logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Golf IV 3D 2001: Awaria centralnego zamka i aktywacja alarmu

Szybki213 09 Mar 2020 13:59 7506 8
REKLAMA
  • #1 18520358
    Szybki213
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, to mój pierwszy post, także jak coś napiszę nie tak to odrazu przepraszam. Mam problem z centralnym zamkiem w golfie 4 3D 2001. Nie mogę zamknąć, ani otworzyć auta z pilota, tylko manualnie. Kiedy samochód jest otwarty słychać co jakiś czas że coś w zamku przeskakuje jakby otwierał i zamykał. Jak otwieram dzwi to włącza się alarm.
    Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję:-)
  • REKLAMA
  • #2 18520807
    zizimen1994
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    A na otwartych drzwiach pilot działa?
  • REKLAMA
  • #3 18520986
    Szybki213
    Poziom 5  
    Nie, świecą tylko kierunkowskazy, ale zamki nie reagują
  • #4 18520990
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18521085
    Szybki213
    Poziom 5  
    W vcds mam błędy z modułu centralnego zamka, czy moduł znajduje się w drzwiach razem z silniczkiem do szyb, bo z tego co widziałem to do niego idzie gruba wiązka kabli, czy może za wszystko odpowiada moduł komfortu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18521954
    m.marcin
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Jeżeli będzie błąd któregokolwiek zamka w drzwiach to centralny zamek nie zadziała prawidłowo.
    Baterii na razie bym nie wymieniał bo uważam że nie trzeba.
    Do sprawdzenia zamki w VCDS - każdy z osobna pokazuje stan mikrostyków , a krańcówki potwierdzające zamknięcie drzwi łatwo sprawdzić : kluczyk do stacyjki, włączyć zapłon, a potem kolejno otwieramy drzwi i zamykamy , obserwując czy zapala się lampka oświetlenia wewnątrz.
    Zlokalizować usterkę i usunąć .
    W Golf 4 centralny działa na zasadzie " zamknij , zabezpiecz " - w praktyce słychać podwójne działanie silniczków w zamkach.
    Tylko wtedy gdy wszystko sprawne, centralny działa poprawnie.
  • #7 18522709
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18522737
    Szybki213
    Poziom 5  
    Ok, postaram się wszystko sprawdzić
    Dzięki za informację
  • #9 19133812
    Szybki213
    Poziom 5  
    Witam, trochę to trwało, ale w końcu udało mi się rozwiązać problem zamków, a mianowicie, podmieniłem zamek w lewych drzwiach, ale to nic nie pomogło, sprawdziłem również kable i wszystko było ok. Postanowiłem podmienić moduł komfortu i faktycznie to było przyczyną, zakodowałem pilota i wymieniłem zamek w drzwiach pasażera, ponieważ był on całkowicie uszkodzony i po tym wszystko zadziałało normalnie.
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z centralnym zamkiem w VW Golf IV 3D z 2001 roku, który nie reagował na pilota, a alarm włączał się przy otwieraniu drzwi. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie baterii pilota, kabli w drzwiach oraz modułu komfortu. Po dalszej diagnostyce i wymianie uszkodzonego zamka w drzwiach pasażera oraz modułu komfortu, problem został rozwiązany, a centralny zamek zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA