logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary komputer, wymiana podzespołów. wymiana ramu procesora

ank4rze 11 Mar 2020 11:33 411 5
REKLAMA
  • #1 18524013
    ank4rze
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam.

Jako że pomogliście mi uruchomić stary komputer, zwracam się o radę jak wzmocnić jego parametry. Główny mój problem to kwestia ile ramu mogę do niego dołożyć.

Uprzedzam, ma on z 12 lat.

DELL
    Płyta główna: OptiPlex GX620
    Ram: DDR2 800mhz, 4 sloty. Obecnie mam 2x1GB
    Procesor: Intel Pentium(R) 4
    Dyski HD: 2x80 1x160 Western Digital

Docelowe przeznaczenie komputera: Internet, zdjęcia.

Chciałbym dołożyć do niego również Dysk SSD 120GB na system i najważniejsze programy.

Kwestia ramu...
    Ile udźwignie owa płyta główna?
    Chciałbym tam zamontować x4 2GB co da mi 8GB ramu ale czy istnieje realna szansa, że udźwignie on 16gb ramu(x4 4GB)?

I czy znajdę w jakieś niskiej cenie znacznie lepszy procesor od owego?
  • REKLAMA
  • #2 18524065
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Nie ma to sensu, nawet jak byś jakimś cudem zamontował 64GB pamięci nie przyspieszy to jego pracy.

Jaki masz system? 2GB dla Windows XP jest wystarczające, dla Windows 7 4GB wskazane. Więcej nie potrzeba.
  • REKLAMA
  • #3 18524071
    Pertol
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Intel Pentium D 945 to jest najmocniejszy procesor jaki możesz tam zastosować, co do ramu wg mnie 2x 2 GB DDR2 to full, więcej ta płyta nie obsłuży.

To są grosze ale czy warto? Jak znajdziesz za fajną kasę to możesz podmienić procesor i dołożyć ramu. Natomiast szału bym się nie spodziewał w wydajności.
  • REKLAMA
  • #4 18524079
    ank4rze
    Poziom 5  
    badboy84 napisał:
    Nie ma to sensu, nawet jak byś jakimś cudem zamontował 64GB pamięci nie przyspieszy to jego pracy.

Jaki masz system? 2GB dla Windows XP jest wystarczające, dla Windows 7 4GB wskazane. Więcej nie potrzeba.

Obecnie jest Win7 ale chyba będzie montowany windows 10.
  • REKLAMA
  • #5 18524087
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Windows 10 na Pentium 4? :lol:
    Może się to uda, może będzie działać ale sensu to nie ma. Powodzenia!
  • #6 18524088
    ank4rze
    Poziom 5  
    Pertol napisał:
    Intel Pentium D 945 to jest najmocniejszy procesor jaki możesz tam zastosować, co do ramu wg mnie 2x 2 GB DDR2 to full, więcej ta płyta nie obsłuży.

To są grosze ale czy warto? Jak znajdziesz za fajną kasę to możesz podmienić procesor i dołożyć ramu. Natomiast szału bym się nie spodziewał w wydajności.

Nie oczekuję szału, ale po tym zmianach on i tak będzie lepszy niż sprzęt na którym obecnie siedzi moja siostra.

Dodano po 1 [minuty]:

badboy84 napisał:
    Windows 10 na Pentium 4? :lol:
    Może się to uda, może będzie działać ale sensu to nie ma. Powodzenia!

Radzisz zostać przy win 7 home premium?

Zastosuję się do rad kolegi wyżej i zastosuję intel pentium d 945 oraz te 4gb ramu
REKLAMA