logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Integra 64 na dwie strefy z klawiaturą w sypialni?

NazwaUżytkownika7 09 Mar 2020 09:41 1167 3
REKLAMA
  • #1 18519924
    NazwaUżytkownika7
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie wszystkich zgromadzonych na tym zacnym forum.

Uprzejmie proszę o potwierdzenie mojej tezy, lub też wskazanie mi gdzie się mylę.

Mam Ci ja Integrę 64, czujników masa, prawie wszystkie w sumie, ale jedna strefa. Manipulator sam w sobie jest obecny w miejscu całkiem niepotrzebnym, jako relikt dawnej instalacji, ale że czujki od niego idą i nikt go nie rusza. Używa się codziennie klawiatury strefowej, która jest w garażu, będącym główną drogą wejścia i wyjścia. Nocna ochrona jest realizowana jako uzbrojenie z blokadami kilku czujników wokół sypialni, robi się to z manipulatora na drugim końcu domu, czas na wejście, wyjście itp. Nic fajnego. Ale jest pomysł i tu moja prośba o uświadomienie mnie czy błądzę czy mam rację. Mam klawiaturę strefową śliczną i nowiutką, co zalega w szafie i plan żeby założyć ją w sypialni. Zrobić dwie strefy. Nocną - czyli 90 proc. domu - bez kilku czujników wokół sypialni i dzienną - będącą właśnie tymi kilkoma czujnikami nieaktywnymi w nocy, ale które chciałbym również uzbrajać w dzień. Klawiaturę w sypialni przydzielam do nocnej. Klawiaturę w garażu do dziennej czyli tych kilku czujników, a nocną ustawiam jako zależną typu OR - zależną od dziennej. W moim zamyśle umożliwi do uzbrojenie obu stref czyli całości domu z garażu.
    Czy ma to sens, czy będą z tym jakieś problemy w codziennej eksploatacji?

Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18521863
    NazwaUżytkownika7
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Jest jeszcze pewna komplikacja, która chyba może mieć znaczenie. Chodzi o to, że rozbrajanie obu stref byłoby z klawiatury strefowej w garażu uzbrajającej strefę dzienną (i zależną nocną), a która znajduje się w fizycznie w strefie nocnej, do której dojście torujemy opóźnieniem z pilota. Czy to problem?

I tak przy okazji, jeśli można to wyjaśnić, celem właściwego zrozumienia tematu, dlaczego (w podawanym przez Pana podobnym przypadku w tamtym wątku) nie działa strefa zależna OR?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 18524273
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 536
    NazwaUżytkownika7 napisał:
    I tak przy okazji, jeśli można to wyjaśnić, celem właściwego zrozumienia tematu, dlaczego (w podawanym przez Pana podobnym przypadku w tamtym wątku) nie działa strefa zależna OR?

Strefa "OR" uzbraja się tylko poprzez uzbrojenie strefy sterującej, nie ma możliwości uzbrojenia hasłem, a na tym zależało autorowi linkowanego postu.
    Chodzi o to, że rozbrajanie obu stref byłoby z klawiatury strefowej w garażu uzbrajającej strefę dzienną (i zależną nocną), a która znajduje się w fizycznie w strefie nocnej, do której dojście torujemy opóźnieniem z pilota.

Klawiatura strefowa obsługuje tylko jedną strefę, jeżeli drugą zrobisz jako zależną od tej pierwszej to nie powinno być problemów.
    Rozbrojenie z klawiatury strefy 1 automatycznie rozbroi strefę zależną 2. Opóźnienie z pilota jedynie pozwala na dojście do klawiatury w ograniczonym czasie i nie ma wpływu na rozbrojenie stref.

Dodano po 2 [minuty]:

Klawiaturę w sypialni przydzielam do nocnej. Klawiaturę w garażu do dziennej czyli tych kilku czujników, a nocną ustawiam jako zależną typu OR - zależną od dziennej. W moim zamyśle umożliwi do uzbrojenie obu stref czyli całości domu z garażu.

Jeżeli ustawisz strefę nocną jako "OR" to nie załączysz jej z klawiatury w sypialni.
REKLAMA