logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Łucznik TS-50 - Toster brzęczy kiedy nie jest włączony.

puchan 15 Mar 2020 00:33 1230 2
REKLAMA
  • #1 18531667
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    A właściwie brzęczał bo już usunąłem usterkę. Problem w tym, że chyba była niebezpieczna więc nie wiem czy go dalej używać. Toster brzęczał cicho mimo, że nie był włączony. Rozebrałem bok gdzie jest włącznik suwakowy i trochę elektroniki. Okazało się, że jedna z 2 sprężynujących blaszek była zwarta ze stykiem płytki mimo, że dociski suwaka były na górze czyli w pozycji OFF. Blaszka musiała się po 10 latach sama dogiąć. Teraz mam pytanie czy to było niebezpieczne i czy nie wymienić tostera. Sieć TN-C czyli zerowanie bolca. Prawdopodobnie blaszka była od przewodu neutralnego bo na obudowie nie było prądu. A gdyby druga zwarła się tak z płytką? Byłby prąd na obudowie? Przewód 3-żyłowy z zielonym dokręconym na stałe do blaszanej obudowy.
  • REKLAMA
  • #2 18533684
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3746
    puchan napisał:
    ...i czy nie wymienić tostera.
    Skoro usterka jest już usunięta, a toster sprawny, to chyba nie ma sensu wyrzucanie i produkcja elektrośmieci. Można natomiast pomyśleć o wymianie podejrzanego elementu. Części do TS-50 są dostępne.
    puchan napisał:
    Przewód 3-żyłowy z zielonym dokręconym na stałe do blaszanej obudowy.
    Jeśli wtyczka tostera jest podłączona do gniazda z kołkiem, to niebezpieczne napięcie nie powinno pojawić się na obudowie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA