logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostrzenie piły, formowanie/ kształtowanie zębów

_PREDATOR_ 12 Cze 2006 14:17 48323 9
REKLAMA
  • #1 2722211
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2307
    Witam
    No właśnie, normalna piła tarczowa (nie widia), jak to najlepiej jest robić, kąty itp..
    Proszę nie udzielać info w rodzaju, jest taki przyrząd, bo to wiem, chodzi mi o wykonanie tego w warunkach amatorskich.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #2 2722522
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    ostrzenie-ostrzy się końcówkę zęba,piłę zabezpieczyć przed obracaniem się
    rozprowadzenie-płaskownik z nacięciem minimalnie szerszym od grubosci zęba,zakłada się na ząb i wygina,a pod jakim kątem to trzeba doświadczalnie nie za dużo bo rzaz będzie za szeroki
  • REKLAMA
  • #3 2722536
    _PREDATOR_

Zgoda, jak jest 1 czy tam 3 ostrzenie, ale ja muszę ją 'wyprowadzić' (po kilku latach takiego ostrzenia), za często było to robione na już.
    A nie warto ryzykować, wiem, że ostrzenie kosztuje ok. 50 PLN, ale ja też chcę poznać troszku teorii na ten temat, z tąd też ten post :P .
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 2722596
    jesta19
    Poziom 24  
    czyli chcesz odbudować zęby?jak tak to trzeba ciąć kątówką(zrobić szablon zęba)teorii to ja nie znam ,robiłem to praktycznie jak w" krajzedze"było za dużo wyłamanych zębów
  • #5 2724401
    _PREDATOR_

O te kąty zębów i ostrza mi chodzi:
    Załączniki:
    • Ostrzenie piły, formowanie/ kształtowanie zębów pila_katy_ostrza.jpg (20.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #6 2725122
    jesta19
    Poziom 24  
    jesli to w czyms pomoze
    Załączniki:
    • Ostrzenie piły, formowanie/ kształtowanie zębów pila.jpg (10.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2725180
    _PREDATOR_

No i o to mi chodziło, choć nie pasuje mi kąt ostrza roboczego (rysunek po lewej), sprawdż to jeszcze raz i podaj względem czego jest ten kąt?
    Tu nie ma podziękowania za udzieloną pomoc, 'przeto' tu to czynię, a punkciki dodam z własnej puli :lol:
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #8 2725209
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4193
    Proponuję pójść do biblioteki, i przejrzeć roczniki "Młodego Technika" zaczynając np. od 1970r. - pamiętam, że
    tego typu tematy bywały tam poruszane w dziale "Na warsztacie"; w ostatnim numerze rocznika jest spis treści
    całego rocznika zwykle z podaniem tematów w dziale "Na warsztacie", więc da się w miarę szybko przeszukiwać.

Na pewno czytałem tam o ostrzeniu wierteł. Zdaje się, że dość dobrze pisał tam artukuły Ryszard Kreyser -
    może napisał jakąś książkę o ostrzeniu narzędzi, i będzie w bibliotece? Warto by było sprawdzić i to.
  • #9 2725211
    jesta19
    Poziom 24  
    ta zielona linia jest jakby odnosnikiem,za punkty dziekuje,nie o nie mi chodzi moze komus podaruje jak bedzie potrzebowal:D
  • #10 2725220
    _PREDATOR_

No to wielkie dzięki, teraz sprawa jest w miarę jasna.
    Temat można zamknąć.
    Konto firmowe:
    ELMAX

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ostrzenia i formowania zębów zwykłej piły tarczowej (nie widiowej) w warunkach amatorskich. Ostrzenie polega na naostrzeniu końcówki zęba, przy czym piłę należy zabezpieczyć przed obracaniem. Rozprowadzenie zębów wykonuje się za pomocą płaskownika z nacięciem minimalnie szerszym od grubości zęba, który zakłada się na ząb i wygina pod kątem ustalanym doświadczalnie, aby nie poszerzyć zbyt mocno rzazu. W przypadku odbudowy zębów po wielokrotnym ostrzeniu lub uszkodzeniach, można użyć kątownicy (kątówki) do cięcia zębów według szablonu. W dyskusji poruszono również kwestie kątów ostrza i zębów, jednak brak jest jednoznacznych wartości kątów – zaleca się eksperymentowanie i konsultację literatury technicznej, np. archiwów czasopisma "Młody Technik" lub publikacji Ryszarda Kreysera dotyczących ostrzenia narzędzi. Wskazano, że kąt ostrza roboczego powinien być zweryfikowany względem odniesienia, a dokładne parametry zależą od konkretnego zastosowania i rodzaju piły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA