logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu i świeci się czerwona dioda CPU na Aorus B450 Elite

JestemKuba 10 Mar 2020 21:03 6279 8
REKLAMA
  • #1 18523136
    JestemKuba
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z komputerem dopiero co złożonym, gdy odpalam komputer w ogóle nie ma obrazu i świeci się dioda cpu.
    Części w komputerze :
    Obudowa:Genesis Titan 750 blue
    Płyta główna :Aorus gaming B450 elite
    Procesor: AMD Ryzen 5 1600
    Pamięć Ram:HYPERX Fury 8GB 2666MHz
    Grafika : Gigabyte Nvidia Geforce Gtorce 730 2GB(wiem że słaba ale na razie mam tą ale działa)
    Zasilacz:Zasilacz ATX AK-B1-550 550W
  • REKLAMA
  • #2 18523288
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    JestemKuba napisał:

Zasilacz:ATX 550 w

Co to za zasilacz ?
  • REKLAMA
  • #3 18523383
    JestemKuba
    Poziom 2  
    atomic99 napisał:
    JestemKuba napisał:

Zasilacz:ATX 550 w

Co to za zasilacz ?

Narazie dość tani Zasilacz ATX AK-B1-550 550W. Mam zamiar kupić sobie 850W, ale na razie nie mogłem i kupiłem ten. Ale pomimo to powinno chodzić, a nie chodzi pali się ciągle czerwona dioda od cpu i nie ma wogule obrazu.
  • REKLAMA
  • #4 18523425
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    atomic99 napisał:
    Co to za zasilacz ?

Szrot nad szroty ze wszystkich czarnych list:
    Akyga

JestemKuba napisał:
    550W

Tyle to on może ma, jak przywali w niego piorun :lol:
    Wymień ten złom na markowy Zasilacz!
    Chyba, że chcesz za chwilę wymieniać usmażone podzespoły.
  • REKLAMA
  • #5 18523476
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8306
    Pomijając fatalny zasilacz (i pomijając fakt, że do tego zestawu nie jest potrzebne 850W w żadnym wypadku, przy aktualnej karcie nawet 200W nie jest potrzebne, jak się dołoży lepsza to porządny zasilacz 450W będzie wystarczający) - komputer w tej konfiguracji mimo wszystko powinien wystartować, o ile wszystko jest sprawne.

W zasadzie nie tylko zasilacz jest słabo dobrany, płyta główna też (jest słaba, napis Aorus i ładne malowanie nie kompensują sekcji zasilania CPU żywcem wziętej z biurowego modelu B450M-DS3H/B450M-S2H), a pamięci mogłyby być szybsze, a obudowa ma kupę wentylatorów i ledów, ale ze względu na jej konstrukcję chłodzenie w obudowach z jednym wentylatorem bywa lepsze. Ale nie o tym jest ten temat.

Zestaw po prawidłowym złożeniu powinien działać, jeśli wszystko jest sprawne i poprawnie zamontowane.

Upewnij się, że pamięci są poprawnie dociśnięte w slotach i że są one zamontowane we właściwych slotach (drugim i czwartym, licząc od strony procesora).
    Upewnij się, że zasilanie procesora jest podłączone (wtyk 8 pin przy gnieździe procesora).
    Podłącz głośniczek (buzzer) do gniazda F-panel (cztery piny w jego prawym górnym rogu, patrząc na płytę zamontowaną w obudowie) i przy włączaniu posłuchaj, czy nie piszczy.

Zrób wyraźne ogólne zdjęcia całego montażu wewnątrz, aby było widać montaż. Może uda się wyłapać błąd na zdjęciach.
  • #6 18523737
    JestemKuba
    Poziom 2  
    dt1 napisał:
    Pomijając fatalny zasilacz (i pomijając fakt, że do tego zestawu nie jest potrzebne 850W w żadnym wypadku, przy aktualnej karcie nawet 200W nie jest potrzebne, jak się dołoży lepsza to porządny zasilacz 450W będzie wystarczający) - komputer w tej konfiguracji mimo wszystko powinien wystartować, o ile wszystko jest sprawne.

W zasadzie nie tylko zasilacz jest słabo dobrany, płyta główna też (jest słaba, napis Aorus i ładne malowanie nie kompensują sekcji zasilania CPU żywcem wziętej z biurowego modelu B450M-DS3H/B450M-S2H), a pamięci mogłyby być szybsze, a obudowa ma kupę wentylatorów i ledów, ale ze względu na jej konstrukcję chłodzenie w obudowach z jednym wentylatorem bywa lepsze. Ale nie o tym jest ten temat.

Zestaw po prawidłowym złożeniu powinien działać, jeśli wszystko jest sprawne i poprawnie zamontowane.

Upewnij się, że pamięci są poprawnie dociśnięte w slotach i że są one zamontowane we właściwych slotach (drugim i czwartym, licząc od strony procesora).
    Upewnij się, że zasilanie procesora jest podłączone (wtyk 8 pin przy gnieździe procesora).
    Podłącz głośniczek (buzzer) do gniazda F-panel (cztery piny w jego prawym górnym rogu, patrząc na płytę zamontowaną w obudowie) i przy włączaniu posłuchaj, czy nie piszczy.

Zrób wyraźne ogólne zdjęcia całego montażu wewnątrz, aby było widać montaż. Może uda się wyłapać błąd na zdjęciach.

Już wiem w czym problem zasilanie procesora nie mam podpięte to jest wejście 8 pinowe, a w tym zasilaczu jest tylko 6 pinowe wejście. Mogę wsadzić to czy muszę kupić przejściówkę na 8?
  • #7 18523780
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zatem może z łaski swojej zapoznaj się z instrukcją do własnego sprzętu??
    https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_b450-aorus-elite_1002_e.pdf

I nie cytuj całych postów!
  • #8 18524566
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    JestemKuba napisał:
    Już wiem w czym problem zasilanie procesora nie mam podpięte to jest wejście 8 pinowe, a w tym zasilaczu jest tylko 6 pinowe wejście. Mogę wsadzić to czy muszę kupić przejściówkę na 8?

No jak uda ci się wcisnąć te 6pin od zasilania karty graficznej w gniazdo CPU 8pin, to szacun i uwalona płyta główna.

@JestemKuba W zasilaczu masz wtyk [CPU ATX 12V 4-pin], podłącz go jak na załączonym schemacie:

Ogólnie to kup porządny zasilacz i dopiero co cokolwiek podłączaj.
  • #9 18525243
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8306
    JestemKuba napisał:

6 pinowe zasilanie służy do zasilania karty graficznej, jeśli masz czteropinowe zasilanie procesora to podłacz je tak, jak pokazano na obrazku wyżej (połowa gniazda obsadzona wtyczką, druga połowa pusta). Połówka wejdzie bez użycia siły (w przeciwieństwie do zasilania karty graficznej).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nowo złożonym komputerem, który nie wyświetla obrazu, a świeci się czerwona dioda CPU na płycie głównej Aorus B450 Elite. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z niewłaściwego zasilacza ATX AK-B1-550 550W, który nie dostarcza odpowiedniego zasilania do procesora. Użytkownik odkrył, że nie podłączył 8-pinowego zasilania CPU, a zasilacz ma jedynie 6-pinowe złącze. Udzielono wskazówek dotyczących podłączenia zasilania oraz zalecano wymianę zasilacza na markowy model, aby uniknąć uszkodzenia podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA