logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kąt ostrzenia/fazowania pił tarczowych zwykłych do drewna

Enrico5 12 Mar 2020 20:53 10704 9
REKLAMA
  • #1 18527011
    Enrico5
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć pod jakim kątem ostrzyć zęby pił tarczowych zwykłych (bez węglika). Przeszukałem juz cały internet i nie ma konkretnych informacji, wszyscy myślą, że chodzi o kąty natarcia i przyłozenia, a chodzi o fazowanie od przylozenia i natarcia. Mam nadzieję, że znawcy, którzy mieli z tym doczynienia i ostrzą piły będą wiedzieli o co chodzi. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18527162
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Może to Ci się przyda.
    Załączniki:
    • TechInfo_PT_pol.pdf (106.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18527180
    Enrico5
    Poziom 7  
    Już to oglądałem i nic tam nie ma o kątach ostrzenia, tylko tak jak wszędzie kąty natarcia i rozwarcia zębów.
  • #4 18528483
    marekhab
    Poziom 33  
    No to źle czytałeś, na przykładzie piły do cięcia wzdłużnego drewna miękkiego cienkiego oznaczenie w pdf-ie KA masz zaznaczone dwa kąty 35 i 30 stopni, 35 to wiadomo kąt ostrza a 30 stopni to kąt (nazwijmy to) nachylenia ostrza względem promienia idącego od środka piły do zewnątrz, to jest kąt pod jakim ostrzysz piły.
  • REKLAMA
  • #5 18528566
    Enrico5
    Poziom 7  
    Jeden z tych kątów to kąt natarcia, a drugi to kąt przyłozenia, te kąty również się bierze pod uwagę podczas ostrzenia. Mi chodzi o fazowanie płaszczyzn natarcia i przyłozenia.
  • #7 18528986
    zbyszekkw
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Przywieź piłę do naostrzenia - nie robi się tego kątówką, tylko na maszynie która zapewni równą długość zębów żeby z całej piły nie cięły 2 najdłuższe tępe zęby i zapewni powtarzalne kąty zębów, kształt i kąty zębów zależą od zastosowania piły i nie ma piły do wszystkiego.
  • #8 18529188
    Enrico5
    Poziom 7  
    Wiem, że nie ostrzy się kątówką. Kupiłem ostrzałkę do pił i dlatego pytam jak to poprawnie zrobić. Na piłach, które posiadam nie mogę się wzorować, gdyż właśnie były ostrzone kątówką i każdy ząb jest inny. Chyba kupię nową piłę i jak się stępi to przy jej ostrzeniu będę się trzymał kątów fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #9 18529266
    marekhab
    Poziom 33  
    Jeśli w okolicy jest zakład stolarski lub tartak to daj do wyostrzenia na automacie, zazwyczaj zakłady przecierające drewno mają automaty do ostrzenia pił, zlecając wyostrzenie piły na tzw. fuchę nie zapłacisz zbyt wiele , no chyba że piła jest bardzo poniszczona.
  • #10 18529290
    Enrico5
    Poziom 7  
    Może tak zrobię. Szkoda tych pił, bo to jeszcze stara polska produkcja. One przeżyją jeszcze nie jedną nową dobrej firmy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kąta ostrzenia zębów pił tarczowych do drewna, szczególnie tych bez węglika. Użytkownik poszukiwał informacji na temat fazowania płaszczyzn natarcia i przyłożenia, a nie tylko kątów natarcia i rozwarcia. Odpowiedzi wskazują, że istotne są dwa kąty: kąt ostrza oraz kąt nachylenia ostrza względem promienia piły. Użytkownicy sugerują, aby piły ostrzyć na maszynach, które zapewniają równą długość zębów i powtarzalność kątów, a także rozważają oddanie piły do profesjonalnego ostrzenia w zakładzie stolarskim lub tartaku. Wspomniano również o problemach związanych z ostrzeniem pił, które były wcześniej ostrzone kątówką, co prowadzi do nierównych kątów zębów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA