logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie urządzenia bez RS232 - Transmisja z portu LAN do sterownika RS232

dejavuu 28 Wrz 2022 21:28 771 15
  • #1 20212541
    dejavuu
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam.

Mam problem polegający na podłączeniu urządzenie które nie posiada już wyjścia rs232. W zamian mogę użyć port lan gdzie chciałbym transmitować danę do sterownika który połączony był przez rs232.
    Próbowałem zastosować moxę, natomiast mam wrażenie, że ona działa tylko i wyłącznie w drugą stronę. Z RS232 zamienie sygnał na LAN.
    Ja potrzebuję transmisji odwrotnej tzn. ETHERNET na RS232.

Czy możecie pomóc?
  • #2 20212595
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Kto będzie inicjował połączenie? Bo nie bardzo zrozumiałem z opisu.

Czyli konwerter ETH<>RS232 ma się połączyć z danym IP:port, czy to Ty będziesz się łączył z danym IP:port aby wysłać dane.
  • #3 20212611
    dejavuu
    Poziom 12  
    funak napisał:
    Kto będzie inicjował połączenie? Bo nie bardzo zrozumiałem z opisu.

Czyli konwerter ETH<>RS232 ma się połączyć z danym IP:port, czy to Ty będziesz się łączył z danym IP:port aby wysłać dane.

Moje urządzenie wysyła dane po ethernecie - odbiór danych ma być po RS232.
  • #5 20212641
    dejavuu
    Poziom 12  
    Jeśli ten interfejs działa jako klient ethernet (wysyła dane) - odbiór RS232 to jak najbardziej.
    Są takie gotowe moduły ? Korzystałem z MOXY to tylko i wyłącznie działało mi w drugą stronę dane wychodziły z RS-a trafiały do moksy i prawidłowo były konwertowane na ethernet.
  • #6 20212657
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    dejavuu napisał:
    Są takie gotowe moduły ?

Istnieją, ale nie są zbyt tanie.
  • #7 20212675
    dejavuu
    Poziom 12  
    inot napisał:
    dejavuu napisał:
    Są takie gotowe moduły ?

Istnieją, ale nie są zbyt tanie.

Cena nie jest tutaj jakoś najważniejsza. Chodzi mi o gotowe rozwiązania. Możesz podać jakiś przykład takiego urządzenia ?
    Jak nie można tutaj tego udostępnić to poprosił bym na priv.

Z góry dzięki za pomoc.
  • #9 20212761
    funak
    Poziom 27  
    jprzedworski napisał:

Potwierdzam,. działa znakomicie ten model, ostatnio stosowałem w urządzeniu w połączeniu z PLC, bo PLC właśnie nie miało RSów, a potrzebowałem dwa lasery połączyć, które właśnie mają RS232.
    Z poziomu PLC nawiązałem połączenie do konwertera. Konwerter ustawiłem jako Serwer.
  • #10 20212770
    inot
    Poziom 38  
    dejavuu napisał:
    korzystałem z MOXY to tylko i wyłącznie działało mi w drugą stronę dane wychodziły z RS-a trafiały do moksy i prawidłowo były konwertowane na ethernet.
    Jeśli ten interfejs działa jako klient ethernet (wysyła dane) - odbiór RS232 to jak najbardziej.

Według danych producenta MOXA NPORT 5110A także może pracować w trybie "klient ethernet".
  • #11 20225680
    dejavuu
    Poziom 12  
    Hej,

Testowałem moxę 5110 niestety bezskutecznie. Na próbę podłączyłem moxę w odwrotną stronę tzn sygnał z mojego czujnika wychodzi RS-em a transmisja danych wraca Lanem - hyperterminalem nasłuchiwałem i w tym przypadku wszystko działa poprawnie (moxa ustawiona w trybie server).

Docelowo ma to wyglądać tak aby czujnik który wysyła dane ma być podpięty ethernetem poprzez moxę i dane chcę odbierać RS-em.
    Ustawiłem moxe w tryb klient i ni jak przy podłączeniu do laptopa przez RS-a nic nie widzę na hyperterminalu.
    O co chodzi ? Ktoś ma jakiś pomysł ?
  • #12 20225869
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 694
    Co to dokładnie znaczy "urządzenie wysyła dane po ethernecie" ?
    Czy producent czujnika podał, że współpracuje on z MOXA NPORT 5110A ?
  • #13 20225882
    inot
    Poziom 38  
    Nie wiem,czy będzie pomocne ale mnóstwo dokumentacji :
    NPort5100
  • #14 20239293
    dejavuu
    Poziom 12  
    TvWidget napisał:
    Co to dokładnie znaczy "urządzenie wysyła dane po ethernecie" ?
    Czy producent czujnika podał, że współpracuje on z MOXA NPORT 5110A ?

Nowy czujnik który zastosowałem ma możliwość komunikacji tylko i wyłącznie po ethernecie - zatem podłączam do laptopa uruchamiam hyperterminal i widzę paczkę jaką nadaje.

Stary bardzo podobny czujnik miał wyjście COM - klienta magistrala obierająca dane była również COM.

Teraz jest problem zasadniczy iż czujnik jest nowej generacji pozbawiony portu COM a dane muszą być odbierane po COM-ie.
    i nie wiem jak je obrobić aby zostały zamienione z jedynego portu Ethernet na RS232.
  • #15 20239387
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 694
    dejavuu napisał:
    Nowy czujnik który zastosowałem ma możliwość komunikacji tylko i wyłącznie po ethernecie - zatem podłączam do laptopa uruchamiam hyperterminal i widzę paczkę jaką nadaje.

Co dokładnie jest wybrane w konfiguracji tego hyperterminala ?
  • #16 20242197
    funak
    Poziom 27  
    Ok, wygląda na to, że czujnik działa w trybie Master Ethernet, czyli trzeba się z nim połączyć, aby uzyskać połączenie i transmisję.

Zatem konwerter Ethernet - RS232 (MOXA) musisz tak ustawić, aby on łączył się z czujnikiem, czyli w ustawieniach wybrać jako Slave Ethernet, nie wiem, jakie tam ma tryby, natomiast dalej już będzie działać po RS232.

Czytnąłem dokumentację MOXA pobieżnie i test tam tryb TCP Client, bo ten tryb będzie Cię interesować.
    Strona 77.
    https://www.moxa.com/Moxa/media/PDIM/S100000213/moxa-nport-ia5000-series-manual-v4.0.pdf

Widzę, że wogóle ten MOXA jest dosyć rozbudowany i to że połączy z wybranym IP:Port, to połowa sukcesu, bo trzeba dalej przekierować dane do konkretnego portu RS232.

Trzeba próbować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem urządzenia, które nie posiada wyjścia RS232, do sterownika RS232, wykorzystując port LAN. W dyskusji poruszono kwestie konwerterów Ethernet-RS232, w tym model MOXA NPORT 5110A, który może działać w trybie klienta Ethernet. Użytkownik testował MOXA, jednak napotkał trudności w odbiorze danych, które są wysyłane przez nowoczesny czujnik tylko po Ethernet. Wskazano, że konwerter musi być skonfigurowany jako klient TCP, aby nawiązać połączenie z czujnikiem. Uczestnicy dyskusji podali również linki do dokumentacji oraz przykładów konwerterów, które mogą spełnić wymagania użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA