logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy agregat 3-fazowy 2,5 kW zasili betoniarkę 1,1 kW?

1darol 05 Paź 2011 00:06 18444 10
REKLAMA
  • #1 9994294
    1darol
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam Forumowiczów !
    To mój pierwszy raz. W tym wieku dziwnie to brzmi (w moim wieku).
    Mam taki problem. Nie długo na działce mają podłączyć mi prąd. Zanim to jednak nastąpi, chciałem prace wstępne wykonać przy pomocy agregatu. Jest to oczywiście chińszczyzna 3 fazowa 2,5 kW mocy ciągłej ( 3,0 chwilowej). Wiem, że nie mogę szaleć, jeśli chodzi o ten prawie sprzęt, ale czy mogę podłączyć do niego betoniarkę 3 fazową z silnikiem 1,1 kW ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9994392
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Ocena: 107
    Witam
    Może Pan
    Jerzy

Dodano po 2 [minuty]:

Zakładam że silnik betoniarki i prądnica ma to samo napięcie i częstotliwość.
  • #3 9994545
    1darol
    Poziom 9  
    Witam !
    Według mini specyfikacji, tak
  • REKLAMA
  • #4 9997136
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    Błędnie kol. 1darol jednoskami operuje. Silnik, jak i agregat mają moc 1.1kW oraz 2.5kW. Oczywiście możesz podłączyć nie powinno dziać się nic złego jednak jak to w chińskim wiadomo..
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9997164
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Podłączyć możesz, ale to Chiński agregat więc nie wiadomo czy obciążenie 1.1kW nie zdusi go na tyle że zgaśnie, nam zdarzyło się to z agregatem 4kW Made In China i betoniarką Polską 2,4kW
  • REKLAMA
  • #6 9999396
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Jeśli będzie to działać to się troszkę zdziwię.
    Ten zestaw o którym wspominasz jest zbyt na styk !
  • #7 10029098
    1darol
    Poziom 9  
    Witam
    Otóż , ten zestaw nie jest dla siebie stworzony. nie którzy mieli racje. Agregat jest zbyt słaby i po napełnieniu betoniarki do połowy samym piachem zaczął przejawiać objawy ciężkiego zmęczenia. Kupiłem inną betoniarkę 1 fazową z silnikiem 0.7 kW. Też nie ma szału , ale nie wykorzystuję całej jej objętości i jest ok.
    Mam jeszcze inne pytanie do ekspertów.Jak wiadomo agregaty 3fazowe nie za bardzo lubią obciążenia na 230V. Oczywiście,nie było by problemu gdyby były tam trzy gniazda 230V i każde mogło by obciążać inną fazę, lecz niestety jest tylko jedno Czy w związku z tym, mogę je sobie rozdzielić np. z gniazda siłowego (bez ingerencji w sam agregat) i wykorzystywać inne fazy dla zachowania proporcji, lub podłączenia kilku urządzeń jednocześnie ?
    Pozdrawiam Darol
  • #8 10030138
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Idziesz do hurtowni elektrycznej i kupujesz gotową skrzynkę z gniazdami 230V i gniazdem siłowym którą potem podłączasz do agregatu ! I musisz pilnować równomiernego obciążenia faz.
  • #9 10101338
    1darol
    Poziom 9  
    Witam
    Dziękuję za odpowiedzi w w temacie .
    Okazuje się że mój zakup agregatu 3fazowego nie był najkorzystniejszy.może uda mi się go wymienić na podobny lecz 1fazowy.Jeszcze jedna ciekawostka,agregat posiada również gniazdo 2fazowe .Ciekawi mnie , jakie urządzenie można podłączyć pod owe gniazdo przy takich możliwościach kW ?!
  • #10 10110602
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Gniazdko 2 fazowe ? Chyba chodzi Ci o gniazdo jednofazowe. Jeśli jest niebieska z trzema złączami jest to jednofazowe złącze !
    Czy agregat 3-fazowy 2,5 kW zasili betoniarkę 1,1 kW?
  • #11 10120270
    1darol
    Poziom 9  
    Witam
    Oczywiście ,że jednofazowe, W błąd wprowadzili mnie - fahowcy -którzy akurat byli w sklepie kiedy chciałem kupić wtyczkę do owego gniazda, a że jest to mój pierwszy agregat ,uwierzyłem .Mimo wszystko dziękuję za wyjaśnienie
    Pozdrawiam Darol

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy agregat 3-fazowy o mocy 2,5 kW może zasilić betoniarkę 3-fazową z silnikiem 1,1 kW. Odpowiedzi wskazują, że teoretycznie jest to możliwe, jednak ze względu na chińską produkcję agregatu, istnieje ryzyko, że obciążenie 1,1 kW może być zbyt duże, co może prowadzić do wyłączenia agregatu. Użytkownik zauważa, że po napełnieniu betoniarki piaskiem, agregat wykazuje oznaki przeciążenia. W odpowiedzi na dodatkowe pytania, poruszono kwestie dotyczące równomiernego obciążenia faz oraz możliwości podłączenia innych urządzeń do gniazda siłowego. Użytkownik planuje wymianę agregatu na model jednofazowy, a także wyjaśnia nieporozumienie dotyczące gniazda 2-fazowego, które okazało się być jednofazowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA