłączeniu? zlacze.JPG (48.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1795755
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Oj bracie dowaliłeś tym pościkiem tu na forum. Koło 20 września będe w Tarnobrzegu to zrobimy to. Jak niechce ci się czekać to wiesz do kogo się w sobote zgłoś. Prawdopodobnie tak jak "trytronik" pisze trzeba będzie zamienić w kostce dwa przewody (1 i chyba 3) ale to najwyżej dawaj na gadulca.

Ps. Przynajmniej teraz wiem czemu ci padał akumulator - a było 2 miechy na przyznanie się i zrobienie tego.
  • #8 1796840
    didas
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    jeszcze dla pewnosci przejrzalem schemat i z tego co wynika to w wtyczce zasilajacej powinienes miec rozstawione przewody nastepujaco:
    1 POMARANCZOWO / CZARNY +12 z akumulatora (tu podlacz pamiec radia)
    2 CZARNO / ZIELONY - MASA
    3 NIEBIESKO / CZARNY lub odwrotnie + 12 po stacyjce (tu podlacz zasilanie radia)
    4 BIALO / ZIELONY przyciemnienie wyswietlacza po wlaczeniu swiatel
    5 CZARNO / POMARANCZOWY jest wykorzystany tylko jezeli radio wspolpracuje z alarmem samochodowym
    6 CZARNO / ZIELONY - MASA
    ostatni jest od sterowania antena automatyczna wiec nie jest tu potrzebny (chyba ze posiadasz takowa..)
  • #9 1796857
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Ja myślę, że dla myślącego to napisałem wyczerpującą odpowiedź. Myśleć i wszystko będzie jasne!!

TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY

Krzysztof

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia radia samochodowego w Ford Mondeo z 1993 roku tak, aby po wyłączeniu zapłonu nie resetowało się ustawienie pamięci radia. Radio wymaga podłączenia dwóch przewodów zasilających: stałego +12V z akumulatora, który zasila pamięć radia, oraz +12V po stacyjce (ACC), który włącza i wyłącza radio. Błąd polega na pomyleniu tych przewodów, co powoduje resetowanie pamięci po wyłączeniu zapłonu. Aby poprawnie zidentyfikować przewody, należy użyć miernika lub żarówki 12V 5W/10W, szukając stałego napięcia oraz napięcia pojawiającego się po przekręceniu kluczyka w pozycję II lub III. W oryginalnej wiązce Ford Mondeo przewody mają następujące kolory i funkcje: pomarańczowo-czarny to +12V stałe (pamięć radia), niebiesko-czarny to +12V po stacyjce (zasilanie radia), czarno-zielony to masa. Dodatkowo wtyczka zawiera przewody do podświetlenia wyświetlacza i sterowania anteną automatyczną. Zamiana przewodów w kostce zasilającej rozwiązuje problem resetowania pamięci i zapobiega rozładowywaniu akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA