logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips - 50PUS6162/12, odwrócony obraz w poziomie.

marek07 05 Mar 2020 15:25 4221 10
REKLAMA
  • #1 18512318
    marek07
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Witam.
    W odbiorniku Philips 50PUS6162/12 został odwrócony obraz w poziomie tak, że wszystkie napisy idą od końca, jakby lustrzane odbicie. Kolega się wyspał na pilocie i teraz taki efekt. Czy ktoś zna jak ustawić lub przestawić kod matrycy w trybie serwisowym, żeby powrócił prawidłowy obraz. Chodzi mi głównie, która opcja w trybie serwisowym odpowiada za ustawienia matrycy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18513002
    wojtekrtv
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Aby zmienić kod matrycy nie trzeba wchodzić w tryb serwisowy.
    Na włączonym tv, pilotem wybrać 062598 menu "XXX" w ( w miejsce ''xxx'' wpisać klawiaturą z pilota kod matrycy znajdujący się na pokrywie telewizora ) umieszczony kod dwu-, lub trzy-cyfrowy podany jest w kwadratowym polu na tabliczce znamionowej. Po czym wyłączyć i ponownie włączyć telewizor.
  • #4 18513098
    marek07
    Poziom 20  
    po wpisaniu kodu 034 matrycy wyłaczył się.Po tym wyłączyłem z kabla zasilającego i włączyłem ponownie.Niestety obraz dalej odwrócony,Może jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #5 18513126
    wojtekrtv
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Wątpię żeby problem nastąpił przy użyciu pilota.
    Miałem kiedyś taki problem w starym lcd Philips i powodem był niełączący flex na szybie matrycy, nie sugeruję że tu będzie to samo, ale szukałbym jednak w tych okolicach. Sprawdź taśmy z t-cona do szyby (o ile jest t-con osobny lub na mb.)
    - Wypnij jedną lub drugą włącz telewizor na jednej lub na drugiej i sprawdź co się dzieje z obrazem.
  • #6 18513171
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    marek07 napisał:
    Kolega się wyspał na pilocie i teraz taki efekt
    Ktoś musiał coś wgrywać, lub grzebać w trybie serwisowym. Jakby (Twój) kolega (właściciel TV) wyspał się na pilocie, to by się baterie wyczerpały, albo pilot uszkodził, a nie przestawiłby typu matrycy. Ale też zdarzają coraz dziwniejsze uszkodzenia.
    Spróbuj wejść w tryb serwisowy : TV włączony, na pilocie naciskamy 0,6,2,5,9,6,Menu. Naciskasz szybko, czasem trzeba próbować kilka razy.
  • #7 18514363
    marek07
    Poziom 20  
    na razie poddaję się choć zgodnie z serwisówką wpisałem poprawny kod matrycy oraz uruchomiłem opcję Panel flip-odwrócenie obrazu,ale nic nie pomogło.Prawdopodobnie faktycznie ktoś namieszał,ze trzeba będzie wymieniać płytę główną,bo nie myslę ,że to tcon.
  • #8 18520274
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 594
    try the menu / 1999 / BACK quickly. PANEL FLIP 50 position /OF/ на /ON/
  • #9 18520349
    marek07
    Poziom 20  
    I tried but without result. I have not any idea
  • REKLAMA
  • #10 18520796
    Adam4321
    Poziom 20  
    Ocena: 85
    Jeżeli ustawienie kodu produktu nie rozwiązało problemu to potrzebne jest oprogramowanie serwisowe PKG+ NVM. Jednak żeby uzyskać do niego dostęp trzeba mieć kogoś znajomego w autoryzowanym serwisie.

Ewentualnie, jeszcze raz ustaw kod produktu a następnie w trybie fabrycznym (menu 1999 back) zrób reset do ustawień fabrycznych funkcja 'virgine mode'

P.S raczej nikt nie mieszał, podobno to typowy problem dla tej platformy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Philips 50PUS6162/12, w którym obraz został odwrócony w poziomie, co spowodowało, że napisy są lustrzanym odbiciem. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod rozwiązania problemu, w tym wprowadzenie kodu matrycy za pomocą pilota (062598) oraz sprawdzenie połączeń elastycznych matrycy. Użytkownicy podali również instrukcje dotyczące wejścia w tryb serwisowy oraz resetowania ustawień fabrycznych. W przypadku braku skuteczności, zasugerowano, że problem może wymagać oprogramowania serwisowego lub wymiany płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA