logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy silnik trójfazowy do betoniarki 1,5 kW można zastąpić jednofazowym?

Lasiu21 01 Mar 2020 16:28 3150 8
REKLAMA
  • #1 18503549
    Lasiu21
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Witam

Mam pytanie odnośnie silników elektrycznych. Otóż mam betoniarkę na 240 L i jest tam trójfazowy silnik 1,5 kw a na budowie gdzie potrzebuje betoniarkę mam do dyspozycji tylko prąd jednofazowy.

Mam pytanie czy wymiana na taki silnik jak poniżej ma sens i czy ten jednofazowy da rade w betoniarce??? I będzie działał tak samo sprawnie jak trójfazowy ??

https://allegro.pl/oferta/kraft-silnik-elektr...6564?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18503661
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4653
    Teoretycznie tak, bo przecież moc elektryczna identyczna. Niestety wadą silników jednofazowych są urządzenia rozruchowe.
  • #3 18503793
    Lasiu21
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    stanislaw1954 napisał:
    Teoretycznie tak, bo przecież moc elektryczna identyczna. Niestety wadą silników jednofazowych są urządzenia rozruchowe.

A czy te 2 kondensatory które posiada nie będą ułatwiać samego rozruchu i pracy ???

Betoniare zawsze można opróżnić i uruchamiać bez obciążenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18503831
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4653
    Lasiu21 napisał:
    A czy te 2 kondensatory które posiada nie będą ułatwiać samego rozruchu i pracy ???
    Po to właśnie są... ale w niektórych silnikach są wyłączniki odśrodkowe, które odłączają uzwojenie rozruchowe, po osiągnięciu odpowiednich obrotów, a zdarza się, że czasem silnik nie może osiągnąć tych obrotów i wtedy uzwojenie rozruchowe (które jest przewidziane do pracy w bardzo krótkim czasie) jest przegrzewane i ,może się spalić. Czy w tym silniku jest wyłącznik odśrodkowy? nie wiem. Przykładem takiego przeciążenia może być załączanie betoniarki z dużym "wkładem". Załadowana do pełna betoniarka, ubierasz trochę, wyłączasz, chwilę stoi, za chwilę przychodzisz i chciałbyś pomieszać, bo trochę się zastało.
    Nie straszę, tylko opisuję skrajny przypadek.
  • #5 18503846
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Lasiu21 napisał:

Właśnie do tego służą, do rozruchu i do pracy.
  • REKLAMA
  • #6 18514453
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Lasiu 21 . Nasłuchałeś się wywodów a ja Ci napiszę kupuj, zakładaj i dawaj ognia. Tą betoniarkę pociągnie tez silnik o mocy 1kW. Silnik ma gwarancję 2 letnią więc w tym okresie wykorzystaj to maksymalnie. A tak na dłuższą metę to poszukałbym krajowego silnika, nawet może być i z używki starszy. Kiedyś nie robiono oszczędności ani w miedzi jak też i przekrojach .
  • REKLAMA
  • #7 18514614
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1170
    stanislaw1954 napisał:
    Załadowana do pełna betoniarka, ubierasz trochę, wyłączasz, chwilę stoi, za chwilę przychodzisz i chciałbyś pomieszać, bo trochę się zastało.
    W załadowanej betoniarce bęben przed rozruchem najlepiej postawić do pionu, po rozruchu przechylamy bęben z powrotem.
  • #8 18515110
    GK
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Lasiu21 napisał:
    I będzie działał tak samo sprawnie jak trójfazowy ??

Silniki jednofazowe choć mają teoretycznie tą samą moc co trójfazowe (na tabliczce), w rzeczywistości są nieco słabsze.
    Ja dołożył bym 50zł i kupił silnik 2,2kW/230V
    Uszkodzenie silnika w czasie pracy możne Cię kosztować sporo nerwów i pieniędzy.
  • #9 18524224
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    Tylko należy pamiętać iż silnik z linku to typowy china uzwojony w 99% aluminium

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zastąpienia trójfazowego silnika 1,5 kW w betoniarce jednofazowym silnikiem o tej samej mocy. Odpowiedzi wskazują, że teoretycznie jest to możliwe, jednak silniki jednofazowe mają ograniczenia związane z rozruchem, co może prowadzić do przegrzewania uzwojenia rozruchowego. Wskazano, że silnik jednofazowy może być mniej wydajny, a dla lepszej wydajności sugerowano rozważenie silnika o mocy 2,2 kW. Użytkownicy podkreślają również, że silnik z linku może być niskiej jakości, wykonany z aluminium. Wskazówki dotyczące rozruchu betoniarki w pełnym obciążeniu również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA