logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - "Konfigurowanie aktualizacji systemu Windows" w kółko

_jta_ 02 Mar 2020 20:14 4380 4
REKLAMA
  • #1 18506345
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4262
    Przy starcie pojawia się na czarnym ekranie (z kolorową flagą MS) komunikat "Trwa uruchamianie systemu Windows", potem czarny ekran, potem na kolorowym tle "czekaj...", potem "Przygotowanie do konfigurowania systemu Windows" z "Nie wyłączaj komputera", potem "Konfigurowanie aktualizacji systemu Windows" z "Ukończono xx%" (xx się zmienia, dochodzi do 68%) i "Nie wyłączaj komputera", i na koniec restart komputera - i tak w kółko.

To już występowało wielokrotnie - kilka razy udało się uruchomić komputer przerywając uruchamianie Windows prawie na samym początku (potem nie działa) przez Alt-Ctrl-Del, i przy następnym starcie proponowało uruchomienie narzędzia do naprawiania systemu. Ale wcześniej dochodziło do 82%, a teraz to narzędzie stwierdziło, że nie potrafi naprawić automatycznie.

Nie da się automatycznie, to może da się ręcznie. Prawdopodobnie jakaś aktualizacja jest wadliwa. Jak ją rozpoznać i wyrzucić?
  • REKLAMA
  • #2 18506358
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Sprobuj zmienic nazwe pliku C:\windows\winsxs\pending.xml na C:\windows\winsxs\pending.bck i sprawdz czy system sie uruchomi.
  • REKLAMA
  • #3 18506468
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Kolobos napisał:
    Sprobuj zmienic nazwe pliku C:\windows\winsxs\pending.xml na C:\windows\winsxs\pending.bck i sprawdz czy system sie uruchomi.

Zmieniłem na "pending.bad". Wygląda na to, że bez zmian - właśnie mam "Konfigurowanie aktualizacji systemu Windows"...

A jednak nie - pojawił się komunikat w stylu "Naciśnij Ctrl-Alt-Del, aby się zalogować". Może coś z tego wyjdzie... ale już nie dzisiaj.
  • REKLAMA
  • #4 18506474
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    To jeszcze cleanup.xml z tego samego katalogu.
  • #5 18510124
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Zrobiłem backup systemu (ntfsclone pod Linux-em), zweryfikowałem go, i dopiero teraz wystartowałem ponownie - Windows zaproponował mi zalogowanie się, i udało się to zrobić. Więc wygląda na to, że działa - jak znowu będzie chciał w kółko konfigurować aktualizację, to odtworzę system z backupu i mam nadzieję, że zadziała.

No, niestety nie za bardzo działa: system napotyka problem krytyczny, zapowiada restart za minutę i po minucie rzeczywiście to robi...
REKLAMA