logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki domofon 4-żyłowy wybrać bez znajomości modelu?

Waterfallka 07 Mar 2020 18:52 1014 13
REKLAMA
  • #1 18516674
    Waterfallka
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Nie znam się, dzwoniłam do kilku elektryków ale im się nie chciało wymieniać, a błagać ich nie będę. Coś szukałam w internecie ale kiepskawo.
    Ktoś wie czy kupić domofon nowy do wymiany 4 żyłowy czy inny trzeba? I który kabelek jest od czego :/ niestety nie znalazlam jaki to model info na nim nawet firmy nie ma. Ktoś się zna i posłuży pomocą? Będę wdzięczna.
    Jaki domofon 4-żyłowy wybrać bez znajomości modelu?
  • REKLAMA
  • #2 18516971
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Patrząc od lewej masz kolejno:

Masa
    Mikrofon
    Słuchawka
    Wywołanie

Kolory sama najlepiej określ, bo na zdjęciu słabo je widać (szczególnie ten pierwszy z lewej).
    Za ten unifon możesz wstawić dowolny analogowy do systemów 4, 5 lub 6 żyłowych, np. Cyfral 5P, Wekta TK6 i kilka innych. Upewnij się jednak, czy nie wymieniono całego systemu w twoim bloku na cyfrowy.
  • #3 18517048
    Waterfallka
    Poziom 7  
    dziękuję bardzo, czyli do wymiany jako nowy czterożyłowy kupić? nie wiem po co są jeszcze pozostałe czerwone kabelki >.<
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18517065
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Patrz tylko na te kabelki, które wychodzą ze ściany i są podłączone do unifonu. Te czerwone to nie instalacja, a jedynie kabelki łączące płytkę unifonu z przyciskiem otwierania. Na to w ogóle nie zwracaj uwagi.
    Odnośnie kolorów to według zdjęcia masz kolejno od lewej:

szary (brązowy?) - masa
    zielony - mikrofon
    czerwony - słuchawka
    niebieski - wywołanie

biały i żółty wolne (rezerwa)

Co do modelu unifonu, to przypuszczam, że jest to "GM-WO".
  • #5 18924944
    Waterfallka
    Poziom 7  
    Problem, działa słuchawka a nie działa przycisk otwierania drzwi i nie ogarniam co zl Jaki domofon 4-żyłowy wybrać bez znajomości modelu? Jaki domofon 4-żyłowy wybrać bez znajomości modelu? e zrobiłam Jaki domofon 4-żyłowy wybrać bez znajomości modelu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18925010
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Zworki ZW2 i ZW3 mają być założone (tak jest w instrukcji). Ty masz w tej chwili założoną jedynie ZW3.
  • #7 18926491
    Waterfallka
    Poziom 7  
    Sprawdziłam, kable niby podłączone właściwie, złączki założone jak w instrukcji... A nie działa otwieranie ani prawie nie słychać jak mówię przez domofon, jedynie dzwonek dobrze działa.... Nie wiem co jest nie tak. A ludzi też dobrze słyszę, oni mnie prawie w ogóle Jaki domofon 4-żyłowy wybrać bez znajomości modelu?
  • #8 18926508
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    Waterfallka napisał:
    Sprawdziłam, kable niby podłączone właściwie

Skąd taka pewność?

Waterfallka napisał:
    Nie wiem co jest nie tak. A ludzi też dobrze słyszę, oni mnie prawie w ogóle

Regulując potencjometrem czułości mikrofonu coś się zmienia (słyszalność na dole)?

Pozdrawiam
  • #9 18926524
    Waterfallka
    Poziom 7  
    Cytat:
    Skąd taka pewność?

Kabelki się trzymają, podłączyłam je tak jak mi radzono, sprawdzałam też z instrukcją, wszystkie się trzymają jak powinny... Zworki też założone jak w instrukcji :x

Cytat:
    Regulując potencjometrem czułości mikrofonu coś się zmienia (słyszalność na dole)?

Nic się nie zmienia
  • Pomocny post
    #10 18926606
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 533
    Tak czy owak, otwieranie winno być, tj. górny przycisk w unifonie aktywny.
    Sprawdź czy środkowy mostek ZW2 jest dobrze założony, coś jakby mijał się z pinem.
    Co do rozmowy to zmieniłaś czułość mikrofonu "2" stąd może słabo słychać, podkręć go tak by zaczynało sprzęgać.
    Gdy dalej kiepsko, to kabelki nieprawidłowo podłączone lub nie ma ich ciągłości elektrycznej do unifonu.
    P.s
    A zamień jeszcze kabelki MASY i SPK, gdy efektów brak, to zrób taki test:
    Odkręć wszystkie 4 kabelki od unifonu i zewrzyj je razem na chwilę, nasłuchując czy na dole wyrczy rygiel . Jeśli wyrczy tj. otwieranie ok. (nic tu Cię nie kopnie, nic nie zepsujesz).
  • REKLAMA
  • #11 18927697
    Waterfallka
    Poziom 7  
    Zmieniłam czułość, niby troszkę lepiej mnie słychać ale i tak zbyt cicho niż powinno być
    Podmienilam masę z spk nic to nie zmieniło
    Robiłam kombinacje ze zworkami, Podmienilam też spk pod sw1 I innym założeniem zworek bo były dwie opcje na 4 żyły w instrukcji, nadal - nasłuch normalnie działa, mikrofon jako tako ledwie, dzwonek poprawnie ale otwieranie nic a nic.
    Zastosowałam się do zalecenia i zrobiłam próbę z kabelkami, jak je wszystkie stykałam nic się nie działo, czyli to coś z kablem od otwierania?
    Pozostaje jakiś elektryk jako opcja?
  • Pomocny post
    #12 18927888
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Czy w starym unifonie otwieranie działało? Pytam dlatego, bo może była jakaś zmiana zasilacza (centralki) i otwieranie jest na jednej lub obydwu żyłach niewykorzystywanych wcześniej. Możesz to łatwo sprawdzić. Podczas gdy masz słuchawkę przy uchu dotknij kolejno białym i żółtym kabelkiem do zacisku masy. Inna opcja, to zewrzyj te kabelki ze sobą (krótkotrwałe).
  • #13 18928326
    Waterfallka
    Poziom 7  
    Po części ta odpowiedź mi pomogła bo tyklam losowo jeden z kabli. wnerwilam się i na chybił trafił podłączyłam kable prócz pewnych mikrofonu i słuchawki, zworki też siedzą tak jak nie powinny bo jakoś na pierwszej, podłączyłam losowo jeden z kabli tych dodatkowych biały na spk i wszystko działa o dziwo nagle cacy... 🤔 Nie rozumiem co tam odwaliłam ale działa więc już nie będę tykać, ale zgodnie z instrukcją to ani trochę nie jest, dwa te pozostałe kable złaczalam i nic się nie działo ale jak już coś pomieszałam to wszystko gra, dziękuję za pomoc 😂😁
  • #14 18928332
    Waterfallka
    Poziom 7  
    Po części ta odpowiedź mi pomogła bo tyklam losowo jeden z kabli. wnerwilam się i na chybił trafił podłączyłam kable prócz pewnych mikrofonu i słuchawki, zworki też siedzą tak jak nie powinny bo jakoś na pierwszej, podłączyłam losowo jeden z kabli tych dodatkowych biały na spk i wszystko działa o dziwo nagle cacy... 🤔 Nie rozumiem co tam odwaliłam ale działa więc już nie będę tykać, ale zgodnie z instrukcją to ani trochę nie jest, dwa te pozostałe kable złaczalam i nic się nie działo ale jak już coś pomieszałam to wszystko gra, dziękuję za pomoc 😂😁

Dodano po 2 [minuty]:

Misz masz na losowo ostatnie podejście, działa dzięki szczęśliwemu trafowi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w wyborze nowego domofonu 4-żyłowego, nie znając modelu ani producenta. Otrzymał wskazówki dotyczące podłączenia kabli: masa, mikrofon, słuchawka i wywołanie, a także sugestie dotyczące modeli unifonów, takich jak Cyfral 5P i Wekta TK6. W trakcie dyskusji pojawiły się problemy z działaniem przycisku otwierania drzwi oraz słyszalnością rozmów. Użytkownicy doradzili sprawdzenie zworków oraz potencjometru czułości mikrofonu. Ostatecznie, po kilku próbach i losowym podłączeniu kabli, użytkownik zdołał uruchomić domofon, mimo że nie stosował się do instrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA