logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikacja PC<->konwertery ethernet/RS232/485

zenek_n7 11 Mar 2020 08:38 513 5
  • #1 18523701
    zenek_n7
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,
    Dla mnie problem wygląda tak mam jakiś konwerter np. NPort5450(Eth<->Rs232/422/484) ew ETH2(Eth<->Mbus) i komputer odpytuje za jego pomocą urządzenia RS . Urządzenia w tym przypadku "wiszą" na wirtualnych com'ach w PC.
    Tworzy się zdalny com na Ethernecie.
    A ja chciałbym mieć możliwość dostania się do tych urządzeń z innego PC.
    Czego nie wiem, aby tego dokonać?
    Czy trzeba zakupić inne urządzenia z wieloma wirtualnymi portami i każdy PC poprzez inny port połączyć się z konwerterem?
    A co wtedy z ModBus i jego portem 502
    Czy w urządzeniach powinno się ustawiać jakieś przerwanie połączenia wirtuala jak nie ma transmisji z danego PC?
    Pozdrawiam
  • #2 18523720
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam,
    uzywam sporo Nport'ow i u mnie to dziala.
    Nport pracuje w trybie TCP server, czy real com?
    Kazdemu Nport dajesz inne IP i gotowe, ja sie lacze zarowno przez TCP jak i real Com.
    Jezeli chcesz miec mozliwosc podlaczenia kilku komputerow na raz to ustaw w setupie Moxy max connection na wiecej niz 1.
    Pozdrawiam
  • #3 18523733
    zenek_n7
    Poziom 12  
    A co się dzieje w przypadku kolizji?
    W NPortach tak trochę próbowałem z różnymi efektami.
    Szczerze mówiąc w tym konkretnym przypadku chodzi mi o SZR JMTRONIC MegaMuz 2 z którego poza Panelem też chcę przekazywać informacje do scady.
  • Pomocny post
    #4 18523868
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam,
    pracuje glownie na Moxa'ch, jezeli masz wiecej polaczen niz dopuszczalne to poprostu masz blad polaczenia, drugi PC raportuje mi ze nie moze sie polaczyc z danym portem, jak masz Moxe z kilkoma portami to pamietam ze w configu masz mozliwosc przypisania roznych portow pod rozne IP.
    Co do twojego szczegolnego przypadku to nie bardzo moge cos poradzic nie znam tego.
    Pozdrawiam
  • #5 18523939
    zenek_n7
    Poziom 12  
    Tak wiem.
    Jakby człowiek od scady pisał driver porządnie to by najpierw otworzył połączenie na com, następnie pogadał i zamknął połączenie, zwalniając urządzenie zewnętrzne dla innego kompa, a tak klapa.
    Następny się nie dobija.
    Z SZR tylko bardzo porządna instrukcja ew człowiek znający się na rzeczy.
    A na razie protezka w postaci odpytywania panela na porcie 8000 z tablicą wymiany danych pośrodku.
    A czy może miałeś kontakt z ETH2 i Mbus liczniki ciepła / wodomierze?
  • #6 18525130
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Poszukaj pod hasłem brama/gateway protokołów. Modbus RTU na TCPIP czy co tam potrzebujesz.
REKLAMA