logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować szyfrator do trzech różnych drzwi garażowych?

czuprus 07 Mar 2020 21:58 1248 7
  • #1 18517128
    czuprus
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich majsterkowiczów. Mam garaż z dwiema bramami wjazdowymi działające z automatem (dokładnie to za dwa tygodnie będę wstawiał drugą bramę i automat do niej ale to chyba bez znaczenia) oraz drzwi wejściowe. Chciałbym założyć szyfrownik żeby otwierać drzwi wejściowe jednym kodem drugie garażowe innym kodem i kolejne drzwi garażowe innym kodem. Myślicie ze tak się da zrobić?
    Czy lepiej było by założyć przycisk dzwonkowy do napędów a do drzwi wejściowych dać szyfrownik?
    Chodzi o to żeby sensownie otwierać każde drzwi z osobna bez użycia pilota oraz żeby nie było nie wiadomo jakiej ilości kodów do zapamiętania.

Co radzicie?
  • #2 18517351
    plmatrixpl
    Poziom 12  
    Takie kontrolery dostępu z klawiaturą mają zazwyczaj 1-2 wyjścia. Możesz poszukać takiego z trzema, ale może być ciężko. W takiej konfiguracji jak u ciebie możnaby się pokusić o zakup centrali kontroli dostępu i czytnika zbliżeniowego z klawiaturą, który łączy się z nią po złączu szeregowym. W takiej konfiguracji będziesz miał w sumie nawet 6 wyjść.
  • #3 18517446
    czuprus
    Poziom 8  
    Jak patrzę na allegro to takie centrale kontroli dostępu kosztują 500 albo ponad 1000 złotych więc takie rozwiązanie odpada ponieważ jest za drogie. Kupię szyfrator to koszt około 200 zł i założę do drzwi wejściowych a do automatów dokupię przycisk żeby otwierać można było od środka bez pilota. Dobrze to kombinuje ?

Będę potrzebował transformator obniżający zasilanie na 12v, elektrozaczep, szyfrator oraz przewód dwu żyłowy ?
  • #4 18519556
    plmatrixpl
    Poziom 12  
    Nie chcę Cię odwodzić od twojego pomysłu, ale możesz zerknąć na coś takiego:
    https://www.roger.pl/pl/kontrola-dostepu/syst...rolery-dostepu/pr311se-kontroler-dostepu.html
    Ma 3 wyjścia, co prawda tylko jedno typowo przekaźnikowe, ale do tego tranzystorowego wystarczy podłączyć jakąś płytkę przekaźnikową za kilka złotych ze sklepu elektronicznego i wszystko powinno działać. Powinno też być znacznie bezpieczniejsze od pierwszego, lepszego szyfratora.
    Wczytaj się w instrukcję jest tam opcja wykorzystania dwóch flag systemowych AUX1 i AUX2 do sterowania urządzeniami poza elektrozaczepem w drzwiach.
  • #5 18519824
    czuprus
    Poziom 8  
    Fajny pomysł ale taki kontroler 400 zł to wolę kupić zwykły na jedno wyjście za 200 zł i dołożyć przyciski tak jak pierwotnie założyłem... Lista zakupów tak jak wcześniej pisałem ?
  • #7 18520684
    plmatrixpl
    Poziom 12  
    Twoja lista się zgadza, tylko pamiętaj że przyciski powinny być monostabilne(dzwonkowe), a zasilacz nie musi być transformatorowy, byle spełniał wymagania kontrolera co do napięcia i natężenia.
    --
    Ja tego Rogera znalazłem za 324zł z 10 kartami, zasilaczem i elektrozamkiem...
  • #8 18521226
    czuprus
    Poziom 8  
    Zdecydowałem się to co założyłem od początku. W tym tygodniu kupię kontroler dostępu... i zobaczymy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować szyfrator do trzech różnych drzwi garażowych oraz drzwi wejściowych, aby móc otwierać je różnymi kodami bez użycia pilota. W odpowiedziach zasugerowano różne rozwiązania, w tym zakup centrali kontroli dostępu z klawiaturą, jednak ze względu na wysokie koszty, użytkownik zdecydował się na szyfrator za około 200 zł do drzwi wejściowych oraz przycisk dzwonkowy do automatyki garażowej. Wskazano również na potrzebę transformatora obniżającego napięcie, elektrozaczepu oraz przewodu dwużyłowego. Użytkownik ostatecznie postanowił kupić kontroler dostępu, aby zrealizować swoje założenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA